Blogi

Kirjoittaja:

Minna Jussila, Laura Rautanen, Sonja Roivainen, Irene Rutonen ja Topias Tuomainen

Julkaistu:

18.05.2022

Jaa:

Pielaveden Penkkipolku soveltuu kaikenlaisille liikkujille

Pielaveden Penkkipolku soveltuu kaikenlaisille liikkujille
Kuva: Pielaveteläisiä kävelylenkillä keväällä 2021. Kuva: Liisa Ikäläinen.

Kansainvälistä esteettömyys- ja saavutettavuuspäivää vietetään joka toukokuun kolmantena torstaina. Pielaveden Penkkilenkki on oiva esimerkki kaikille sopivasta liikuntaympäristöstä.

Pielaveden rantamilta löytyy kiinnostava liikuntapaikka. Pielaveden rantaa seuraileva polku reunustaa kirkonkylää lähiympäristöineen seitsemän kilometrin matkalla Sammalisenlahdesta Katinhäntään. Polun varrelta löytyy monipuolisia elämyksiä, liikuntavinkkejä, paikallista ympäristötaidetta ja välähdyksiä kirkonkylän historiasta.

Osa kaunista ja rauhallista rantapolkua on myös Penkkilenkki, jolta löytyy 35 selkänojallista penkkiä. Lenkki on avattu vuonna 2020 ja uudistettu keväällä 2022. Kaikille kuntalaisille tarkoitetun liikuntapaikan tavoitteena on liikkumiskyvyn säilyttäminen ja parantaminen voima- ja tasapainoharjoittelulla sekä ulkoilulla.

Yksityisiltä, yrityksiltä ja yhteisöiltä lahjoituksina saadut penkit on sijoitettu noin 250 metrin päähän toisistaan siten, että seuraava penkki on näkyvissä. Lisäksi Penkkilenkillä on neljä karttapaikkaa, joista näkee yhdellä silmäyksellä koko penkkilenkkireitin.

Penkkilenkin varrelle on sijoitettu opastauluja, joilta löytyvillä liikuntakorteilla esitellään 13 monipuolista lihaskuntoliikettä kuvin ja sanoin ohjeistettuna. Kaikissa liikkeissä hyödynnetään penkkejä. Liikkeet ovat suunniteltu eri ikäryhmille.

Koko reitti soveltuu myös pyörätuolilla liikkuvalle. Lenkillä on muutamia pieniä ylämäkiä ja nyppylöitä, joissa voi tarvita työntöapua. Penkeille on tehty hyvin tilaa ja niiden edustat ovat hyvässä kunnossa. Kylän keskellä on pieniä kynnyksiä ja liikenneympyrä, jossa pitää olla tarkkana.

Paikalliset taiteilijat ovat koonneet Rantapolun varrelle taideteoksia, jotka rytmittävät osaltaan penkkilenkkiä.

Penkkilenkillä esitellään myös 13 penkin luona paikallishistoriaa, Askeleita kylän raitilta. Aineisto on saatu Rannankylästä kirkonkyläksi -teoksesta (toim. Jouko Kokkonen, 2006) sekä haastattelemalla Pielaveden asukkaita. Historiakohteissa ovat esillä kirkonkylän tärkeimmät rakennukset ja niihin liittyvät tarinat. Penkin luota löytyvän QR-koodin takaa löytyy niin vanhoja kuin uusia valokuvia. Tarinoita voi kuunnella ja lukea.

Rantapolku ja Penkkilenkki ovat ahkerassa käytössä. Reitti on yksi Pielaveden kirkonkylän suosituimmista kevyen liikenteen väylistä. Toiveenamme on, että Penkkilenkki liikuttaisi kaikenikäisiä käyttäjiä ja innostaisi mukaan uusia polulla kulkijoita.

Minna Jussila

Laura Rautanen

Sonja Roivainen

Irene Rutonen

Topias Tuomainen

Kartta Penkkipolusta lötyy Pielaveden verkkosivuilta.