Soveltavan liikunnan kansainväliset toimijat

Soveltavan liikunnan kansainvälisessä kentällä toimii monia järjestöjä. Esittelemme lyhyesti tärkeimmät kansainväliset organisaatiot sekä näiden järjestämät merkittävimmät soveltavan liikunnan tapahtumat.

Mies palkinto pallilla mitali kaulassa

Kuva: Lauri Jaakkola

 

International Federation of Adapted Physical Activity (IFAPA)

Järjestö perustettiin Quebec:ssä Kanadassa vuonna 1973. IFAPA:n tarkoituksena on edistää maailmanlaajuista alan yhteistyötä, koordinoida tieteellistä tutkimusta sekä tukea ja kehittää soveltavan liikunnan koulutusta, inkluusiota, valmennusta, vapaa-aikaa ja kuntoutusta.

IFAPA on mukana järjestämässä joka toinen vuosi alan kansainvälistä ISAPA-kongressia (International Symposium of Adapted Physical Activity). ISAPA 2021 järjestettiin kesäkuussa virtuaalisesti Jyväskylästä. Myös LTS oli mukana valmistelemassa vuoden 2021 tapahtumaa.

Tapahtumassa järjestettiin kaksi Nordic Panel keskustelua, joissa keskityttiin pohjoismaisen osaamisen esittelyyn. Nordic Panel keskustelujen tallenteen löytyvät LTS:n sivuilta. Pääset katsomaan tallenteet täältä.

Seuraavan kerran tapahtuma järjestetään hybridimallilla. Tapahtumasta vastaa uusi-seelantilainen Otagon yliopisto.

IFAPA:n verkkosivusto

 

European Federation of Adapted Physical Activity (EUFAPA)

Soveltavan liikunnan eurooppalainen järjestö EUFAPA perustettiin vuonna 1987. EUFAPA:n tarkoituksena on edistää eurooppalaista alan yhteistyötä, koordinoida tieteellistä tutkimusta sekä tukea ja kehittää soveltavan liikunnan koulutusta, inkluusiota, valmennusta, vapaa-aikaa ja kuntoutusta.

EUFAPA järjestää joka toinen vuosi EUCAPA-kongressin (European Congress on Adapted Physical Activity). Seuraava EUCAPA-kongressi järjestetään Sevillassa, Espanjassa 11.-14.6.2024. Tapahtuman sivuille

EUFAPA julkaisee sähköistä tutkimusjulkaisua EUJAPA:a (European Journal of Adapted Physical Activity). Lue julkaisu netissä.

Lisätietoja EUFAPA:n toiminnasta.

 

International Paralympic Committee (IPC)

Kansainvälinen paralympiakomitea on kansainvälinen voittoa tavoittelematon organisaatio ja maailmanlaajuinen paralympia liikkeen hallinnoiva toimija. IPC organisoi paralympialaisia ja toimii yhdeksän lajin kansainvälisenä lajiliittona. Lisäksi IPC järjestää joka toinen vuosi vammaisurheilun tutkijoille ja alan ammattilaisille tarkoitetun VISTA konferenssin.

Tulevat kesäparalympialaiset järjestetään 28.8.–8.9.2024 Pariisissa, Ranskassa. Lue lisää tapahtuman verkkosivuilta.

Seuraavat talviparalympialaiset järjestetään 6.-15.3.2026 Milanossa ja Cortinassa, Italiassa. Lue lisää tapahtuman verkkosivuilta.

IPC:n verkkosivut

 

Special Olympics

Kehitysvammaisten urheilun Special Olympics -järjestön on perustanut presidentti John F. Kennedyn sisar Eunice Kennedy Shriver vuonna 1968. Järjestön toiminta on laajentunut yli 180 maahan eri puolille maailmaa.

Special Olympicsin tehtävä on järjestää ympärivuotista urheilutoimintaa ja urheilukilpailuja yleisesti tunnustetuissa urheilulajeissa lapsille ja aikuisille, joilla on kehitysvamma. Special Olympics on tarkoitettu kaikille kehitysvammaisille henkilöille. Osallistuakseen Special Olympics -kisoihin urheilijalla ei tarvitse olla mitään virallista diagnoosia. Special Olympicsin kansainvälisten sääntöjen mukaan jokainen 8 vuotta täyttänyt kehitysvammainen urheilija voi osallistua Special Olympics -kisoihin.

Special Olympics Finland on osa kansainvälistä Special Olympics -järjestöä, joka organisoi ympärivuotista urheilutoimintaa kehitysvammaisille henkilöille. Suomessa toiminnasta vastaa Suomen Paralympiakomitea, jonka yhteydessä Special Olympics Finland toimii. Suomessa Special Olympics -urheilijoita on jo yli 20 lajissa.

Edelliset Special Olympics kesämaailmankisat järjestettiin 17.–25.6.2023 Saksan Berliinissä.

Lue lisää Special Olympics Suomen toiminnasta

Special Olympics kansainväliset sivut

 

European Para Youth Games

European Para Youth Games on kansainvälinen, monilajinen kilpailu vammaisille urheilijoille. Kilpailu esittelee nuorten huippuosaamista ja heijastelee paralympialiikkeen arvoja. Nuorten alueellisten ohjelmien tavoitteena on tarjota jännittäviä ja inspiroivia tapahtumia sekä auttaa kehittämään paralympialiikettä, ja kannustaa nuorempia urheilijoita harrastamaan paralympiaurheilua kilpailukyvyn saavuttamiseksi.

Monet pitävät kisoja yhtenä ensimmäisistä askeleista uusille urheilijoille heidän matkallaan kohti ammattilaisurheilijan uraa.

European Para Youth Games järjestettiin edellisen kerran Pajulahdessa 27.6-7.4.22
 

Lisätietoja tapahtumasta

 

Nordic Conference in Adapted Physical Activity

Joka toinen vuosi järjestettävä soveltavan liikunnan ja vammaisurheilun pohjoismainen seminaari ja koulutustilaisuus on suunnattu kuntoutus-, kasvatus- ja liikunta-alan ammattilaisille sekä opiskelijoille. Seminaarin tavoitteena on esitellä pohjoismaalaisia soveltavan liikunnan ja vammaisurheilun hyviä käytäntöjä kuntoutuksesta liikunnan harrastamiseen ja kilpaurheiluun. Lisäksi seminaarissa esitellään käytännön työelämää tukevia tutkimus- ja kehittämishankkeita. Seminaari järjestettiin ensimmäisen kerran Suomessa 19.–21.8.2015 Liikuntakeskus Pajulahdessa. Tapahtuma järjestettiin toisen kerran Suomessa kesäkuussa 2021 kansainvälisen ISAPA symporion yhteydessä.