Soveltavan liikunnan päivät 2022

Luennoitsijat

Tapahtuman pääpuhujat

Professori Tom Shakespeare Professori Tom Shakespeare, London School of Hygiene and Tropical Medicine

Keskiviikko 24.8 klo 9.45-10.30, Metropolia-sali MPA1010 ja livelähetys

Tom on vammaistutkimuksen professori London School of Hygiene and Tropical Medicinessä. Hän toimii International Center for Evidence in Disability laitoksen johtajana yhdessä professori Hannah Kuperin kanssa. Tom on mukana PENDA-ohjelmassa, jossa arvioidaan vammaisiin kohdistuvia interventioita alhaisen ja keskitulotason maissa. Hän on mukana myös yhteistuotannollisessa SUCCEED-ohjelmassa, joka tutkii psykoosia neljässä Afrikan maassa.

Tom on Disability Evidence -portaalin perustaja ja johtaja. Portaalissa esitellään yhtenvetoja tutkimuksista vammaisten osallisuutta koskevien keskeisten politiikan kysymysten näkökulmasta.

Tomin puheenvuoro "Nothing about us, without us: where the disabled people's movement is coming from, and where should we be headed?"
Huom! Puheenvuoro pidetään englanniksi.

 

Aija Saari

Tutkimuspäällikkö, LitT Aija Saari, Suomen Paralympiakomitea

Keskiviikko 24.8 klo 10.30-11.15, Metropolia-sali MPA1010 ja livelähetys

LitT, Suomen Paralympiakomitean tutkimuspäällikkö. Saari on pitkäaikainen vammaisurheilun työntekijä ja inkluusiotutkija, joka on elänyt todeksi vammaisinkluusion muutosta erilaisten kehittämishankkeiden avulla, kouluttamalla ja julkaisemalla asiaa koskevia oppaita ja raportteja.

Aijan puheenvuoro "Sosiaalisen inkluusion ja vammaisinkluusion yhtäläisyydet ja erot".

 

 

 

 

 

Tohtori Anjali Forber-Pratt opaskoiransa kanssa

Johtaja Anjali J. Forber-Pratt, National Institute on Disability, Independent Living and Rehabilitation Research (NIDILRR)

Torstai 25.8 klo 11.00-11.45, Metropolia-sali MPA1010 ja livelähetys

Anjali J. Forber-Pratt, Ph.D. was appointed by President Biden as the Director of the National Institute on Disability, Independent Living and Rehabilitation Research (NIDILRR) within the Administration for Community Living in the Department of Health and Human Services. Dr. Forber-Pratt also serves as the Chair of the Interagency Committee on Disability Research which exists to promote coordination and collaboration among federal departments and agencies conducting disability, independent living, and rehabilitation research programs.

As a principal investigator, her expertise relates to disability identity development and has authored more than 40 peer-reviewed journal articles and numerous chapters. As a wheelchair-user for over 35 years, and a two-time Paralympian, Dr. Forber-Pratt is nationally and internationally recognized as a disability leader and mentor.

Dr. Forber-Pratt was a member of Team USA at the 2008 and 2012 Paralympic Games. As a Paralympic medalist in the sport of wheelchair racing, she has dedicated her life to helping others recognize their potential.

Globally, she is involved with disability advocacy efforts related to access to employment, community living, education and sport through public speaking. She has been actively involved to help create inclusive sport opportunities for individuals with disabilities in Bermuda, India, Zambia and Ghana. She was a White House Champion of Change in 2013 and the American Psychological Association awarded her the 2020 Citizen Psychologist Award for Advancing Disability as a Human Rights and Social Justice Issue Award. Dr. Forber-Pratt is a Fellow of the American Psychological Association.

Anjalin puheenvuoro "Physical Activity, Sport & Disability: Research & Personal Experiences".
Huom! Puheenvuoro pidetään englanniksi.

 

Sari Kivimäki

Kehittämispäällikkö Sari Kivimäki, Liikkuva aikuinen -ohjelma, Jyväskylän Ammattikorkeakoulu JAMK

Torstai 25.8 klo 11.45-12.30, Metropolia-sali MPA1010 ja livelähetys

Sari Kivimäki on kehittämispäällikkö Liikkuva aikuinen -ohjelmassa.  Kivimäen työhön kuuluu valtakunnallinen liikuntaneuvonnan palveluketjujen kehittämistyö kuntien kanssa ja nyt erityisesti liikuntaneuvonta osana elintapaohjausta uusissa soterakenteissa. Tavoitteena on, että jokaisessa Suomen mannerkunnassa on vuoteen 2025 poikkihallinnollinen liikuntaneuvontapalvelu.
Kivimäki tekee yhteistyötä kuin mielellään. Hän on saanut loistavia kumppaneita vuosien varrella sekä valtakunnallisista organisaatioista, että paikallistoimijoista.

Sarin puheenvuoro "Soveltava liikunta uusissa soterakenteissa – miten palveluketjuja vahvistetaan?".

 


Teemasessiot

Teemasessio 1. Osallistumista ja onnistumisia kohti – toimintakyvyn tukeminen kouluympäristössä Keskiviikko 24.8 klo 11.45-13.15, Metropolia-sali MPA1010 ja livelähetys
 

Susanna Tero kuvaSusanna Tero, johtava asiantuntija, Malike

Teron sydäntä lähellä ovat vaikeasti vammaisten lasten ja aikuisten toiminnallisen osallistumisen ja osallisuuden edistäminen sekä heidän ihmisoikeuksiensa toteutuminen. Tero on työskennellyt näiden asioiden parissa pitkään mm. kouluttaen toimintavälineistä ja soveltavasta alppihiihdosta. Hän on ollut myös mukana kirjoittamassa moniin eri julkaisuihin.

Susanna Teron puheenvuoron "Apuvälineet osallistumisen ja onnistumisen edistäjinä" klo 11.45-12.15.

 

 

 

 

 

 

Henni Huttunen kuvaHenni Huttunen, konsultoiva ohjaaja, Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri

Henni Huttunen on koulutukseltaan fysioterapeutti ja hän työskentelee koulumaailmassa. Erityiset kiinnostuksen kohteena Hennillä ovat soveltava liikunta ja erityisuinti.

 

 

 

 

 

 

 

 

Matti Salmela kuvaMatti Salmela, ohjaava opettaja, Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri

Matti Salmela työskentelee ohjaavana opettajana Oppimis- ja ohjauskeskus Valterin Kuopion toimipisteessä. Matin työ pitää sisällään opetusta, ohjausta ja kouluttamista esimerkiksi soveltavan liikunnan hyödyntämisestä oppilaan oppimisen tukemisessa.

Henni Huttusen ja Matti Salmelan yhteinen puheenvuoro "Osallistumista ja onnistumisia kohti" klo 12.15-12.45.

 

 

 

Leena Linjama kuvaLeena Linjama, Työkyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitämisen opettaja

Leena on luontoliikunnan, positiivisen pedagogiikan ja seikkailukasvatuksen arvostaja ja osaaja. Työskentely vaativan erityisen tuen oppilaitoksessa työkyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitämisen opettajana on monipuolisuudessaan antoisaa ja innostavaa. Linjaman mielestä seikkailukasvatuksen ja muiden luovien menetelmien käyttäminen opetuksessa sekä liikuntatutortoiminnan kehittäminen ovat paras osa työtä tällä hetkellä.

Puheenvuoro "Liikuntatutortoiminta meillä Livessä - onnistumisia mahdollistamassa" pidetään yhdessä Ammattiopisto Liven liikunnanohjaaja Hanna Pakarisen ja Live Ammattiopiston opiskelijoiden kanssa klo 12.45-13.15

 

 

 

 

 

 

Teemasessio 2. Paraurheilun malleja maailmalta ja Suomesta,
Keskiviikko 24.8 klo 14.15-15.45, Metropolia-sali MPA1010 ja livelähetys

Antti Latikka, paralympiaurheilija, Suomen Paralympiakomitea

Antti Latikka kuvaAntti Latikka on valmistunut Lapin ammattikorkeakoulusta liikunnanohjaaksi ja hän on uinnissa
moninkertainen paralympiafinalisti. Latikka teki Paralympiakomitealle keväällä 2022 selvitystyön kansainvälisistä rekrytointi- ja tukiohjelmista vammaisurheilijan polulla. Antti tekee vammaisurheilun vaikuttamistyötä myös muun muassa Paralympiakomitean urheilijavaliokunnan varapuheenjohtajana.

Antti Latikan puheenvuoro "Tie huipulle -hankkeen selvitystyö kansainvälisistä malleista" klo 14.25-14.45

 

 

 

 

 

 

 

Katja Saarinen kuva

Katja Saarinen, kehittämispäällikkö, Suomen Paralympiakomitea

Saarinen on koulutukseltaan kasvatustieteen maisteri. Hän on nelinkertainen paralympiaurheilija alppihiihdossa ja toimii nykyään kehittämispäällikkönä Suomen Paralympiakomiteassa. Paralympiakomiteassa Saarinen johtaa kilpa- ja huippu-urheilutiimiä ja vastaa kilpaurheilun Tulevaisuuden tähdet -ohjelmasta.

Saarisen puheenvuoro "Kohti kansallista rekrytointimallia - erillisistä ohjelmista yhtenäiseen toimintamalliin" klo 14.45-15.15

 

 

 

 

Kati Kauhanen kuvaKati Kauhanen, erityisasiantuntija, Suomen Paralympiakomitea

Kauhanen on luokittelun ja integraation erityisasiantuntija Suomen Paralympiakomiteassa. Hän toimii myös uinnin kansainvälisenä luokittelijana.

Kati Kauhasen puheenvuoro "Paraluokittelu urheilijan polun eri vaiheissa" klo 15.15-15.45.

Teemasessio 3. Liikuntapaikkojen esteettömyyden edistäminen tiedolla ja käytännöllä,
Torstai 25.8 klo 9.15-10.45, Metropolia-sali MPA1010 ja livelähetys
 

Kati Karinharju kuvaKati Karinharju, lehtori, Satakunnan Ammattikorkeakoulu

Karinharju on liikuntatieteiden ja erityisliikunnan maisteri sekä filosofian tohtori. Hänen väitöskirjatutkimuksensa kohdistui pyörätuoliakäyttävien henkilöiden fyysisen aktiivisuuden mittaamiseen ja edistämiseen. Karinharju toimii Satakunnan ammattikorkeakoulussa liikuntatieteellisten aineiden lehtorina sekä projektitutkijana esteettömyys ja saavutettavuus aiheisissa hankkeissa. Vapaa-ajallaan hän rakastaa liikkua ja liikuttaa muita.

Kati Karinharjun puheenvuoro "Suomen liikuntapaikkojen esteettömyys" klo 9.15-9.45.

 

 

 

 

 

Laura Lehtonen kuvaLaura Lehtonen, erityissuunnittelija, Metsähallitus

Lehtonen on tehnyt pitkään töitä erilaisten luonnonsuojelualueiden virkistyskäytön parissa. Viime vuosina Lehtonen on suuntautunut vahvemmin kysymyksiin, jotka koskevat esteettömiä luontopalveluita. Omassa arjessaan hän harrastan retkeilyä ja pyöräilyä.

Laura Lehtosen puheenvuoro "Esteettömyys luontokohteilla" klo 9.45-10.15.

 

 

 

Erja RappeErja Rappe, vanhempi tutkija, Ikäinstituutti

Erja Rappe toimii tutkijana Ikäinstituutissa sekä dosenttiopettajana Helsingin yliopistossa. Rappe kehittää asuinympäristöjen ikä- ja muistiystävällisyyttä tuottamalla tietoa asuinalueiden suunnitteluun. Ikääntyneiden liikuntaa hän edistää valtion liikuntaneuvoston olosuhdejaostossa. Hän on myös perehtynyt luonnon ja viheralueiden hyvinvointivaikutuksiin ja green care-menetelmien käyttöön terveyden edistämisessä.

Erja Rappen puheenvuoro "Ikäystävällinen ympäristö - yhdenvertaisuutta kaikille!" klo 10.15-10.45.

 

 

 

 

 

 

 

Miika Honkanen kuvaMiika Honkanen, hankesuunnittelija, Suomen Latu

Miika Honkanen on Aisti Sport ry:n puheenjohtaja ja perustajajäsen. Aisti Sport on laajalti palkittu näkövammaisurheiluun keskittyvä urheiluseura Vantaalta. Miika toimii myös Suomen Latu ry:ssä hankesuunnittelijana Yhteiset polut -hankkeessa, jonka tavoitteena on edistää yhdenvertaisia ulkoilumahdollisuuksia moninaisille osallistujille. Miika on koulutukseltaan soveltavaan liikuntaan ja urheiluseuratoimintaan suuntautunut liikunnanohjaaja (AMK). Vapaa-ajalla Miika kilpailee maalipallon kansainvälisellä huipulla, sekä nauttii vauhdikkaista ulkoliikuntalajeista.

Miikan kokemuksia luontoliikunnan esteettömyydestä ja saavutettavuudesta sekä näiden merkityksistä kuullaan teemasession lopuksi.

Miika on myös puhujana verkkoluennolla 3. "Mihin soveltavan liikunnan ammattilaisten koulutus on menossa – paneelikeskustelu"

 

Teemasessio 5. Mielenterveyden tukeminen liikunnassa ja liikunnalla,
Torstai 25.8 klo 13.30-15.00, Metropolia-sali MPA1010 ja livelähetys

Heli Sohkanen kuvaHeli Sohkanen, soveltavan liikunnan vastaava liikunnanohjaaja, Jyväskylän kaupunki

Heli Sohkanen toimii Jyväskylän kaupungin terveyttä ja hyvinvointia edistävissä liikuntapalveluissa soveltavan liikunnan vastaavana liikunnanohjaajana. Keväällä 2022 hän suoritti ylemmän ammattikorkeakoulu tutkinnon liikuntajohtamisen ja kehittämisen linjalta. Sohkasen opinnäytetyön aihe oli soveltavan liikunnan verkostoyhteistyön kehittäminen Jyväskylässä. Työn tavoitteena oli kehittää verkostotyötä ja sitä kautta lisätä soveltavan liikunnan mahdollisuuksia Jyväskylässä. Verkostotyö on tärkeä osa soveltavan liikunnan kenttää.

Heli Sohkasen puheenvuoro "Mieli virkeäksi, mielenterveyskuntoutujien liikunta" klo 13.30-13.55.

 

 

 

 

 

Anu Kangasniemi kuvaAnu Kangasniemi, johtava asiantuntija, PsT, Jyväskylän Ammattikorkeakoulu

Anu Kangasniemi on terveys-, liikunta- ja urheilupsykologiaan perehtynyt psykologian tohtori, jonka
erityisosaamista ovat mm. liikunnan ja psyykkisen hyvinvoinnin väliset yhteydet, mielen hyvinvoinnin edistäminen liikkumisen keinoin sekä motivaation ja käyttäytymisen muutoksen tukeminen. Anu toimii johtavana asiantuntijana Likesillä Jyväskylän ammattikorkeakoulussa sovellusalueena liikuntapsykologia.

Anu Kangasniemen puheenvuoro "Mielen hyvinvointia liikunnasta" klo 13.55-14.20.

 

Valkeakosken Kipinä kuvaTuija Markoff, mielenterveyshoitaja, Valkeakosken Kipinä

Markoff on koulutukseltaan mielenterveyshoitaja. Lisäkoulutuksina hänellä on mm. kognitiivisen psykoterapian perusteet, NLP Practitioner, kriisityöntekijän pätevyys ja valmistuminen Palautumisohjaajaksi syyskuussa 2022. Markofilla on yli 20 vuoden kokemus akuuttipykiatrian osasto- ja avohoidon työskentelystä. Tällä hetkellä hän on neljättä vuotta Valkeakosken Mielenterveyskeskuksen Päivätoiminta- keskus Kipinässä töissä. Harrastuksina Markoffilla on crossfit, juoksu, luontoliikunta ja lukeminen. Kiinnostuksen kohteita ovat luonnonmukainen ruoka Tällä hetkellä Markoff on erityisen innoissaan Palautumisohjaajakoulutuksesta ja sieltä saamistani opeista.

Markoffin puheenvuoro "Auttava liike - mielenterveyden tukeminen liikunnassa ja liikunnalla" pidetään yhdessä Valkeakosken Kipinän kokemusasiantuntijoiden Sannan ja Leenan kanssa klo 14.20-14.45.

Verkkoluennot

Verkkoluennot ovat osallistujien katsottavissa vapaasti virtuaalisella tapahtuma-alustalla sunnuntaihin 4.9. asti.

Verkkoluento 1. Saavutettava liikuntatoiminta – esimerkkejä ja hyviä käytäntöjä

Kaira Kiri kuvaKaisa Kiri, lasten ja nuorten liikunnan suunnittelija, Suomen Paralympiakomitea

Kaisa Kiri on koulutukseltaan liikunnanohjaaja (AMK) ja työskentelee Suomen Paralympiakomiteassa lasten ja nuorten liikunnan suunnittelijana. Kaisa koordinoi Paralympiakomitean Paranuoret -ohjelmakokonaisuutta, jonka toiminnassa autetaan vammaisia ja tukea tarvitsevia lapsia ja nuoria löytämään polku harrastamisen pariin, liikkujaksi, kilpaurheilemaan tai muihin rooleihin liikunnan ja urheilun kentällä.

Kaisa Kirin puheenvuoron otsikko "Valtin kanssa liikkujaksi".

 

 

 

 

 

Katariina Jauhiainen kuvaKatariina Jauhiainen, hankekoordinaattori, Suomen Paralympiakomitea

Katariina on palvelumuotoilija, fysioterapeutti ja viittomakielen tulkki. Hän toimii tällä hetkellä hankekoordinaattorina Suomen Paralympiakomiteassa ja on erityisesti paneutunut edistämään erilaisissa arjen tuen palveluissa olevien aikuisten aktiivisuutta ja liikkumista, sekä tukemaan heidän kanssaan työskenteleviä henkilöitä. Aito kohtaaminen, yhdessä tekeminen, uuden oppiminen ja positiivinen elämänasenne ovat arvoja, jotka Katariina allekirjoittaa niin työssä kuin elämässä muutenkin.

Katariina Jauhiaisen puheenvuoron otsikko "Palvelumuotoilu soveltavan liikunnan edistämisessä arjen tuen palveluissa".

 

 

Jukka Murto kuvaJukka Murto, koordinaattori, Ikäinstituutti

Toimin Ikäinstituutissa Yhdessä kotikulmilla-toiminnan koordinaattorina. Olen toiminut tehtävässä yli 5 vuotta aina Yhdessä kotikulmilla-toiminnan käynnistämisestä asti. Koulutukseltani olen valtiotieteiden maisteri.

Jukka Murron puheenvuoron otsikko "Yhdessä kotikulmilla-toiminta tuo yhteisöllisyyttä ja yhdessä tekemistä taloyhtiöihin".

 

 

 

 

 

 

 

 

Verkkoluento 2. Kielellinen yhdenvertaisuus soveltavassa liikunnassa

Eva Rönkkö, kuvaEva Rönkkö, liikunnan ja monikulttuurisuustyön suunnittelija, Eläkeläiset ry, Jyväskylän yliopisto

Teen väitöstutkimusta ulkomaalaistaustaisten naisten ryhmäliikunnasta. Juuriltani olen virolainen ja liikunnan moniammattilainen. Harrastan hiihtoa, suunnistusta ja kansantanssia. Suomessa olen työskennellyt seuravalmentajana, ryhmäliikunnan ohjaajana, ulkomaalaistaustaisten vertaisohjaajien kouluttajana. Nykyään vastaan eläkeläisjärjestössä iäkkäiden liikunnasta ja järjestön monianisuustyöstä.

Eva Rönkön puheenvuoron otsikko "Miten kieli luo tai purkaa eriarvoisuutta".

 

 

 

 

Juhana Salonen, kuvaJuhana Salonen, projektitutkija, Jyväskylän yliopisto

Juhana Salonen, FM (suomalaisen viittomakielen aineenopettaja) työskentelee projektitutkijana Jyväskylän yliopiston viittomakielen keskuksessa. Hänen työhönsä kuuluvat Suomen viittomakielten korpuksen kehittäminen sekä viittomakielisten identiteetistä luennointi. Hän on kirjoittanut omaelämäkerrallisen teoksen Viiton – olen olemassa, jossa tarkastellaan identiteetin, kielen ja kulttuurin suhdetta viittomakielen näkökulmasta.

 

 

 

 

Lotta Nylund kuvaLotta Nylund, projektikoordinaattori, Finlands Svenska Idrott

Lotta Nylund on kaksikielinen liikunnanohjaaja, joka nauttii kehittämisestä ja esteiden rikkomisesta.

Lotta Nylundin puheenvuoron otsikko "Soveltavaa liikuntaa - på Svenska i Finland".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verkkoluento 3. Mihin soveltavan liikunnan ammattilaisten koulutus on menossa – paneelikeskustelu

Tiina Laiho kuvaTiina Laiho, lehtori, Haaga-Helia Ammattikorkeakoulu

Laiho on kunto- ja terveysliikunnan lehtori Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa. Koulutukseltani Laiho on liikuntatieteen maisteri, pääaineena liikuntapedagogiikka. Tiinan sydän sykkii koulutuksen kehittämiselle, pedagogiikalle ja liikunnan edistämiselle vauvasta vaariin.

 

 

 

Ira Liuski kuvaIra Liuski, KM, asiantuntija, lasten liikunta ja soveltava liikunta, Kainuun Liikunta ry

Liuski on koulutukseltaan kasvatustieteen maisteri. Hän on työskennellyt vuodesta 2006 lähtien Kainuun Liikunnalla lasten liikunnan (varhaiskasvatus-, koulu- ja oppilaitosyhteistyö, kuntayhteistyö, harrastamisen Suomen malli, perheliikunta) asiantuntijatehtävissä. Tehtävänkuvaan kuuluvat myös soveltava liikunta, Kainuun alueen Valtti- ja Avoimet ovet -hankkeen koordinointi, sekä yhteistyö Liikkuva koulu asioissa esim. Kajaanin erityiskoulujen ja Sairaalakoulujen kanssa.

 

 

 

 

 

Virpi Remahl kuvaVirpi Remahl, soveltavan liikunnan asiantuntija, Pajulahti urheiluopisto

Remahl on liikunnanopettaja, LitM ja soveltavan liikunnan asiantuntija Liikuntakeskus Pajulahdesta.
Hän toimii liikunnanopettajana Pajulahden ammatillisen koulutuksen puolella, jossa hän vastaa liikunnanohjaukesta, liikuntatapahtumien järjestämisestä ja soveltava liikunta – tutkinnonosien opettamisesta.
Virpi on ollut käynnistämässä ja toteuttamassa monia kehityshankkeita yhteistyössä Paralympiakomitean ja muiden alan järjestöjen kanssa soveltavan liikunnan ja vammaisurheilun alalla, jotka liittyneet soveltavan liikunnan koulutukseen, esteettömyyden ja saavutettavuuden parantamiseen ja inkluusio kehityksen edistämiseen. Tällä hetkellä osa kehittämistyötä ovat mm. soveltavan liikunnan verkkokoulutus ja eurooppalainen yhteistyö SEDY2 – hanke.
Remahl on tehnyt vapaaehtoistyötä Special Olympics – lajivalmentajana useassa lajissa lähes 20 vuotta.
Hän on ollut Soveltavan liikunnan koulutus- ja tutkimustyöryhmän jäsen vuodesta 2016.
Vapaa-aika Virpillä kuluu suunnistuksen ja muun luontoliikunnan ja ratsastuksen parissa.

 

Miika Honkanen, hankesuunnittelija, Suomen Latu

(Lue Miikan esittely teemasessio 3. Liikuntapaikkojen esteettömyyden edistäminen tiedolla ja käytännöllä)