Blogi

Kirjoittaja:

Salla Karjalainen

Julkaistu:

08.12.2020

Jaa:

Uutta tietoa huippu-urheilijoiden henkisestä hyvinvoinnista

Uutta tietoa huippu-urheilijoiden henkisestä hyvinvoinnista
Kuva: Shutterstock

Tuore ”Miten huippu-urheilijan mieli voi? Nykyisten ja entisten huippu-urheilijoiden henkinen hyvinvointi Suomessa" -tutkimusraportti kertoo, mikä tuottaa urheilijoille hyvinvointia ja aiheuttaa heille pahoinvointia.

Huippu-urheilu on henkisesti vaativa toimintaympäristö. Julkisuuteen on viime vuosina astunut yhä useampia urheilijoita, jotka ovat avoimesti kertoneet huippu-urheilun mielelle aiheuttamista kolhuista. 

Liikuntatieteellinen Seura julkaisi Satu Kasken, Monna Arvinen-Barrowin, Ulla Kinnusen ja Jari ParkkarinMiten huippu-urheilijan mieli voi? Nykyisten ja entisten huippu-urheilijoiden henkinen hyvinvointi Suomessa" -tutkimusraportin. Raportista selviää, että urheilijat kokevat itsensä keskimäärin varsin hyvinvoiviksi. He ovat tyytyväisiä elämäänsä ja kokevat psykologisen toimintakykyisyytensä hyväksi. Urheilijoiden mielenterveys oirehtii kuitenkin enemmän kuin väestön keskimäärin. Tutkimusraportti valottaa oirehtimisen syitä ja keinoja tukea urheilijaa.

- Tutkimus antaa arvokasta tietoa urheilun olosuhdetekijöiden ja urheilussa muodostuneiden sisäisten käsitysten merkityksestä hyvin- ja pahoinvointiin. Suosittelemistamme keinoista meillä on jo kliinisellä puolella myös näyttöä tiettyjen toimenpiteiden toimivuudesta ja avusta urheilijoille, yksi raportin kirjoittajista, psykologi Satu Kaski sanoo.

Tutkimuksessa valideilla psykologisilla mittareilla mitatut nukkumisongelmat, ylikuormittuminen, masennus- ja ahdistusoireet sekä syömisongelmat olivat yleisempiä urheilijoilla kuin väestössä keskimäärin. Tutkijoiden mukaan urheilijoiden mielenterveyteen tuleekin panostaa nykyistä enemmän. He kokosivat listan toimenpidesuosituksista. Tutustu toimenpidesuosituksiin täällä.

Salla Karjalainen
tiedeviestijä
Liikuntatieteellinen Seura

Tutkimusraportti julkaistiin kaikille avoimessa ja maksuttomassa webinaarissa tiistaina 8.12.2020. Webinaarissa psykologi Satu Kaski UTHA Oy:stä esitteli tutkimusraportin tulokset. Kommenttina kuultiin Emma Terhon puheenvuoro Suomen Olympiakomitean Urheilijavaliokunnasta ja Kansainvälisestä Olympiakomiteasta. Katso webinaaritallenne YouTube-tililtämme.