Laskettelukelkat kuntalaisten aktiivisessa käytössä

Kuva: Antero Aaltonen

Tyyppi: Uusi soveltavan liikunnan tuote. Syksyllä 2020 aloitettiin yhteistyö Riihivuoren hiihtokoulun kanssa. Tarjoamme yhdessä soveltavan laskettelun palveluita toimintarajoitteisille henkilöille. Liikuntapalveluiden laskettelukelkat ovat sekä asiakkaiden että hiihtokoulun käytössä viereissä kunnassa Riihivuoressa. 


Kuvaus: Liikuntapalveluiden laskettelukelkat siirrettiin talven 2020–21 aikana säilytykseen Riihivuoreen. Liikuntarajoitteisilla ihmisillä on mahdollista lainata maksutta laskettelukelkkoja Riihivuoressa. Useampi Riihivuoren hiihdonopettajista on kouluttautut soveltavaan lasketteluun. Hiihtokoulun kautta on mahdollista saada hiihtokoulutunteja sekä pystylasketteluun että kelkkalasketteluun. Liikuntapalvelut järjestää yhteistyössä Riihivuoren kanssa soveltavan laskettelun kokeilutapahtumia.


Käyttötarkoitus: Liikuntapalveluiden soveltavan vastaava liikunnanohjaaja sopii vuosittain kelkkojen käytöstä ja tapahtumista. Riihivuori Resortin ja hiihtokoulun kanssa tehdään vuosittaiset sopimukset hinnoista ja tapahtumien päivämääristä. Hiihtokoulun hiihdonopettajat toimivat tapatumissa ohjaajina. Yhteistyö hiihtokoulun kanssa edellyttää joustavuutta ja aktiivista tiedottamista liikuntapalveluiden ja hiihtokoulun välillä.


Prosessi: Vastaava liikunnanohjaaja otti yhteyttä Riihivuoren hiihtokouluun syksyllä 2020 ja esitteli yhteistyön mahdollisuutta. Liikuntapalveluiden laskettelukelkat ovat olleet vuosia Laajavuoressa, jossa soveltavaa laskettelua on ollut mahdollista harrastaa. Jyväskylän Laajavuoressa ei haluttu jatkaa yhteistyötä liikuntapalveluiden kanssa, jolloin liikuntapalveluissa alettiin miettimään muita vaihtoehtoja. Keväällä sovitaan seuraavan kauden päivämäärät kursseista ja tapahtumista. Syksyllä ennen kauden alkua pidetään yhteinen palaveri, jossa vielä tarkennetaan sovittujen kurssien ja tapahtumien suunnitelmat. Liikuntapalvelut vastaa tapahtumien järjestämisestä ja organisoinnista. Liikuntapalvelut vastuulla on soveltavan laskettelun kurssien ja tapahtumien viestinnän ja markkinoinnin. Hiihtokoulu voi halutessaan järjestää myös omia tapahtumia hyödyntäen laskettelukelkkoja. 
Riihivuori Resortin vuokraamon kanssa on sovittu, että asiakkaat voivat lainata kaupungin kelkkoja maksutta. Kelkan varauksen voi tehdä arkena vastaavalta liikunnanohjaajalta, viikonloppuisin ja iltaisin kelkan varaus hoidetaan hiihtokoulun kautta.
Kauden 2021–22 aikana Riihivuoressa järjestettiin myös erityistä tukea tarvitsevien lasten Hyppää ja hymyile -lajikokeilut. Liikuntapalvelut maksoi Riihivuoren hiihtokoululle korvauksen ja hiihdonopettajat toimivat yhdessä erityisliikunnanohjaajan kanssa opettajina lajikokeilussa.
Muuramen kunnan kanssa on sovittu kelkkojen säilytyksestä. Nykyinen säilytyspakka ei ole paras mahdollinen, sillä kelkat pitää kantaa jokaista käyttökertaa varten parkkipaikan läpi rinteelle. Tavoitteena olisi saada kelkoille säilytyspaikka lähemmäksi rinnettä, mutta riittäviä säilytyspaikkoja Riihivuoressa on rajallinen määrä.


Toimijat tai vastuuhenkilö: Liikuntapalvelut tekee tiivistä yhteistyötä Riihivuori Resortin ja hiihtokoulun kanssa. Lisäksi tapahtumissa hyödynnetään opiskelijoiden työpanosta. Gradian liikuntaneuvojaopiskelijat, Kristillisen opiston koulunkäynninopiskelijat sekä yliopiston liikunnanopiskelijat ovat olleet mukana toiminnassa. Opiskelijoiden rooli on ollut toimia yleisavustajina, avustajina sekä hiihdonopettajina.

Tulokset ja arviointi: Ensimmäiseen talveen vaikutti korona ja tapahtumat jouduttiin perumaan. Yksityisesti kelkkoja käytettiin muutamia kertoja. Kausi 2021-22 oli jo toiminnallisesti huomattavasti parempi. Laskettelutapahtumia järjestettiin kaksi, toinen oli Malikkeen järjestämä ja toinen liikuntapalveluiden. Asiakkaita tavoitettiin talven aikana enemmän kuin moneen vuoteen yhteensä. Tietoisuus kaupungin laskettelukelkkojen uudesta sijainnista ja soveltavan laskettelun osaajista leviää pikkuhiljaa. Riihivuoren hiihtokoululla on hyvä tahtotila järjestää soveltavaa laskettelua ja intoa tekemiseen.

Lisätiedot: Heli Sohkanen, vastaava liikunnanohjaaja (soveltava liikunta), Jyväskylän kaupunki