Blogi

Kirjoittaja:

Miia Ranta-Korpela

Julkaistu:

02.08.2021

Jaa:

Oulu tarjoaa monipuolisesti soveltavaa liikuntaa

Oulu tarjoaa monipuolisesti soveltavaa liikuntaa
Kuva: Hanna Sankala-Sivula

Oulussa noin 50 000 asukkaan lasketaan kuuluvan soveltavan liikunnan palveluiden piiriin. Erityisliikunnanohjaaja Miia Ranta-Korpela kirjoittaa, miten soveltavan liikunnan palvelut alueella toimivat ja miten ne järjestetään käytännössä. Yhteistyöstä seurojen, yhdistysten ja yksityisten toimijoiden kanssa ollaan aina kiinnostuneita!

Soveltavan liikunnan ryhmiä tarjotaan syys- ja kevätkauden aikana ympäri kaupunkia yli 300 tuntia, joista noin 200 tuntia on liikuntapalveluiden toimintaa. Näistä 200 tunnista noin 100 tuotetaan ostopalvelutuen avulla. Liikuntapalveluiden ryhmiä järjestetään liikuntapalveluiden ohjaajien ohjaamina sekä yhteistyössä seurojen, yhdistysten ja yksityisten toimijoiden kanssa.

Liikuntapalvelut pyrkivät laajentamaan toimintaa myös uusiin lajeihin. Jos meiltä ei löydy omaa osaamista, voimme ostopalvelutuen avulla suunnitella uutta toimintaa ryhmän, lyhyen kurssin tai lajikokeilujen muodossa.

Syksyllä 2021 aloitamme Liikuntapalveluissa soveltavan liikunnan lajikokeilut. Tavoitteena on 2–3 kokeilua syksyn aikana. Esimerkiksi elokuussa kauttamme pääsee kokeilemaan ratsastusta Alarmi Stables tallilla Haukiputaalla. Lajikokeilujen myötä saamme toivottavasti mukaan sekä uusia soveltavan liikunnan toteuttajia että jo toiminnassa mukana olevia liikuntatoimijoita esittelemään omaa toimintaansa.

Liikuntapalveluilla on käytössä laaja harrastevälinelainaamo, jota laajennamme tarpeen mukaan vuosittain. Tänä vuonna olemme saaneet uutena käyttöön ParaGolf-laitteen, joka sijaitsee Sankivaaran kentällä valmiina kierrokselle. Laite on hankittu yhteistyössä Oulu Golfin ja Liikuntapalveluiden kanssa. Laitteen avulla pyörätuolia käyttävä henkilö pääsee viheriölle pelaamaan muiden mukana. Uusien välineiden myötä liikkujien harrastusmahdollisuudet laajenevat ja he pääset kokeilemaan uutta lajia niin, ettei heidän tarvitse heti tehdä omia välinehankintoja.   

Tuumasta toimeen ja uutta toimintaa käynnistämään

Oulu on mukana Liikuntatieteellisen Seuran Erityisliikunnanohjaaja – kohti soveltavan liikunnan kehityskumppanuutta -hankkeessa. Meillä on mukana hankkeen kehityskumppaneina viisi seuraa ja kaksi yhdistystä, joiden kanssa tulemme jatkossa tekemään tiiviimmin yhteistyötä. Osa heistä ei vielä tarjoa soveltavaa liikuntaa, mutta intoa uuden käynnistämiselle löytyy. Se riittää jo pitkälle.

Yhdessä erityisliikunnanohjaajan kanssa kartoitamme tiloja ja mietimme kohderyhmää. Kun saamme kasaan riittävän määrän osallistujia, käynnistämme ryhmän. Ryhmistä tehdään kausittain ostopalvelusopimus, jonka puitteissa seura, yhdistys tai yksityinen toimija järjestää toiminnan.

Liikuntapalveluiden henkilöstö auttaa muun muassa toiminnan markkinoinnissa, välinelainauksissa, ohjaajien rekrytoinnissa ja muissa ryhmän käynnistämiseen liittyvässä. Liikuntapalveluiden ostopalvelutuen avulla ryhmän osallistujamaksut saadaan yhdenvertaiseksi muihin ryhmiin nähden, koska soveltavan liikunnan ryhmät ovat yleensä muita ryhmiä pienempiä ja joissakin ryhmissä tarvitaan myös avustajia ja apuohjaajia. On hienoa, että niin moni seura on innostunut liikuntapalveluiden kanssa yhdessä kehittämään soveltavaa liikuntaa.

Käytössä on erilaisia tuen muotoja

Ostopalvelutuen avulla ryhmää toteutettaessa on käytössä kaksi vaihtoehtoa. Vaikeasti vammaisten henkilöiden liikuntaryhmille, joiden toteuttaminen vaatii erityistä osaamista, tarjoamme tilan kaupungin tiloista ja ostopalvelutuen ryhmän ohjaajalle. Näistä ryhmistä osallistumismaksut menevät järjestävälle taholle (seura, yhdistys tai yksityinen toimija).

Toinen vaihtoehto on ostopalvelutuki ohjaajan palkkaamiseen. Tähän tukimuotoon ovat oikeutettuja muut soveltavan liikunnan ryhmät. Tässä tukimuodossa osallistujamaksut menevät myös toimintaa järjestävälle taholle. Molemmissa tukimuodoissa ohjaajat palauttavat kauden päättyessä harjoituspöytäkirjat, joista näemme harrastajamäärät ja joiden perusteella voimme arvioida ryhmän tarvetta tulevaisuudessa.

Ostopalvelutukisysteemimme on toiminut jo vuosia ja sen avulla olemme saaneet huomattavasti laajennettua ryhmätoimintaamme. Uskomme, että tämä on tulevaisuudessa toimiva tapa järjestää soveltavan liikunnan palveluja, ja että se tuo uusia asiakkaita liikunnan pariin.

Hienoa, että soveltavan liikunnan asiakkaat pääsevät enenevässä määrin mukaan seurojen toimintaan!

Miia Ranta-Korpela
Kiimingin ja Ylikiimingin alueen erityisliikunnanohjaaja

Oulu on mukana Erityisliikunnanohjaaja – kohti soveltavan liikunnan kehityskumppanuutta -hankkeessa.