Soveltava liikunta kunnissa
Laskutavasta riippuen 15–20 prosentilla Suomen väestöstä eli reilulla 800 000 ihmisellä on toimintakyvyn rajoitteita. Osalle heistä on vaikeaa osallistua yleisesti tarjolla olevaan liikuntaan ja heidän liikuntansa vaatii soveltamista sekä erityisosaamista. Toimintarajoitteiset henkilöt liikkuvat ja harrastavat liikuntaa vähemmän kuin väestö keskimäärin.
Liikkumisella ja liikunnalla on erityisen tärkeä merkitys toimintarajoitteisille henkilöille. Liikkumisella ja liikunnalla voidaan edistää toimintarajoitteisten henkilöiden terveyttä ja psyykkistä hyvinvointia sekä toiminta- ja työkykyä, hidastaa tai kokonaan ehkäistä monia sairauksia ja vähentää niistä aiheutuvia haittoja, edistää itsemääräämisoikeutta, itsenäistä selviytymistä ja osallisuutta yhteiskuntaan sekä parantaa elämänlaatua.
Kunnat ovat keskeisessä asemassa suomalaisten liikuttamisessa. Kunnat käyttävät valtioon verrattuna moninkertaisesti resursseja liikuntaan, omistavat valtaosan liikuntapaikoista ja tuottavat liikuntapalveluita. Kunnallisten palveluiden ja tukitoimien merkitys korostuu niille, joilla on vamman, sairauden tai muun toimintakyvyn heikentymisen tai sosiaalisen tilanteen vuoksi vaikeuksia osallistua yleisesti tarjolla olevaan liikuntaan. Yhdenvertaisten liikuntamahdollisuuksien kannalta olennaisia ovat kuntien tarjoamat soveltavan liikunnan palvelut, kuten erilaiset omaehtoisen liikkumisen alennuskortit. Lisäksi erilaiset tukitoimet, esimerkiksi avustaja- ja kuljetuspalvelut ovat haettavissa hyvinvointialueen vammaispalvelusta.
Kuntien liikuntatoimilla on jo yli 30 vuoden kokemus soveltavasta liikunnasta. Asukasluvultaan isoimmissa yli 20 000 asukkaan kunnissa toimii usein erityisliikunnanohjaajia tai liikunnanohjaajia, joiden tehtävänä on organisoida, kehittää ja tuottaa soveltavan liikunnan palveluita alueella. Pienemmissä kunnissa soveltavan liikunnan palvelut on organisoitu muilla tavoilla, kuten ostopalveluilla tai tuottamalla palvelut yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Vuonna 2023 puolet Suomen kunnista raportoi järjestävänsä yli 2 100 erityisryhmille suunnattua tai soveltuvaa liikuntaryhmää.
Tutustu myös:
- Soveltavan liikunnan tilanne kunnissa 2023
- Soveltavan liikunnan strategisen suunnittelun työkirja 2023
Kuva: Lauri Jaakkola, Suomen Paralympiakomitea