Blogi

Kirjoittaja:

Katriina Merkkiniemi & Tommi Kanala

Julkaistu:

06.05.2021

Jaa:

Kyläjumppa antaa voimaa arkeen

Kyläjumppa antaa voimaa arkeen
Kuva: Heli Koivuranta

Jumppakepit sujahtavat auton peräkonttiin treenikassin viereen. Aamu alkaa liikuntavälinevarastolta jumppatavaroiden haulla ja auton pakkauksella. Radiosta kuuluu aamu-uutiset, auton lämpömittari näyttää +2 astetta, kolea pohjoistuuli puhaltaa ja pilviseltä taivaalta leijailee märkiä lumihiutaleita. Keula kääntyy Ounasjoen suuntaan, ohjelmassa tänään keppijumppaa Meltauksen kylällä. Liikunnanohjaajat liikkuvat laajalla säteellä Rovaniemellä. Matkaa voi olla Rovaniemen keskustasta jopa 70 kilometriä suuntaansa, jotta liikuntaryhmiä saadaan ohjattua tasapuolisesti eri alueilla.

Rovaniemen kaupunki on pinta-alaltaan Euroopan suurin kaupunki. Yli 8 000 neliökilometrin alueella on reippaat 50 kylää. Kylät jakautuvat pääteiden ja vesistöjen suuntaisesti: Yläkemijoki, Alakemijoki ja Ounasjoki sekä Ranuan ja Sodankylän suunnat. Kyliltä löytyy monipuolista maastoa, kaunista luontoa ja virikkeellistä kylätoimintaa.

Kaupungin liikuntapalvelut tarjoavat keskitetysti senioriliikuntaa kerran viikossa viidessä kylässä: Meltaus, Tapionkylä, Muurola, Rautiosaari ja Vanttauskoski. Toimintaa järjestetään kylätaloilla tai kouluilla. Jumppaajia tulee lähikyliltä jopa 20 kilometrin päästä.

Kylien ikäjakauma ja asiakkaiden toimintakyky vaihtelevat, joten ohjaaja suunnittelee tunnin niin, että kaikille löytyy sopivia ja soveltuvia liikkeitä toimintakyvyn, kunnon ja mahdollisten liikuntarajoitteiden mukaan. Tämän päivän teemana on keppijumppa toimintakyvyn mukaan tuolilla tai seisten.

Ohjaaja tulee tavallisesti Rovaniemen keskustasta ohjaamaan jumppaa, mutta pitkät välimatkat ja sääolosuhteet saattavat hankaloittaa toiminnan toteuttamista. Auto voi jäätyä tai tiet olla niin liukkaita, ettei perille pääsystä ole aina varmuutta. Jos ohjaaja on estynyt, pyritään jumppa järjestämään vertaisohjaajien voimin.  Vertaisohjaaja on koulutuksen saanut jumppaaja, joka toteuttaa jumpan esimerkiksi kuntopiirin omaisesti omien ohjaustaitojen mukaan. Kylille on toimitettu jumppavälinekassi, jossa on muun muassa palloja, kuminauhoja, tasapainovälineitä, käsipainoja ja kuvitettu opas ohjauksen tueksi.

Haluamme kehittää ja uudistaa vertaisohjaajien koulutusta, jotta kylille saataisiin vielä enemmän ohjaajia kylien asukkaista, jos ohjaaja ei pääse paikalle.

Ja sitten mennään…

“Hyvä Martta, vielä jaksaa, muutama toisto vielä!” Lihaskunto-osio saa hien pintaan ja antaa voimaa lihaksiin, ryhtiä vartaloon ja kehittää tasapainoa.

Osallistujat ovat pitäneet kylien jumppatoimintaa tärkeänä ennen kaikkea toimintakyvyn ylläpitämisen kannalta. Kotitöiden hoitaminen, pihatyöt ja arjen askareet mahdollistuvat tehokkaan jumpan avulla vielä tulevaisuudessa. Tavoitteena on, että mahdollisimman moni pystyisi asumaan omassa synnyinkodissaan toimintakykyisenä vielä pitkään.

Kyläjumppa on monelle myös erittäin tärkeä sosiaalinen tapahtuma. Lämminhenkiset keskustelut ja puheen sorina lähinaapurien kanssa (viisi kilometriä talojen välillä) jumppahetken alussa ovat olleet antoisia ja tuovat lisää sosiaalisuutta pandemian aikana. Rovaniemellä korona on pysynyt suhteellisen rauhallisena ja toimintoja kylillä on pääosin pystytty toteuttamaan.

Tähän asti kylien ohjaajatilanne ja resurssit ovat olleet hyvät, ja toimintaa on pystytty järjestämään livenä. Säästötoimenpiteet ja toimintojen keskittäminen ydinkeskustaan vaikuttavat myös kylien ohjatun liikuntatoiminnan järjestämiseen.

Pitääkin kysyä, onko etäjumppa tulevaisuutta? Ja miten kyläläiset kokevat sosiaalisuuden sekä vuorovaikutuksen ruudun välityksellä? “Nuoremmat” jumppaajat ovat saattaneet huolehtia naapurin ysikymppisen rouvan mukaan jumpalle. Digiaika, kosketusnäytöt ja sorminäppäryys voivat aiheuttaa omat haasteensa ikäihmiselle. Pystymmekö etäjumpan avulla järjestämään laadukasta liikunnallista toimintaa ja neuvontaa huomioiden liikuntaryhmän toimintakyky ja toimintarajoitteet?

Toiveenamme on, että toimintaa kylillä voidaan järjestää entiseen malliin, ja ikäihmiset pääsevät liikkumaan ohjatusti. Resurssien pienentyminen sekä toiminnan hiipuminen voivat johtaa terveyskustannusten kasvuun, ikäihmisten toimintakyvyn heikentymiseen sekä muuttoon kylältä kaupunkiin palveluasumisen piiriin.

”Muistakaa ottaa käsipainot mukaan…”

On loppujäähdyttelyn ja -venyttelyn aika. Ota keuhkot täyteen ilmaa ja nauti tästä hetkestä, keho kiittää.

Jumppa on pulkassa, punaiset posket ja iloinen mieli niin ohjaajalla kuin jumppereilla onnistuneesta toteutuksesta. Tavarat autoon ja kotimatkalle. “Nähdään taas ensi viikolla, kuuluu parkkipaikalta! Juu näin tehdään! Muistakaa ottaa ensi kerralle käsipainot huikkaa ohjaaja! Juu juu, muistetaan!”

Taivas on selkiytynyt ja aurinko pilkahtelee pilven raosta. Tästä on hyvä jatkaa päivää ja kohti seuraavia tapaamisia.

Katriina Merkkiniemi & Tommi Kanala
liikuntakoordinaattorit
Rovaniemen kaupunki

Rovaniemi on mukana Erityisliikunnanohjaaja – kohti soveltavan liikunnan kehityskumppanuutta -hankkeessa.