Helsinki: Uusi yhteistyöverkosto

Uudella yhteistyöverkostolla tavoitetaan potentiaalisia asiakkaita

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuva: Pixabay

Tyyppi: Uusi työntekoon liittyvä käytäntö, joka tapahtuu Helsingin Kaupungin liikuntapalveluiden ja Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluiden, tarkemmin sanottuna psykiatria- ja päihdepalvelujen fysioterapian ja liikuntapalveluiden yhteistyönä.

Kuvaus: Psykiatria- ja päihdepalvelujen liikunnanohjaajan kanssa aloitettu syksyllä 2021 yhteistyö, jolla pyritään lisäämään asiakkaiden tietoisuutta kaupungin soveltavan liikunnan palveluista esittelemällä kaupungin liikuntapalveluita potentiaalisille uusille asiakkaille sekä tekemällä yhdessä liikuntapalveluiden kohdennettua markkinointia mielialahäiriöpoliklinikoiden kanssa. Toiminnan piiriin kuuluu kolme eri sairaalaa ja niiden mielialahäiriöpoliklinikat.

Käyttötarkoitus: Liikuntapalveluilla on mielenterveyskuntoutujille erilaisia kohdennettuja liikuntaryhmiä, jotka pyörivät usein vajailla asiakasmäärillä. Uudella yhteistyöllä kohdennamme liikuntapalveluiden tarjonnan markkinointia suoraan potentiaalisille asiakkaille ja tätä kautta odotetaan ryhmien kävijämäärien kasvua. Ryhmistä on viestitty suoraan psykiatria- ja päihdepalvelujen yhteyshenkilöille sekä järjestämällä heidän asiakkailleen tutustumiskäyntejä liikuntapalveluiden toimipisteisiin esimerkiksi kuntosalille saattaen. Keväällä 2021 asiakkaita aktivoitiin mukaan myös maksuttomalla viiden kerran ulkoliikuntakurssilla.

Prosessi: Helsingin kaupungin mielialahäiriöpoliklinoilla järjestetään intensiivisen avohoidon ryhmiä (Into-ryhmiä). Ryhmätoiminta rakentuu mielenterveyden käsi -toimintaperiaatteen ympärille sisältäen kuusi eri kokonaisuutta, joista yksi osa-alue on liikkuminen ja kehon kuuntelu. Liikuntapalveluiden ja Auroran sairaalan liikunnanohjaajat esittelevät omatoimisen ja ohjatun liikunnan muotoja asiakkaille ja henkilökunnalle osana liikkumisen kokonaisuutta.

Esittelytilaisuuksia on järjestetty kevään 2022 kolmessa eri sairaalassa yhteensä yksitoista kertaa.

Toimijat tai vastuuhenkilö: Yhteistyöverkoston muodostavat liikuntapalveluiden sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden liikunnanohjaajat (molemmista yksi), kolme eri sairaanhoitajaa sekä yksi toimintaterapeutti. Verkoston toiminnasta ovat tietoisia myös kaikkien verkoston jäsenien esihenkilöt.

Tulokset ja arviointi: Käyttäjäkokemukset ovat olleet positiivisia. Asiakkaat ovat saaneet laajasti tietoa eri mahdollisuuksista liikkumiseen niin sosiaali- ja terveyspalveluiden liikuntalähetteen avulla toimivista suljetuista ryhmistä kuin myös liikuntapalveluiden kaikille avoimista ryhmistä. Asiakkaiden lisäksi tieto on saavuttanut laajasti myös henkilökunnan. Joskus asiakkaat ovat maininneet tietoähkystä käyntiemme jälkeen, jonka vuoksi olemme jakaneet myös paljon esitteitä ja mainoksia ja neuvoneet asiakkaita säilyttämään ne, jotta sitten kun voimavarat riittävät ja liikunta alkaa uudestaan kiinnostamaan, heillä on tieto lähellä ja mahdollisuus soittaa ja kysyä lisää.

Lisätiedot: Johanna Turunen, Liikuntakoordinaattori (soveltava liikunta), Liikuntapalvelut, Helsingin kaupunki

Janne Koppinen, Liikunnanohjaaja, Terveys- ja päihdepalvelut/Psykiatria-ja päihdepalvelujen fysioterapia ja liikuntapalvelut, Helsingin kaupunki