Milloin

25.01.2024-25.01.2024

Missä

Aleksanterinkatu 16, Helsinki

Tieteiden yö: Habaa! Puheenvuoroja kehonmuokkauksesta

Tieteiden yönä 25.1. klo 18–21 Helsingin kaupunginmuseossa kuullaan puheenvuoroja kehonrakennuksesta ja -muokkauksesta.

Liikunta & Tiede -lehden toimituspäällikkö FT Jouko Kokkonen, hyvinvointivalmentaja ja kouluttaja LitM Jarno Lemmelä, Suomen Olympiakomitean urheiluravitsemuksen asiantuntija ETM Laura Manner sekä tiedetoimittaja TM Juha Matias Lehtonen esittelevät puheenvuoroissaan aiheita kuten ihannekehot, kuntosalien historia, vastuullinen painopuhe, terveelliset tavat kasvattaa lihaksia sekä iän ja sukupuolen merkitys treenaamiseen ja lihaksiin.

Luentojen välissä on mahdollisuus osallistua liikuntapedagogi ja tanssinopettaja Donata Pennasen vetämiin taukojumppiin Lisäksi seuramme esittelypisteellä voit kokeilla voimiasi puristusvoimamittarilla.

Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Ohjelma

18.00 FT Jouko Kokkonen: Ihannesuomalaisen kuvat
18.30 Taukojumppa
18.45 LitM Jarno Lemmelä: Lihakset, suorituskyky ja terveys
19.15 Taukojumppa
19.30 ETM Laura Manner: Painopuhe osana liikkujan ja urheilijan hyvinvointia
20.00 Taukojumppa
20.15 TM Juha Matias Lehtonen: Lihasten ja rasvan sukupuoli

Luennot

FT Jouko Kokkonen: Ihannesuomalaisen kuvat

Puheenvuoro käsittelee erilaisten kehojen ihanteiden sekä samalla myös kuntosalien historiaa 1800-luvun atleettikuvista salihousuihin ja tähän päivään.

Kiinnostavia tapausesimerkkejä ovat esimerkiksi urheiluun ja kehoihin liitetty rotuoppi sekä siitä irrottautuminen tai vaikkapa se, miten johtajien ihannekuvissa ennen lihavuutta pidettiin hyvänä merkkinä ja miten siitä on tultu sporttisiin ajokoirajohtajiin.

Jouko Kokkonen on Liikunta & Tiede -lehden toimituspäällikkö, urheilusta ja nationalismista väitellyt historiantutkija sekä liikunnan yhteiskuntatieteiden dosentti Jyväskylän yliopistossa osaamisalanaan liikkumisen, liikunnan ja urheilun historia.

LitM Jarno Lemmelä: Lihakset, suorituskyky ja terveys

Mihin tarvitsemme voimaa ja lihasmassaa? Millaista on terveyttä ja suorituskykyä kehittävä lihaskuntoharjoittelu, entä miten ikä vaikuttaa lihaskuntoon?

Jarno Lemmelä, liikuntatieteiden maisteri (liikuntafysiologia). Koulutus- ja valmennustehtävissä urheilun, terveyden ja hyvinvoinnin parissa.

ETM Laura Manner: Painopuhe osana liikkujan ja urheilijan hyvinvointia

Painopuheella tarkoitetaan kehoon, painoon ja ravitsemukseen liittyviä asenteita ja ajatuksia, joita välitämme tietoisesti tai tiedostamatta puheessamme. Painopuhe heijastelee arvomaailmaamme ja voi vaikuttaa käyttäytymiseemme liikunnan ja ruoan suhteen. Tuleeko jälkiruoka ansaita? Onko omaa tai muiden ulkomuotoa hyväksyttävää kommentoida? Saako lautasen sisällöstä huomauttaa? Entä mitä vaikutuksia hyvinvointia tukevalla painopuheella voi olla urheilijalle ja liikkujalle, ja voiko sillä olla yhteys parempaan suorituskykyyn?

Laura Manner toimii Suomen Olympiakomitean, Olympiavalmennuskeskus Helsingin sekä Pääkaupunkiseudun urheiluakatemian vastaavana urheiluravitsemuksen asiantuntijana. Hänellä on yli 10 vuoden kokemus huippu-urheilussa sekä lasten ja nuorten kanssa toimimisesta eri lajeissa. Lauran oma lajitausta on tanssista ja voimistelusta, joissa paino- ja kehopuhe on ollut monella tapaa tarkastelun kohteena viime vuosina.

TM tiedetoimittaja Juha Matias Lehtonen: Lihasten ja rasvan sukupuoli

Katsaus biologisen kehon ja sosiaalisen sukupuolen kinkkiseen suhteeseen. Millainen lihas tai rasva on miehekästä, millainen naisellista? Entä mikä kudos on kaunista, mikä rumaa tai friikkiä?

Juha Matias Lehtonen on 41-vuotias uskontotieteilijä, tiedetoimittaja ja tietokirjailija. Hänen uusin kirjansa Sairaan kaunis ilmestyi syksyllä Tammelta. Se käsittelee kauneusihanteiden ja terveysuskomusten historiaa.

 

Lisätietoja tapahtumasta Helsingin kaupunginmuseon verkkosivuilla

 

Toteutamme tapahtuman yhteistyössä Helsingin kaupunginmuseon kanssa, osana Tieteiden yön virallista ohjelmaa. Tapahtuma on osa Sun bodi – Kuntosalien hikinen historia -näyttelyn ohjelmaa.

Tieteiden yö on tieteen oma kaupunkitapahtuma Helsingissä. Vuosittain tammikuussa järjestettävää tapahtumaa vietetään seuraavan kerran torstaina 25.1.2024. Kirjava ohjelmanjärjestäjien joukko takaa sen, että illan ja yön aikana päästään nauttimaan niin mukaansatempaavista luennoista kuin oivaltamisesta itse tekemällä. Kaikkiin Tieteiden yön tapahtumiin on vapaa pääsy.