Blogi

Kirjoittaja:

Jouko Kokkonen, toimituspäällikkö, Liikunta & Tiede -lehti

Julkaistu:

21.12.2021

Jaa:

Liikkuva joulu IV: Joulu se on huonompikin joulu

Liikkuva joulu IV: Joulu se on huonompikin joulu
Kuva: Jouko Kokkonen

Tänä jouluna silmäilen vuoden lopun juhlapyhiä eri tavoin kuin koskaan ennen. Tuli avioero, muitakin hankaluuksia on vuoden mittaan riittänyt. Joulu ei oikein tunnu ihan täysin joululta.

Yksin, itsekseen voi ehkä aistia joulua toisella tavalla kuin aiemmin. Joulusaunasta saan nauttia joulupäivänä omalla vuorollani. Otan ramakat löylyt ja nautin olostani lauteilla. Vastoja ei saa saunaamme viedä, mutta tämän vastoinkäymisen kestän.

Aattona saatan mennä löylyihin taloyhtiön saunavuorolla. Veikkaan, että saunojista suurin osa on minuakin vanhempia. Äijien kanssa on hauska turinoida.

Ja ennen löylyjä voin käydä kävelyllä. Kivikon poluilla on kiva tallustella. Maasto on paikoin kuin ”Pienois-Lappia”. Kallioita, käkkärämäntyjä, melkoisia korkeuseroja. Ei ihme, että useankin suomalaisen elokuvan Lappi-otoksia purkitettiin aikoinaan Kivikossa.

Kävellessä voi muistella kuusenhakuja Kiuruvedellä. Viimeisimmän kerran kaadoin poikien kanssa kuusen joulukuussa 2019 (kuva). Viime vuosi jäi koronan takia väliin. Tänä vuonnakin joulu äitimuorin (84-v.) herkkujen ääressä jää erokuvioiden vuoksi väliin. Itselleni en kyllä kuusta kiusoiksi ota.

 ”Hyvällä tuurilla” pääsen myös jouluna kolaamaan Kurkimäen kenttää. Kolaan tartun enemmän kuin mielelläni. Ei nimittäin näytä hyvältä koronatilanne. Jos talkoopuuhasteluni auttaa varmistamaan junioreiden harjoitusmahdollisuudet, niin hyvä.

Mikä on erityisen helpottavaa omissa oloissa ollessa? Ei tarvitse laittaa joulua. Se tulee pienimuotoisesti. Lapset käyvät joulupäivänä syömässä. Joulupöytä on silloin niukka, mutta riittävä. Kinkunpaiston jätän väliin ensimmäisen kerran yli 30 vuoteen. Muutama siivu lihaa, runsaasti kalaa ja hyviä pottuja. Sillä pärjätään.

Ja lahjustelun jätän aivan minimiin. Johan tuota roipetta on itse kelläkin riittävästi. Lapsille ostan kuntosalikortit: palveluyrittäjiä kannattaa tukea.

Mitä annan itselleni? Aikaa ja armoa. Moni viisas ystäväni on neuvonut pitämään huolta itsestä muuttuneessa elämäntilanteessa. Joulun sanomaankin tuo välillisesti liittyy. ”Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi”. Jos ei ole sinut itsensä kanssa, niin on mahdoton olla sitä muidenkaan kanssa.

Jouko Kokkonen
toimituspäällikkö
Liikunta & Tiede -lehti

Lue myös aiemmat Liikkuva joulu -kirjoitukset

Liikuntatieteellinen Seura toivottaa reipasta joulua ja onnellista uutta vuotta 2022! Nyt on aika hiljentyä joulunviettoon. Asiakaspalvelumme on kiinni 23.12.2021–7.1.2022 välisenä aikana.