Soveltavan liikunnan kansainväliset toimijat

Soveltavan liikunnan kansainvälisessä kentällä toimii monia järjestöjä. Esittelemme lyhyesti tärkeimmät kansainväliset organisaatiot sekä näiden järjestämät merkittävimmät soveltavan liikunnan tapahtumat.

Mies palkinto pallilla mitali kaulassa

Kuva: Lauri Jaakkola, VAU ry

 

International Federation of Adapted Physical Activity (IFAPA)

Järjestö perustettiin Quebec:ssä Kanadassa vuonna 1973. IFAPA:n tarkoituksena on edistää maailmanlaajuista alan yhteistyötä, koordinoida tieteellistä tutkimusta sekä tukea ja kehittää soveltavan liikunnan koulutusta, inkluusiota, valmennusta, vapaa-aikaa ja kuntoutusta.

IFAPA on mukana järjestämässä joka toinen vuosi alan kansainvälistä ISAPA-kongressia (International Symposium of Adapted Physical Activity). Seuraava ISAPA kongressi järjestetään 14.–18.6.2019 Charlottesvillessä, Virginiassa, USA:ssa. Vuonna 2021 kongressi tullaan järjestämään Jyväskylässä.

IFAPA:n verkkosivusto.
 

Tutustu ISAPA 2019 -kongressiin.
 

European Federation of Adapted Physical Activity (EUFAPA)

Soveltavan liikunnan eurooppalainen järjestö EUFAPA perustettiin vuonna 1987. EUFAPA:n tarkoituksena on edistää eurooppalaista alan yhteistyötä, koordinoida tieteellistä tutkimusta sekä tukea ja kehittää soveltavan liikunnan koulutusta, inkluusiota, valmennusta, vapaa-aikaa ja kuntoutusta.

EUFAPA järjestää joka toinen vuosi EUCAPA-kongressin (European Congress on Adapted Physical Activity). Viimeisin EUCAPA-kongressi järjestettiin Iso-Britannian Worcesterissä 3.–5.7.2018.

EUFAPA julkaisee sähköistä tutkimusjulkaisua EUJAPA:a (European Journal of Adapted Physical Activity). Lue julkaisu netissä.

Lisätietoja EUFAPA:n toiminnasta.

International Paralympic Committee (IPC)

Kansainvälinen paralympiakomitea on kansainvälinen voittoa tavoittelematon organisaatio ja maailmanlaajuinen paralympia liikkeen hallinnoiva toimija. IPC organisoi paralympialaisia ja toimii yhdeksän lajin kansainvälisenä lajiliittona.

Seuraavat kesä paralympialaiset järjestetään 25.8.–6.9.2020 Tokiossa.

IPC:n verkkosivut.

Nordic Conference in Adapted Physical Activity

Joka toinen vuosi järjestettävä soveltavan liikunnan ja vammaisurheilun pohjoismainen seminaari ja koulutustilaisuus on suunnattu kuntoutus-, kasvatus- ja liikunta-alan ammattilaisille sekä opiskelijoille. Seminaari järjestettiin ensimmäisen kerran Suomessa 19.–21.8.2015 Liikuntakeskus Pajulahdessa.

Seminaarin tavoitteena on esitellä pohjoismaalaisia soveltavan liikunnan ja vammaisurheilun hyviä käytäntöjä kuntoutuksesta liikunnan harrastamiseen ja kilpaurheiluun. Lisäksi seminaarissa esitellään käytännön työelämää tukevia tutkimus- ja kehittämishankkeita. Seuraava kongressi järjestetään 14.–16.5.2019 Korsørissa, Tanskassa.

Tutustu tulevan kongressin ohjelmaan.