Blogi

Kirjoittaja:

Tuomo Jantunen

Julkaistu:

26.01.2023

Jaa:

Tahkolta viisaita ajatuksia tähän päivään – missä tekijät?

Tahkolta viisaita ajatuksia tähän päivään – missä tekijät?
Kuva: Tuomo Jantunen

Lauri ”Tahko” Pihkalaa voidaan pitää suomalaisen liikuntakulttuurin kaikkien aikojen monipuolisimpana vaikuttajana. Hänet tunnetaan urheilufilosofina, keksijänä ja kirjoittajana, jonka tunnetuimpia innovaatioita ovat pesäpallopeli sekä latu- ja polkuretket. 

Tahko Pihkalaa on kuitenkin välillä moitittu aikansa mieheksi, jonka ajatukset eivät sovi enää 2020-luvulle. Muun muassa näin sanoi toimituspäällikkö Jouko Kokkonen omassa Tahko-blogissaan: ”Itselleni Tahko on merkittävä liikuntakulttuurin vaikuttaja, jonka ajattelu oli aikaansa sidottua, eikä sellaisenaan siirrettävissä tähän päivään.” Minä nostan tässä muutaman asian, jotka todistavat toisin. Ajatuksia kannattaa edelleen Tahkolta poimia ja kehitellä niitä!

Tahkon perustamat liitot ja organisaatiot voivat hyvin ja noudattavat pitkälti niitä strategioita, joita Tahko nosti esille jo perustettaessa. Esimerkiksi Suomen Latu, Suomen Pesäpalloliitto ja Suomen Suunnistusliitto ovat vakaita ja innovatiivisia järjestöjä, jotka seuraavat aikaansa unohtamatta perustajaansa. Salpausselän kisat ovat kenties Suomen tunnetuin talvilajien kilpailu, joka kerää hiihdon huiput kisaamaan ja toisaalta laajan yleisön katsomoon ja television ääreen. Kiinnostusta riittää! Suomen Urheiluopisto Vierumäellä uudistuu jatkuvasti. Siellä koulutetaan liikunnan ammattilaisia ja sen kylkeen on perustettu Tahkon esittämällä tavalla liikunnallinen lomanviettokohde, jonne mennään sporttilomalle perheen ja ystävien kanssa. 

Entäs hiihtoloma? Tahkon idea sekin!  Viikko lomaa koulusta, jotta voidaan nauttia Suomen kauniista talvesta hiihtäen, luistellen ja retkeillen. Koronan jälkeen matkailu Suomen luonnossa on suorastaan räjähtänyt. Hiihtoloman viettää myös suuri osa työikäisistä. 

Näillä kaikilla on edelleen suuri merkitys tämän päivän suomalaisessa yhteiskunnassa.

Tahkon organisaatioehdotus on hyvin ajankohtainen ja soveltuisi tähän päivään. Tahko esitti useita kertoja 1930-luvulta alkaen, että yksi organisaatio ei voi hoitaa sekä kansanliikuntaa että huippu-urheilua. Tämä kävisi hyvin ohjeeksi tänäänkin: ”Kaikkialla saadun kokemuksen mukaan sama yhtenäinen organisaatio ja varsinkaan samat johtajat eivät pysty – jos pyrkivätkään – hoitamaan asianmukaisen tehokkaasti sekä kaiken kansan kuntourheilua että valioitten kunniaurheilua. Siispä perustetaan kaksikerroksinen liikuntajärjestelmä – Kunnialiitto ja Kuntoliitto”. Tänään Olympiakomitea tavoittelee yksin, mutta tuloksia ei ole näkyvissä.

Vielä ajankohtaisempi on Tahkon kannanotto tuoreeseen UKK-instituutin uutiseen siitä, että kansa ei liiku tarpeeksi. Tämä nyt taas esille nostettu liikkumattomuuden ongelma on tuttu jo 1910-luvulta, eikä se ole väistynyt mihinkään. Ihminen haluaa elää laiskotellen. Ja sehän tuhoaa kansan terveyden! Tahko puhui ”liikunnanvastaisesta kehityssuunnasta” esimerkiksi vuonna 1945: ”Olemme kietoutuneet ainaisen kiireen kynsiin. Ei ole olevinaan edes ruokarauhaa, nukutaan riittämättömästi. Puhumattakaan ajan liikenemisestä liikkumiseen omilla jaloilla.” 

Mitä tälle ongelmalle pitäisi tehdä? Tahkon puheista ja kirjoituksista löytyy satoja vastauksia. Me Tahko Pihkala -seurassa olemme pitäneet isoa kansalaisjoukkoa (noin 3 000 joukkuetta) kävelemässä ”Kävelykilometrikisan” avulla. Se jos mikä on suoraan Tahkon innovaatiosäkistä. Me tarvitsemme jokapäiväistä liikuntaa Tahkon tapaan konstilla millä hyvänsä!

Erilaiset tapahtumat ja tempaukset innostavat ihmisiä liikkumaan ja nauttimaan ulkoilusta. Tarvitaan tapahtumia, joissa liikutaan yhdessä. Esimerkiksi Suomen Latu, jonka alkutaipaleella Tahko vahvasti vaikutti, järjestää vuosittain satoja isoja ja pienempiä ulkoilu- ja liikuntatapahtumia. Tätä päivää ovat erilaiset somekampanjat, jotka uudella tavalla haastavat meitä liikkumaan yhdessä.

Mutta tarvittaisiin nykyistä enemmän tekijöitä eikä vaan puhujia. Vielä meillä on laturetki- ja polkuretkitoimintaa Tahkon tapaan. Pirkan Hiihto perustettiin 70 vuotta sitten. Ja tulette huomaamaan, että yhteiset retket lisääntyvät, kun väki havaitsee yksinäisyyden edelleen valtaavan alaa. Yhdessä on helpompi motivoitua. Ladun paikallisyhdistykset tavoittavat sinut kotikulmilla!

Lisää ajankohtaista asiaa Tahkon ajatuksista löytyy opuksesta ”Tahkon Latu – Lauri Pihkala eilen ja tänään” sekä tuoreesta ”Koko kansan Tahko”, jonka on kirjoittanut Kalle Virtapohja. Tahko Pihkala -seuran verkkosivut antavat nopeasti vastauksia.

Lopetan Tahkon omiin sanoihin, ”Tahkon testamenttiin”:

 ”On ennen muuta selvää, että urheilumme asemakaavan tulee olla omia tarpeitamme vastaava, omiin olosuhteisiimme, ilmastoomme, maastoomme, taloudellisiin edellytyksiimme, asutukseemme ja kansamme luonteeseen soveltuva, aikaisemman ja nykyisen urheiluelämämme rakenteeseen ja perinteisiin myönteisesti liittyvä, ei missään kohti repivä. Siis kansallista urheilua! Muulla pohjalla ei voikaan syntyä ja kasvaa kansainväliseenkin urheiluun oman kortensa kantavaa urheilukulttuuria, vaan ainoastaan apinoivaa ja paikallaan polkevaa sekä steriiliä sivilisaatiota.” Lauri Pihkala 1945 .

Tuomo Jantunen
liikuntaneuvos
Tahko Pihkala -seuran puheenjohtaja

Kuva: Tahko teki viimeisen laturetkimatkansa 91-vuotiaana Pirkan Hiihtoon vuonna 1979. Hän halusi luovuttaa paljon kokeneen reppunsa maamme ensimmäiselle laturetkelle. Tahko toivoi, että kaikki repusta löytyvät ideat ja aloitteet tulisivat Suomen kansan käyttöön ja suomalaisten kunnon kohentamiseksi. Kuvan on ottanut Tuomo Jantunen, joka toimi Tahkon autonkuljettajana.