Rovaniemi: Kaikukortti edistää taloudellista ja sosiaalista saavutettavuutta

Kuva: Kaikukeskus - Kaikukortin tuki- ja kehittämispalvelu.

Tyyppi: Työntekoon liittyvä käytäntö.

Kuvaus: Kaikukortti on tarkoitettu tiukassa taloudellisessa tilanteessa oleville yli 16- vuotiaille henkilöille ja perheille. 

Käyttötarkoitus: Kaikukortti edistää yhdenvertaisuutta, saavutettavuutta sekä terveyttä ja hyvinvointia kulttuurin ja liikunnan keinoin.

Kaikukortilla kuntalainen voi hankkia maksuttomia pääsylippuja kulttuuri- ja urheilutapahtumiin kuten konsertteihin, teattereihin ja museoihin sekä kulttuuri- ja liikuntapaikkoihin. Liikuntapalvelut ovat mukana Kaikukortti toiminnassa mm. tarjoamalla käyntejä uimahallissa, omatoimisilla kuntosalivuoroilla ja ohjatuissa soveltavan liikunnan ryhmissä.

Rovaniemen kaupunki tekee yhteistyötä valtakunnallisen Kaikukeskuksen (Kaikukortin tuki- ja kehittämispalvelun) kanssa.  Rovaniemen Kaikukortti-verkostossa on yli 15 rovaniemeläistä kulttuuri-, urheilu- ja liikuntakohdetta.

Prosessi: Kortin omistaja näyttää Kaikukorttia esim. uimahallin kassalla ja ilmoittaa kortin tunnusnumeron (kirjain- ja/tai numerosarja) tai lukee QR-koodin lukijalla. Soveltavan liikunnan ohjatuissa ryhmissä on rajattu määrä paikkoja kaikukorttilaisille (max. 2 paikkaa / ryhmä). Kaikukorttilaisella on mahdollisuus osallistua maksutta kahteen eri ohjattuun ryhmään kauden aikana. Jos ryhmässä on useampi kaikukorttilainen, paikat joko arvotaan heidän kesken tai osallistuminen huomioidaan seuraavalla toimintakaudella.  Kaikukortti tulee mainita ryhmäilmoittautumisen yhteydessä.
Vammaisen henkilön avustajalle/tulkille/oppaalle on aina maksuton sisäänpääsy ryhmiin tai tiloihin.

Toimijat tai vastuuhenkilö: Kaikukorttia myönnetään henkilöille, jotka ovat asiakkaana Rovaniemen kaupungin perusturvan palveluissa tai muussa Kaikukorttia jakavassa yksikössä ja yhteisössä. Kortti on henkilökohtainen ja maksuton. Kaikukortti on voimassa vuoden kerrallaan. Kaikukortti-toiminnassa mukana olevat kohteet kertovat omilla verkkosivuillaan mihin tapahtumiin, esityksiin, otteluihin, liikuntapaikkoihin ja kursseille Kaikukortti käy. Jokainen mukana oleva taho huolehtii tietojen päivityksistä omille sivuille sekä yhteiselle Kaikukortin verkkosivustolle.

Tulokset ja arviointi: Vuonna 2021 myönnettiin reilu 1 900 Kaikukorttia. Uimahallikäynnit olivat kaikkein suosituimpia ja niitä kertyi yli 8 900 käyntikertaa vuoden 2021 aikana. Ohjatuissa liikuntaryhmissä ja omatoimisilla kuntosalivuoroilla on  käynyt noin 10 - 15 Kaikukortin omistajaa.
Palaute on ollut myönteistä; ”Kaikukortti on antanut mahdollisuuden osallistua sellaisiin tapahtumiin ilmaiseksi, joihin ei välttämättä itsellä olisi ollut varaa mennä.” 

Lisätiedot: Katriina Merkkiniemi, Liikuntakoordinaattori (soveltava liikunta), Rovaniemen kaupunki

Tutustu Kaikukortin käyttöön Rovaniemellä.

Kaikukeskuksen verkkosivuilta lisätietoa Kaikukortista.