Kävelybuumi pysyväksi käytännöksi korona-ajan jälkeen

Kävelybuumi-hanke nosti esiin korona-ajan myönteisiä kävely- ja lähiliikuntakokemuksia, jotta kävelybuumi muodostuisi pysyväksi tavaksi mahdollisimman monelle suomalaiselle. Aina kun se on suinkin mahdollista, ajomatka vaihtuu kävelyyn, kelaamiseen tai muuhun soveltavaan liikuntaan.

Hanke etsi ja välitti kävelyyn rohkaisevia tarinoita vuonna 2021. Niitä on yhtä paljon kuin on erilaisia kävelijöitäkin. Innostimme lisäämään aktiiviliikuntaa niihinkin tehtäviin, jotka on ennen tehty istuen. Oletko kokeillut kävelyetäkokousta?

Kävely on ensimmäinen ja tärkein askel aktiiviseen elämäntapaan, arkiliikuntaan ja hiilivapaaseen liikenteeseen. Siksi kävely-yhteydet liikuntapaikoille ja lähimetsään ovat erittäin tärkeitä. Hankkeessa valotettiin yksilöllisten tarinoiden kautta kävelyn moninaisia myönteisiä vaikutuksia terveyteen, mielenterveyteen, hyvinvointiin sekä yksinäisyyden torjuntaan – ”hae naapuri kävelylle”. Hankkeessa tuotiin esiin hyviä kokemuksia, jotta buumi jatkuisi.

Hankkeessa olivat mukana Lahden ja Tampereen kaupungit. Kaupungeissa tunnistettiin käveltävän kaupunkitilan sekä jokapäiväisen lähiluontoliikunnan mahdollisuudet ja samalla tehtiin kehitysideoita näiden parantamiseksi. Haastoimme kaupunkilaiset esimerkiksi tietotyön ja aktiivisen liikkumisen yhdistämiseen. Hankkeen myötä syntyi aineistoa, joka auttoi ymmärtämään mistä puhumme, kun puhumme kävelystä.

Hanke toteutettiin vuonna 2021 Liikuntatieteellisen Seuran, FCG Finnish Consulting Group Oy:n, Kravat Oy:n sekä Lahden ja Tampereen kaupunkien yhteishankkeena, jota rahoittivat Traficom sekä kaupungit.

Osallistu kävelykeskusteluun Kävelybuumin-ryhmässä Facebookissa

 

Seuraa Kävelybuumia Instagramissa

 

Kuuntele Kävelybuumin ajatuskävelyitä Liikuntatieteellisen Seuran SoundCloudissa

 

Katso kävelyvideoita Liikuntatieteellisen Seuran YouTube-kanavalla

 

Lisätietoja hankkeesta

 

Jani Päivänen
johtava asiantuntija, FCG Finnish Consulting Group Oy
jani.paivanen(at)fcg.fi

Jan Erola
CEO, Kravat Oy
jan.erola(at)kravat.fi

Jari Kanerva
pääsihteeri, Liikuntatieteellinen Seura
jari.kanerva(at)lts.fi