Milloin

18.08.2022-18.08.2022

Missä

Webinaari

Urheiluseurat ammattimaistumisen ristiaallokossa -raportin julkistamiswebinaari

Urheiluseurat ammattimaistumisen ristiaallokossa -raportti julkaistaan torstaina 18.8.2022 klo 13–14 kaikille avoimessa ja maksuttomassa Teams-webinaarissa. Tilaisuuden järjestää Liikuntatieteellinen Seura yhteistyössä Jyväskylän yliopiston ja Huippu-urheilun instituutti KIHUn Ammattimaistuva Urheilu -tutkimushankkeen kanssa.

Ammattimaistuminen vaikuttaa urheiluun monin eri tavoin. Ammattilaisuuden ja amatörismin välinen ideologinen kamppailu väritti 1900-luvun urheilua. 2000-luvulla ammattimaistuminen on entistä enemmän koskettanut myös erilaisia urheiluorganisaatioita ja tarkoittanut muun muassa henkilöiden palkkaamista, yhdistyspohjaisten organisaatioiden muutosta kohti yritysmäistä toimintaa sekä koko urheilun kentän reagointia joko kentän sisältä tai ulkopuolelta asetettuihin kilpailu- ja laatuvaatimuksiin. Jyväskylän yliopiston ja Huippu-urheilun instituutin KIHUn tutkimushankkeessa analysoidaan suomalaisten urheiluorganisaatioiden ammattimaistumisen ulottuvuuksia, tilaa ja seurauksia Suomessa.   

Nyt julkaistavassa raportissa tarkastellaan viiden joukkuelajin (jalkapallo, jääkiekko, koripallo, pesäpallo ja salibandy) liigaseuroille sekä lisenssimääriltään suurimmille seuroille kohdennetun kyselyn tuloksia. Kyselyyn vastasi 91 seuraa. Teemoina kyselyssä olivat seuran ihmiset ja työvoima, johtaminen ja talous, ulkoiset suhteet sekä urheilutoiminta ja liigaurheilu. Raportin tarkoituksena on syventää ymmärrystä ammattimaistumisen ulottuvuuksista suomalaisessa seurakentässä. Julkaisutilaisuudessa myös peilataan kyselyn tuloksia kansainväliseen urheiluorganisaatioiden ammattimaistumisen tutkimukseen.

Tutustu tutkimushankkeeseen

 

Ilmoittautuminen

Julkistamiswebinaari on kaikille avoin ja maksuton. Ilmoittaudu mukaan viimeistään tiistaina 16.8.

Ilmoittaudu tilaisuuteen

 

Puhujat

Hannu Itkonen
professori, emeritus. Ammattimaistuva urheilu -tutkimushankkeen johtaja.

Outi Aarresola
LitT, asiantuntija ja tutkija (JAMK). Outi on työskennellyt parikymmentä vuotta erilaisten urheilutoiminnan ja -järjestöjen tietotyön parissa tutkimus-, selvityss, arviointi- ja kehityshankkeissa. Ammattimaistuva Urheilu -tutkimushankkeessa hän keskittyy seurojen ammattimaistumisen ulottuvuuksiin ja tulkintoihin.

Jari Lämsä
LitM. johtava asiantuntija (KIHU) & väitöskirjatutkija (Jyväskylän yliopisto). Jari on toiminut KIHUssa vuodesta 1995 lähtien toteuttanut ja johtanut useita huippu-, kilpa- ja harrasteurheiluun liittyviä kansallisia selvitys-, arviointi- ja tutkimushankkeita. Ammattimaistuva Urheilu -tutkimushankkeessa hän vastaa liigaurheilun osuudesta ja tekee siitä väitöskirjaa, jonka teemana on ammattiurheilun organisatorisen kentän rakenteistuminen Suomessa.