Kuntotestauspäivät 2024

Luennoitsijat

Heikki Rusko, professori (emeritus), Jyväskylän yliopisto

Professori emeritus Heikki Rusko on fysiologisen huippu-urheilututkimuksen ja urheiluvalmennukseen liittyvän kuntotestaamisen suomalainen edelläkävijä. Liikuntateknologian apulaisprofessorina Rusko työskenteli vuodet 1978–1998 sekä sen jälkeen liikuntateknologian professorina vuoteen 2007. Ruskon johdolla ja hänen suunnitelmiensa pohjalta Huippu-urheilun instituutti KIHU aloitti toimintansa vuonna 1990 ja hän toimi KIHUn johdossa aina vuoteen 2003 saakka. Eräs keskeinen Ruskon tutkimuskohteista on ollut korkean paikan harjoittelu ja siihen liittyvät tekniset ratkaisut, kuten alppimajat ja -teltat. Sykemittauksen kehittäjänä ja hyödyntäjänä Rusko on niin ikään kuulunut edelläkävijöihin ja Heikki Rusko oli perustamassa Firstbeat Oy:tä, jonka sykevälianalyyseihin perustuvat sovellukset mittaavat muun muassa stressiä ja palautumista. Kolmas tutkimusalue on ollut kestävyyssuorituskyky ja erityisesti voima- ja nopeusharjoittelun merkitys kestävyyssuorituskykyä ja sen kehittymistä rajoittavana tekijänä. Hänen mukaansa on nimetty pitkäkestoisten harjoitusten aikana suoritettavat kilpailuvauhtiset nopeusspurtit eli ”ruskot”. Vuonna 2023 Heikki Ruskolle luovutettiin Suomen Valmentajien Kunniagallerian erikoispalkinto Valmentajien valmentaja -palkinto.

 

 

 

Jussi Mikkola, LitM, urheilufysiologian asiantuntija, Huippu-urheilun instituutti KIHU

Jussi on toiminut yli 20 vuotta KIHU:lla urheilufysiologian tutkimus- ja asiantuntijatehtävissä sekä useita vuosia Suomen maastohiihtomaajoukkueen ja yhdistetyn hiihdon maajoukkueen asiantuntijana. Valmennuskokemusta maastohiihdosta Jussilla on reilun 15 vuoden ajalta.

 

 

 

 

 

 

 

Juha Peltonen, LitT, dos., HULA - Helsingin urheilulääkäriasema, Urheilulääketieteen säätiö sr; Helsingin yliopisto

Juha Peltonen on suorittanut liikuntatieteiden tohtorin, lisensiaatin ja maisterin tutkinnot Jyväskylän yliopistossa. Osan jatko-opinnoistaan hän suoritti Kanadassa (University of Waterloo), samoin kuin väitöskirjan jälkeisen post-doc -koulutuksensa (Western University). Hän on ensimmäinen liikuntafysiologian dosentti Helsingin yliopistossa, jonka lääketieteellisessä tiedekunnassa hän toimii vierailevana tutkijana Urheilulääketieteen säätiön johtajan toimen ohella. Juhan tutkimusalueen ydin on hengitys- ja verenkiertoelimistön akuuteissa rasitusvasteissa, harjoittelun ja hengitysilman happiosapaineen vaikutuksessa niihin sekä vuoristoharjoittelussa. Juhan tausta huippu-urheiluun on soudussa, jossa hän oli aikanaan MM-tason soutaja ja soutumaajoukkueen päävalmentaja.

 

 

 

Jyrki Aho, LitM, liikuntafysiologi, Pihlajalinna, Helsinki

Jyrki Aho on toiminut liikuntafysiologina kuntotestauksen parissa vuodesta 1990. Nykyinen työ Pihlajalinnassa liittyy kestävyysominaisuuksien testaamiseen sekä yhdessä liikuntalääketieteen erikoislääkärien kanssa tehtäviin kliinisiin kuormituskokeisiin esimerkiksi ylikuormituksen diagnosoinnissa. Jyrki on ollut myös kehittämässä kuntotestauksen laatua ja hyviä käytäntöjä 90-luvulta saakka niin Liite ry:n kuin LTS:n alla, ollen nykyisin kuntotestauksen asiantuntijaryhmän jäsen.

 

 

 

 

 

 

 

Piia Kaikkonen, LitT, liikuntafysiologi, Tampereen urheilulääkäriasema

Piia Kaikkonen toimii testauspäällikkönä Tampereen Urheilulääkäriasemalla UKK-instituutissa. Piian toimenkuvaan sisältyy kestävyyssuorituskyvyn testaamista, tutkimusta sekä koulutusta. Myös urheilijoiden ja muiden liikkujien kliiniset testit liikunnan aikaisten oireiden selvittämiseksi yhdessä liikuntalääketieteen erikoislääkäreiden kanssa kattavat ison osan testilabrassa vietetystä ajasta.   

 

 

 

 

 

 

 

 

Viivi Kainlauri-Tani, LitM, testausaseman vastaava, Suomen Urheiluopisto Vierumäki

Viivi Kainlauri-Tani toimii Suomen Urheiluopistolla Vierumäellä Testausaseman vastaavana. Työnkuvaan kuuluu muun muassa kehittymisen seuranta Vierumäen painopistelajien urheilijoiden ja yritysten henkilöstön kanssa. Suuri kiinnostuksen kohde on datan analysointi ja sen hyödyntäminen eri yhteyksissä.

 

 

 

 

 

 

 

Ilona Hiltunen, LitM, Olympiasoudun valmennuspäällikkö, Suomen Melonta- ja Soutuliitto

Ilona toimii olympiasoudun valmennuspäällikkönä. Ilonalla on 15 vuoden kokemus urheilijoiden valmennuksesta ja testauksesta ja hän on toiminut myös valmentajakouluttajana. Suurimpana mielenkiinnon kohteena Ilonalla on urheilijoiden ja kuntoilijoiden suorituskyvyn mittaaminen ja kehittäminen sekä ihmisen suoritus- ja toimintakykyyn vaikuttavat asiat. Ilonan valmennus- ja testausopin Pro Gradu -tutkielman tavoitteena oli saada lisää tietoa suoran VO2max-testin tulosten soveltamisesta kestävyysharjoittelun ohjelmointiin.

 

 

 

 

Aleksi Kallioniemi, LL, Liikuntalääketieteen erikoislääkäri, Pihlajalinna; Suomen koripallomaajoukkue

Toimin Pihlajalinna Pikku Huopalahdessa liikuntalääketieteen erikoislääkärinä ja urheilulääkärinä. Toimenkuvaani kuuluu vastaanottotyö, urheilijoiden terveystarkastukset ja seurayhteistyöt. Lääkärinä olen toiminut pitkään mm jääkiekon, koripallon ja jalkapallon parissa eri seurajoukkueiden parissa kotimaan sarjoista KHL tasolle ja maajoukkuetasolla koripallomaajoukkueen lääkärinä vuodesta 2006. Erikoisosaamistani ovat laaja-alaisesti erilaiset urheiluun ja liikuntaan liittyvät ongelmat, kuten urheiluvammojen diagnostiikka ja hoito, rasitusvammojen hoito, kasvuikäisten rasitusvammat sekä rasitukseen liittyvät muut ongelmat. Vapaa-aikani kuluu pitkälti kiipeilyn parissa, joten myös tuon lajin erityispiirteet ovat hallussa

 

 

 

 

Teemu Pullinen, LitT, yliopistonlehtori, Jyväskylän yliopisto

Teemu on toiminut yli 30 vuotta erilaisissa opetus- ja tutkimustehtävissä liikuntatieteellisessä tiedekunnassa. Valmennuskokemusta Teemulla on pika- ja aitajuoksusta sekä koripallon fysiikka- ja taitovalmennuksesta

 

 

 

 

 

 

Teemu Rauhala, LitM, fysiikkavalmennuksen- ja testauksen asiantuntija, Vuokatti-Ruka Urheiluakatemia; Olympiavalmennuskeskus Vuokatti-Ruka

Teemu työskentelee tällä hetkellä fysiikkavalmennuksen ja testauksen asiantuntijana Olympiavalmennuskeskus Vuokatti-Rukassa . Hänellä on 20 vuoden kokemus urheilijatestauksen ja urheilubiomekaniikan asiantuntijatyöstä useista eri lajeista. Valmennuskokemusta Teemulla on yleisurheilusta, pikaluistelusta ja joukkuelajien fysiikkavalmennuksesta. Kesällä 2023 hän toimi miesten lentopallomaajoukkueen fysiikkavalmentajana.

 

 

 

 

 

Nikke Vilmi, LitM, valmennuksen kehittäjä, Liikuntakeskus Pajulahti

Nikke Vilmi on toiminut yli 10 vuotta Liikuntakeskus Pajulahdessa valmennuksen kehittäjänä. Toimenkuvaan kuuluu tällä hetkellä nopeus- ja voimatestausta, tutkimustyötä, fysiikkavalmennusta ja muita valmennuskeskuksen asiantuntijatehtäviä sekä opetusta. Parhaillaan Vilmi tekee väitöskirjaa Jyväskylän yliopistoon tutkien juoksijoiden harjoittelun ja harjoituskaudella tehdyn askelanalyysin tulosten vaikutusta ja yhteyksiä kilpailutulokseen seuraavalla kilpailukaudella.  Valmennuskokemusta yleisurheilusta on kertynyt yli 15 vuotta.

 

 

 

 

 

 

Elias Lehtonen, LitM, liikuntafysiologi, HULA - Helsingin urheilulääkäriasema, Urheilulääketieteen säätiö sr

Elias toimii liikuntafysiologina Helsingin Urheilulääkäriasemalla, jossa hän vastaa kuntotestaustoiminnasta. Erityisesti Eliaksen testaustoimina keskittyy kestävyysominaisuuksien testaamiseen sekä erilaisiin kliinisiin kuormituskokeisiin yhdessä liikuntalääketieteen erikoislääkäreiden kanssa. Lisäksi Elias on väitöskirjatutkija Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa, jossa hän tutkii hapenottokyvyn mekanismeja sekä ympäristöolosuhteiden (hypoksia, hyperoksia, lämpötila) akuutteja ja kroonisia vaikutuksia kestävyyssuorituskykyyn. Tämän lisäksi Elias valmentaa useita kestävyysurheilijoita eri lajeissa (mm. soutu, triathlon, pyöräily) sekä kansainvälisellä että harrastajatasolla ja toimii Triathlonsuomen valmennustiimissä. 

 

 

 

 

 

Waltteri Viitanen, LitM, fysiikkavalmentaja, Tappara Juniorit

Waltteri Viitanen toimii tällä hetkellä päätoimisena jääkiekkoilijoiden fysiikkavalmentajana Tampereen Tapparan U20 ja U18 SM-joukkueissa. Waltteri on itse pelannut jääkiekkoa U20 SM-tasolle saakka ja sen jälkeen miehissä Suomi-sarjaa sekä Mestistä. Liikuntabiologian opinnoissa Waltterin pääaineena oli valmennus- ja testausoppi ja sekä hänen kandi- että pro gradu -tutkielmansa keskittyivät vahvasti kestävyyssuorituskykyyn.

 

 

 

 

 

 

 

Jesse Laukkanen, LitM, jääkiekkovalmentaja, Jyp juniorit

Jesse Laukkanen toimii jääkiekkovalmentajana Jyp junioreiden U18 akatemia joukkueessa. Omaa kilpaurheilutaustaa Jesseltä löytyy uinnin ja jääkiekon parista, joiden ohella hän on toiminut urheiluvalmennuksen parissa 15-vuotiaasta lähtien. Liikuntateknologian maisteriksi valmistunut Laukkanen tutki valmennus- ja testausopin pro gradu -tutkielmassaan jääkiekkoilijoiden kynnyssykkeitä juoksun, luistelun ja pyöräilyn aikana. 

 

 

 

 

 

Tommi Pärmäkoski, LitK, Huippu-urheiluvastaava, Suomen Olympiakomitea

Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluvastaavanana Tommin nykyiseen työnkuvaan kuuluu vastata lajien huippu-urheilutoiminnan kehittämisestä sekä varmistaa kärkiurheilijoiden edellytyksiä onnistua tulevissa arvokisoissa. Tähän työhön kuuluu vahva yhteistyö lajiliittojen urheilutoimenjohtajien, päävalmentajien kuin urheilijoidenkin parissa. Lisäksi vastuualueisiin kuuluu moniammatillisen asiantuntijatyön toiminta ja sen järjestäminen tukemaan valmennusprosesseja. Ennen nykyistä huippu-urheiluvastaavan työtä Tommi on toiminut esimerkiksi fysiikkavalmentajana Formula 1 -sarjan nelinkertaiselle maailmanmestari Sebastian Vettelille, lentopallomaajoukkueille, sekä Pelicansin ja Tapparan SM-liigajoukkueille. Takana on myös pitkä työura Kuortaneen valmennuskeskuksessa sekä sen kautta ollut mahdollisuus toimia ja konsultoida montaa eri lajia sekä heidän urheilijoitaan Kuortaneen Top Teamin kautta.  

 

 

 

Olli-Pekka Nuuttila, LitT, liikuntafysiologi, UKK-instituutti; tutkijatohtori, Jyväskylän yliopisto

Olli-Pekka Nuuttila toimii liikuntafysiologina UKK-instituutissa sekä osa-aikaisena tutkijatohtorina Jyväskylän yliopistossa. Tutkimustyössään Olli-Pekka on erityisesti syventynyt kestävyysharjoittelun ohjelmointiin ja seurantaan.

 

 

 

 

 

 

Ville Vesterinen, LitT, urheilufysiologian johtava asiantuntija, Valmentautumisen tuki -yksikön päällikkö, Huippu-urheilun instituutti KIHU

Ville Vesterinen toimii johtavana asiantuntijana ja Valmentautumisen tuki-yksikön päällikkönä Huippu-urheilun instituutti KIHUssa. Ville on toiminut KIHUssa urheilufysiologian tutkimus- ja asiantuntijatehtävissä 17 vuotta. Tutkimustoiminnassa Ville on keskittynyt erityisesti kestävyysharjoitteluun ja sen vaikuttavuuteen liittyviin tekijöihin. Lisäksi Ville on toiminut vuosien ajan useiden lajien maajoukkueurheilijoiden ja -valmentajien tukena mm. maastohiihtomaajoukkueen urheilufysiologina. Lisäksi työhön kuuluu valtakunnallisen huippu-urheilun asiantuntijaverkoston vetovastuu.

 

 

 

 

Esa Hynynen, LitT, urheilufysiologian asiantuntija, Huippu-urheilun instituutti KIHU

LitT Esa Hynynen on toiminut erilaisissa tehtävissä KIHU:ssa jo 25 vuoden ajan. Nykyinen urheilufysiologian asiantuntijan pesti pitää Esan osittain testilabran toiminnassa Jyväskylässä, mutta myös erityisesti kestävyyslajien maajoukkueurheilijoiden ja -valmentajien tukena niin koti- kuin ulkomaan leireilläkin. Esa on myös tukena Suomen olympiajoukkueen valmistautumisessa olympiakisojen erityisolosuhteisiin. Vapaa-ajasta merkittävä osa liittyy myös kestävyyssuorituskykyyn valmennustoiminnan sekä oman degeneraation ehkäisyn myötä.

 

 

 

 

 

Jonne Kähkönen, LitM, valmentaja, Italian naisten ampumahiihtomaajoukkue

 

 

 

 

 

 

 

Olli Ohtonen, LitT, maastohiihtovalmentaja; kehittämispäällikkö, Vuokatin Liikuntateknologian yksikkö, Jyväskylän yliopisto ja Olympiavalmennuskeskus Vuokatti-Ruka

Liikuntatieteiden tohtori Olli Ohtonen työskentelee Olympiavalmennuskeskus Vuokatti-Rukassa tutkimus ja kehitystoiminnan vetäjänä. Lisäksi hän toimii Jyväskylän yliopiston Vuokatin liikuntateknologian yksikössä projektipäällikkönä lumilajien huippu-urheiluun ja huippu-urheilun datastrategiaan liittyvissä hankkeissa edistäen samalla tutkimuksen ja käytännön välistä yhteistyötä "from science to practice" -periaatteella. Ohtonen on myös työskennellyt Suomen hiihtoliitossa maastohiihtovalmentajana sekä arvokisavalmistautumisprojektissa. Keväästä 2013 alkaen hän on luotsannut menestyshiihtäja Iivo Niskasta, kahdeksankertaista arvokisamitalistia ja nelinkertaista arvokisavoittajaa. Suomen Valmentajat ry valitsi Ohtosen vuoden valmentajaksi vuosina 2017 ja 2018. Vuonna 2018 hänet valittiin myös Suomen urheilugaalassa Vuoden valmentajaksi.