Päiväliikkujan kuntokortti

Kuva: Antero Aaltonen

Tyyppi: Uusi soveltavan liikunnan tuote


Kuvaus: Päiväkäyttäjien tarpeisiin suunniteltu omatoimisen liikunnan alennuskortti Oulun uimahalleille tai kuntosalikortti uusille kohderyhmille, joiden maksukyky on alentunut.  


Käyttötarkoitus: Oulussa kuntoilumaksuista ovat aikaisemmin saaneet alennusta lapset, nuoret ja opiskelijat, työttömät työnhakijat, yli 65v. ikääntyneet kuntalaiset sekä varusmies- ja siviilipalvelusta suorittavat henkilöt. Päiväliikkujan kuntokortti myönnetään nyt uusille asiakasryhmille, jotka eivät aiemmin ole olleet liikuntapalveluiden etuisuuksien piirissä. 


Toimijat tai vastuuhenkilö: Alennuskortti voidaan lunastaa uimahallin tai Oulun kaupungin Oulu10 -palvelu- ja neuvontapisteiltä esittämällä voimassa oleva jokin muu myönnetty etuisuuskortti, joka osoittaa asukkaan kuuluvan palvelun kohderyhmään. Päiväliikkujan kuntokortti on tarkoitettu henkilöille, joiden maksukyky on alentunut. Kortin kohderyhmänä ovat:


Alennuskortti ladataan kaupunkikortille OuluCardille, joka toimii useiden kaupungin palveluiden käyttökorttina. Ladattavan kaupunkikortin kertaluontoinen hankintahinta asukkaalle on 3,30€. 


Prosessi ja tulokset: Päiväliikkujan kuntokortin valmistelun taustalla oli valtuustoaloite aiheesta. Korttia suunniteltaessa otettiin huomioon sen hakemisen helppous niin kuntalaisille kuin liikuntapalveluille. Työntekijöiden näkökulmasta tärkeää oli, ettei kortti lisää erityisliikunnanohjaajien työtehtäviä tai vaadi tietoturvan vuoksi vaikeasti säilytettäviä hakukaavakkeita tai kuormittavia hakuprosesseja. Kortti myönnetään määritellylle kohderyhmille jo olemassa olevaa etuisuuskorttia (esim. eläkekortti) näyttämällä liikuntapaikkojen tai kaupungin palvelupisteellä. Kortti ladataan kerralla kolmeksi kuukaudeksi eteenpäin ja se maksaa asukkaalle 30€. Kortin oston yhteydessä valitaan kortin käyttökohteeksi joko uimahalli tai kuntosali. Korttia voit käyttää Oulun kaupungin liikuntapalveluiden liikuntalaitoksissa. Kortti on tarkoitettu omatoimiseen liikkumiseen, eikä se näin ollen kata muita liikuntalaitoksissa järjestettäviä ohjattuja liikuntaryhmiä kuin kaikille avoimet yleiset uimahallin vesivoimistelut. Korttia voit käyttää arkisin kello 16 saakka (sisäänpääsy viimeistään kello 15.30) sekä viikonloppuisin liikuntapaikkojen aukioloaikojen mukaisesti. Kortin myöntökriteerit löytyvät liikuntapalveluiden nettisivuilta sekä sen käyttöä mainostetaan monipuolisesti asukkaille Liikkuvan Oulun somessa sekä muussa liikuntapalveluiden mainonnassa. 

Arviointi: Kortin pilotointi aloitettiin syksyllä 2021. Ensimmäinen pilotti kesti vuoden. Onnistuneen pilotin ja hyvien käyttökokemuksien pohjalta kortin käyttöä päätettiin jatkaa toistaiseksi. Erityisesti opiskelijat ja eläkeläiset ovat hyödyntäneet päiväliikkujan kuntokorttia. Kortteja on myyty ensimmäisen vuoden aikana reilu 1 500 ja käyntikertoja korteille on kertynyt 23 500, joista uintikäyntejä 15 700 ja kuntosalikäyntejä 7 800. Syksyn 2022 osalta kaupunki tarjoaa päiväliikkujan kuntokortin työttömien työnhakijoiden käyttöön ilmaiseksi. Kohderyhmä voi ladata kertaluontoisen kolmen kuukauden pituisen edun OuluCardille vuoden 2022 loppuun mennessä. 

Lisätiedot: Miia Ranta-Korpela, Kiimingin ja Ylikiimingin alueen erityisliikunnanohjaaja, Oulun kaupunki

Uutinen päiväliikkujan kuntokortista Oulun kaupungin sivuilta

Uutinen maksuttomasta päiväliikkujien kuntokortista työttömille työnhakijoille syksyksi 2022