Blogi

Kirjoittaja:

Salla Karjalainen

Julkaistu:

27.10.2020

Jaa:

Koulutustausta ja palveluntarjonta kirjavaa nopeasti kasvavalla personal trainer -alalla

Koulutustausta ja palveluntarjonta kirjavaa nopeasti kasvavalla personal trainer -alalla
Kuva: Unsplash

Personal trainer -ohjaajan palkkaaminen voi tuntua hyvältä ajatukselta, kun pohdimme elämäntaparemonttia tai kuntokuurin aloittamista. PT-ala lähti nousuun 2010-luvulla, kun yhä useammat ihmiset innostuivat henkilökohtaisesta liikunnanohjauksesta. Liikuntatieteellinen Seura julkaisi selvityksen, joka muodostaa ensimmäistä kertaa kokonaiskuvan alan toiminnasta.

Tavallisten ihmisten henkilökohtainen liikuntavalmennus on Suomessa vielä melko uusi ilmiö. Ennen 1990-lukua personal trainereita (PT) näkyi vain valkokankaalla amerikkalaisissa elokuvissa. Suomeen PT-palveluita ja -koulutusta alkoi syntyä 1990-luvun lopulla.

Taloustutkimuksen vuonna 2017 tekemän kyselyn mukaan kolmannes 15–79-vuotiaista suomalaisista on kiinnostunut mahdollisuudesta käyttää PT-palveluja. Vaikuttaa siltä, että monia ihmisiä kiehtoo liikkuminen ja tavoitteiden asettaminen henkilökohtaisessa ohjaussuhteessa. Julkaisimme selvityksen, jossa PT-palvelut otettiin tarkempaan syyniin: minkälainen on palveluiden volyymi ja alalla toimivien ohjaajien koulutus?

PT-palveluiden kenttää on tituleerattu villiksi länneksi

Mikä ihmeen PT? Selvitys personal trainer -alasta Suomessa on ensimmäinen kokonaisnäkemys PT-alasta niin koulutuksen kuin palvelutarjonnan ja sen laadunvarmistuksenkin näkökulmasta. Nopeasti kasvavasta alasta on aiemmin ollut heikosti saatavilla luotettavaa tietoa. Kuka vain voi toimia PT-palvelujen tarjoajana tai kouluttajana. Tämä on vaikeuttanut palveluiden laadun arviointia ja alan kokonaiskuvan hahmottamista. 

– PT-ohjaajaksi voi kouluttautua useita eri reittejä. Koulutuksen tutkijan näkökulmasta ilmiö on kiinnostava: yksityinen PT-koulutus on vastannut voimakkaaseen kysyntään, johon julkinen sektori ei ilmeisesti ole reagoinut riittävästi tai soveltuvin tavoin, toteaa selvityksen tuottanut tutkija Timo Ala-Vähälä.

Ainekset toiminnan arviointiin

Selvityksestä käy ilmi, että lopulta PT-alan kirjavuus ilmenee kolmella eri tasolla: käytännön palveluissa, alan koulutuksessa sekä alan ulkoisessa laadunvarmistuksessa. Personal trainer -koulutuksen tarjoajien määrä on noussut huimasti ja jopa 70–80 prosenttia PT-ohjaajista saa koulutuksensa julkisen valvonnan ulkopuolisilta kouluttajilta. PT-koulutuksista noin puolet on sitoutunut johonkin kansalliseen tai kansainväliseen laadunvarmistuksen järjestelmään.

Selvitys antaa aineksia PT-toiminnan arviointiin. Tiedontarve on todellinen, sillä ala kuuluu todennäköisesti tulevaisuuden kasvualoihin niin liikuntapalveluissa kuin laajemminkin palvelualalla. Selvityksen mukaan tällä hetkellä Suomessa PT-koulutusta järjestää 33 toimijaa, ja palveluita tarjoaa noin tuhat yritystä.

Salla Karjalainen
tiedeviestijä
Liikuntatieteellinen Seura

Selvitys julkaistiin kaikille avoimessa ja maksuttomassa webinaarissa maanantaina 26.10. klo 13.00–14.00. Aluksi kuultiin Ala-Vähälän alustus ja sen jälkeen tiiviit kommenttipuheenvuorot toiminnanjohtaja Riitta Hämäläinen-Bisteriltä Suomen Kunto- ja terveysliikuntakeskusten yhdistyksestä SKY ry:stä, pääsihteeri Nina Luukkaiselta Urheiluopistojen Yhdistyksestä sekä valmentaja ja MPT-kouluttaja Ilari Lehterältä Fitverstas Oy:stä. Katso tallenne tilaisuudesta YouTube-tililtämme.