Soveltavan liikunnan kouluttajien ja asiantuntijoiden Superviikonloppu 12.-14.4.2019

Liikuntatieteellinen Seura ja Liikuntakeskus Pajulahti järjestivät yhdessä Soveltavan liikunnan kouluttajille ja asiantuntijoille suunnatun tapaamiseen perjantaina 12.4.2019. Tapahtumaan osallistui yli 30 alan ammattilaista ympäri Suomea. Päivän aikana kuultiin mielenkiintoisia puheenvuoroja, jotka herättivät paljon keskustelua.

Valtion liikuntaneuvoston suunnittelija Toni Piispanen avasi tapahtuman esittelemällä yhdenvertaisuus- ja tasa-arvojaoston nelivuotiskauden yhteenvetoa. Piispanen pohti, miltä suomalainen liikuntakulttuuri näyttää yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon kannalta ja mitä toimenpiteitä valtionhallinnossa on tehty näiden teemojen osalta. Liikuntakulttuurissa voidaan nähdä positiivista kehitystä yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon toteutumisessa, mutta työtä on vielä tehtävänä. Piispanen peräänkuulutti ministeriöiden kollektiivista sitoutumista sekä poikkihallinnollisen työotteen tehostamista teemojen edistämiseksi. Yhdenvertaista ja tasa-arvoista liikuntakulttuuria tulisi edistää kaksoisstrategian avulla.

Valtion liikuntaneuvoston toinen suunnittelija, Saku Rikala esitteli puolestaan alkuvuonna julkistetun valtakunnallisen soveltavan liikunnan ja vammaisurheilun kehittämissuositukset vuosille 2019–2022. Rikala kertoi, miten suositukset oli laadittu sekä esitteli pääteemat ja millaisia toimenpiteitä on suunniteltu suositusten toteuttamiseksi. Tämän jälkeen VAU ry:n verkostokoordinaattori Tiina Siivosen johdolla pienryhmissä mietittiin konkreettisia toimenpide-ehdotuksia suositusten toteuttamiseksi.

Lounastauon jälkeen UKK-instituutin suunnittelija Annika Taulaniemi esitteli sovellettuja liikuntapiirakoita ja vuonna 2018 uudistettuja liikuntasuosituksia. Hän avasi etenkin sitä, miten liikuntasuositukset ovat muuttuneet vuodesta 1978 lähtien ja mihin nykyiset suositukset pohjautuvat. Lisäksi Taulaniemi esitti liikuntapiirakoista eri käyttäjäryhmille tehtyjä versioita sekä eri maiden malleja. Kaikkien suositusten pohjana Suomessa on käytetty yhdysvaltalaista The Physical Activity Guidelines for Americans -julkaisua. Keskusteluun nousi erityisenä kysymyksenä se, että tarvitaanko diagnoosipohjaisia liikuntapiirakoita ja miten malleista olisi mahdollisimman paljon hyötyä erilaisten käyttäjien arjessa.

Suomen vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry:n tutkimuspäällikkö Aija Saari ja Soveltava liikunta SoveLi ry:n hankekoordinaattori Lotta Nylund esittelivät VAU ry:n, SoveLi ry:n ja Folkhälsanin yhteistyössä laatimat infograafit toimintaesteisille aikuisille suunnatusta fyysisestä aktiivisuudesta. Infograafit perustuvat brittiläisen professori Brett Smithin ja hänen tutkijaryhmänsä julkaisemiin infograafeihin, jotka käännettiin tekijöiden luvalla suomeksi ja ruotsiksi. Alkuperäisten suositusten suunnittelussa oli mukana vammaisjärjestöjä, toimintarajoitteisia henkilöitä sekä alan ammattilaisia. Infograafit ovat tarkoitettu kaikille ”vammaryhmille” ja niiden lähtökohtana on olla helppo ja yksinkertainen väline fyysisen aktiivisuuteen motivoinnissa.

Perjantain päätteeksi päästiin Liikuntakeskus Pajulahden soveltavan liikunnan asiantuntijan Virpi Remahlin ja Aija Saaren johdolla vielä kokeilemaan sovellettuja pelejä ja leikkejä.

Lauantain ja sunnuntain ohjelmasta olivat vastuussa VAU ry ja Pajulahti. Lauantain agendana oli uuteen Soveltavan liikunnan verkkokoulutukseen tutustuminen. Verkkokoulutus on suunnattu kaikille soveltavasta liikunnasta kiinnostuneille opiskelijoille sekä liikunta-alalla toimiville. Koulutusta ovat olleet tekemässä Virpi Remahl, koulutuskoordinaattori Piia Korpi VAU:sta ja erityisliikunnanopettaja Niko Leppä. Käy tutustumassa koulutukseen VAU ry:n sivuilla. Sunnuntaina Sherborne kouluttaja Susa Miettunen piti luennon sekä käytännön demon Sherbornesta. Superviikonloppu päätettiin aktiivisesti Niko Lepän kanssa liikunnallisten lautapelien parissa.

 

Perjantain 12.4.2019 esiintyjien materiaalit:

•    Toni Piispanen, VLN
•    Saku Rikala, VLN
•    Annika Taulaniemi, UKK-instituutti
•    Aija Saari, VAU ry