Soveltavan liikunnan toimijat ja verkostot

Soveltavaa liikuntaa edistävät Suomessa monet toimijat ja verkostot. Valtakunnan tasolla keskeisiä toimijoita ovat eri ministeriöt ja järjestöt. Alueellisella tasolla aluehallintovirastot, hyvinvointialueet sekä liikunnan aluejärjestöt tukevat soveltavan liikunnan yhteistyötä. Paikallistasolla tärkeimpiä toimijoita ovat kunnallinen liikuntatoimi ja soveltavaa liikuntaa toteuttavat yhdistykset sekä seurat.

Valtakunnallinen taso

Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee soveltavan liikunnan kehittämistä sekä toimijoita erilaisin avustuksin. Valtakunnalliset järjestöt, Suomen Paralympiakomitea, Ikäinstituutti ja Finlands Svenska Idrott edistävät soveltavaa liikuntaa käytännöllisten sisältöjen, ohjelmien sekä koulutusten keinoin. Lajiliitoissa on soveltavan liikunnan asiantuntijuutta. Suomen Paralympiakomitea vastaa kuntien soveltavan liikunnan koordinaatioryhmästä. Liikuntatieteellisen Seuran soveltavan liikunnan tutkimus- ja kehittämistyöryhmä toimii yhteistyössä valtion liikuntaneuvoston yhdenvertaisuus, tasa-arvo- ja kestävän kehityksen jaoston kanssa edistäen soveltavaa liikuntaa. LTS on pitkä historia soveltavan liikunnan puolesta puhujana ja edistäjänä. LTS välittää tietoa ja koordinoi alan tutkimus- ja kehittämistoimintaa. LTS on ollut mukana toteuttamassa monia valtakunnallisia soveltavan liikunnan kehittämisprojekteja. Soveltavan liikunnan järjestöfoorumin toiminta alkoi syksyllä 2024. Liikuntatieteellinen Seura järjestää joka toinen vuosi vuorotellen soveltavan liikunnan päiviä ja soveltavan liikunnan symposioita sekä soveltavan liikunnan aamuporinat -webinaareja.

 

Lue lisää LTS Soveltavan liikunnan tutkimus- ja kehittämistyöryhmästä

Lue lisää Paralympiakomitean Kuntien soveltavan liikunnan koordinaatioryhmästä

 

Alueellinen taso

Aluehallintovirastot tukevat kuntia avustuksilla sekä koulutuksilla. Hyvinvointialueiden ja kuntien välisellä yhteistyöllä edistetään asukkaiden hyvinvointia ja tehdään terveyden edistämistyötä. Hyvinvointialueilla huolehditaan palveluihin ohjautumista sosiaali- ja terveyspalveluiden ja kunnan liikuntapalveluiden välillä sekä huomioidaan palveluketjuissa vammaispalveluiden, kuntoutuksen ja kuntien liikuntapalveluiden yhdyspinnat sekä liikuntaneuvonta. Liikunnan aluejärjestöt toimivat soveltavan liikunnan alueellisina koordinaattoreina tarjoten tukea ja koulutusta seuroille ja yhdistyksille sekä tuottavat tapahtumia. Sosiaali- ja terveysjärjestöjen vaikuttamistyö sekä erityisosaaminen eri toimintarajoitteista lisää ammattilaisten ymmärrystä soveltavasta liikunnasta.
 

Paikallinen taso

Kunnat ovat keskeisessä asemassa suomalaisten liikuttamisessa. Kunnat käyttävät valtioon verrattuna moninkertaisesti resursseja liikuntaan, omistavat valtaosan liikuntapaikoista ja tuottavat liikuntapalveluita. Kunnallisten palveluiden ja tukitoimien merkitys korostuu niille, joilla on vamman, sairauden tai muun toimintakyvyn heikentymisen tai sosiaalisen tilanteen vuoksi vaikeuksia osallistua yleisesti tarjolla olevaan liikuntaan. Yhdenvertaisten liikuntamahdollisuuksien kannalta olennaisia ovat kuntien tarjoamat soveltavan liikunnan palvelut, kuten erilaiset omaehtoisen liikkumisen alennuskortit. 

Kuntien liikuntatoimilla on jo yli 30 vuoden kokemus soveltavasta liikunnasta. Asukasluvultaan isoimmissa kunnissa toimii usein erityisliikunnanohjaajia tai liikunnanohjaajia, joiden tehtävänä on organisoida, kehittää ja tuottaa soveltavan liikunnan palveluita alueella. Pienemmissä kunnissa soveltavan liikunnan palvelut on organisoitu muilla tavoilla, kuten ostopalveluilla tai tuottamalla palvelut yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. 

Paikallistason soveltavan liikunnan toiminta nojaa Suomessa kuntien erityisliikunnanohjaaja-järjestelmään. Järjestelmä on maailman mittakaavassa ainutlaatuinen. Erityisliikunnanohjaajan tehtävänä on soveltavan liikunnan organisoiminen ja koordinointi alueella, alan asiantuntijana toimiminen sekä yhteistyön tekeminen kunnan muiden toimi-alojen ja paikallisten yhdistysten ja seurojen kanssa soveltavan liikunnan kehittämiseksi. 

Selvitysten mukaan erityisliikunnanohjaajalla on merkittävä vaikutus alueen soveltavan liikunnan palveluiden laajuuteen ja laatuun. Ohjaajan omaavissa kunnissa soveltavan liikunnan toiminta on systemaattisempaa ja keskittyy alan koulutuksen saaneiden toimijoiden vastuulle. Palveluiden tarjonta on monipuolisempaa ja laajempaa kuin kunnissa, joissa ei ole päätoimista ohjaajaa. Erityisliikunnanohjaajat muodostavat erityisliikunnanohjaajien kansallisen verkoston, joka kokoontuu yhteen vähintään joka toinen vuosi Erityisliikunnan ohjaajien työseminaariin. Seuraava Erityisliikunnanohjaajien työseminaari järjestetään 6.11.2025 Tampereella.

Liikuntaseurat sekä sosiaali- ja terveysalan yhdistykset järjestävät harrastustoimintaa omissa kohdennetuissa erityisryhmissä sekä kaikille avoimissa (yleisissä) ryhmissä. Liikuntaseurojen osaamista soveltavasta liikunnasta on tuettu 2020-luvulla Suomen Paralympiakomitean Avoimet ovet -hankkeiden avulla.

 

Lue lisää Soveltavan liikunnan tilanteesta kunnissa 2023 selvityksestä

Lue lisää Kuntien erityisliikunnanohjaajien työn kehittymisestä Suomessa
 

Useampi vesijumppari Helsingin Kampin liikuntakeskuksessa terapia-altaassa​​​​​​​

Kuva: Maarit Hohteri, Helsingin kaupunki