Tutkimusuutinen

Kirjoittaja:

Hanna-Mari Toivonen

Julkaistu:

23.06.2025

Jaa:

Psyykkaustiimistä on hyötyä kestävyysjuoksutapahtumassa

Psyykkaustiimistä on hyötyä kestävyysjuoksutapahtumassa
Kuva: Antero Aaltonen

Psyykkaustiimien (psyching teams) suosio kasvaa kestävyysjuoksukilpailuissa. Ne tarjoavat tukea juoksijoille ennen kilpailutapahtumaa, sen aikana ja jälkeen.

Juoksutapahtuman aikana kyselyyn vastanneet juoksijat pitivät psyykkaustiimiltä saamistaan kannustavista kommenteista ja humoristisista kylteistä. He kokivat tiimin energisten jäsenten näkemisen hyödyntäneen heitä. Reittiin liittyvää informaatiota, kuten tietoa lähestyvästä ylämäestä tai jäljellä olevasta matkasta pidettiin myös hyödyllisenä. Epämääräisestä ”Olet melkein perillä!” -tyylisestä kannustuksesta ei pidetty yhtä paljon.

Hilliard ja Maneval selvittivät 40:n puolimaratonille, kolmen kymmenelle kilometrille ja yhden viidelle kilometrille osallistuneen harrastejuoksijan ensikokemuksia psyykkaustiimin hyödyntämisestä. Osallistujat vastasivat kyselyyn, jonka ensimmäisessä osassa selvitettiin osallistujien kokemuksia psyykkaustiimistä juoksupäivänä. Toisessa osassa kysyttiin tiimin verkkosivun käytöstä ennen kilpailupäivää. Kolmannessa osassa kerättiin taustatietoja osallistujista. Lisäksi verkkosivun käyttöä seurattiin analytiikan avulla.

Psyykkaustiimin läsnäoloa pitäisi mainostaa kattavammin kilpailun verkkosivun ja sosiaalisen median kautta, jotta juoksijat ovat tietoisia siitä ja pystyvät hyödyntämään sitä. Vain kolme tutkimuksen osallistujista oli käynyt ennen kilpailua psyykkaustiimin verkkosivulla ja ainoastaan yksi heistä oli lukenut yhden artikkelin tavoitteenasettelusta. Peräti 37 tutkimuksen osallistujista ei edes tiennyt tiimin omasta verkkosivusta. Sivun tarkoituksena oli tarjota tietoa juoksijoille siitä, kuinka he voivat sisällyttää psyykkisiä taitoja, kuten tavoitteiden asettelua ja itsepuhetta harjoitteluunsa ennen tapahtumaa.

Kilpailun aikana psyykkaustiimi tarjosi kannustusta IMPACT-viitekehyksen avulla. Tiimi ohjasi juoksijoita esimerkiksi antamalla tietoa tulevasta ylämäestä (Instructional). He motivoivat juoksijoita kannustushuudoin, yrittämistä kommentoimalla ja humoristisin kyltein (Motivational). Tiimiläiset antoivat henkilökohtaista palautetta esimerkiksi juoksijoiden numeroita tai nimiä käyttäen (Personalized). He tarjosivat autenttista tukea olemalla paikan päällä kannustamassa ja esimerkiksi tekemällä omannäköisiään kannustuskylttejä (Authentic). Psyykkaustiimin sanallinen kannustus ja kannustuskyltit olivat itseluottamusta rakentavia (Confidence-building). Lisäksi he antoivat täsmällistä matkan pituuteen liittyvää tietoa juoksijoille (Tailored to the distance).

Autenttisen tuen antaminen voi olla vaikeaa etenkin, jos juoksijoita on paljon. Pienessä juoksutapahtumassa (noin 300 juoksijaa) oli helppo tunnistaa ne juoksijat, joille annettiin henkilökohtaista palautetta. IMPACT-viitekehys soveltui erinomaisesti juoksijoiden kannustamiseen kilpailun aikana. Henkilökohtaisen palautteen ja reittiin liittyvän tiedon juoksijat kokivat erityisen hyödyllisenä.

Hanna-Mari Toivonen

hanna-mari.h-m.toivonen@jyu.fi

Lähde

Hilliard, R. C. & Maneval, P. T. 2025. Running up that hill: Lessons learned from implementing a first-time psyching team. Journal of Sport Psychology in Action. https://doi.org/10.1080/21520704.2024. 2431304. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/21520704.2024.2431304