Tutkimusuutinen

Kirjoittaja:

Hanna-Mari Toivonen

Julkaistu:

04.02.2021

Jaa:

Parhaat valmentajat ovat yhteistyökykyisiä

Parhaat valmentajat ovat yhteistyökykyisiä
Kuva: Unsplash

Olympialaisia pidetään maailman haastavimpana ja maineikkaimpana urheilukilpailuna. Myös valmentajaa pidetään menestyneenä, kun hänen valmennettavansa pääsevät olympialaisiin. Maailman parhaina voi pitää valmentajia, joiden johdolla harjoitelleet urheilijat ovat yltäneet olympiamitaleille.

Parhaat valmentajat osoittautuivat merkittävästi yhteistyökykyisemmiksi kuin vähemmän menestyneet huippuvalmentajat. Ominaisuudesta on hyötyä yhteistyössä urheilijoiden, toisten valmentajien ja muiden taustahenkilöiden kanssa.

Tulokset perustuvat Cookin johtaman ryhmän tutkimukseen, jossa kohteena olivat 36:n olympiaurheilijoita valmentaneen uintivalmentajan persoonallisuus ja tunneäly. He selvittivät, löytyykö maailman parhaiden ja lähes heidän tasoistensa huippuvalmentajien väliltä eroja näiden psykologisten tekijöiden osalta. Tutkituista 21 oli valmentanut urheilijansa olympiamitaleille, joten heidät luokiteltiin maailman parhaiksi valmentajiksi. Valmentajista 15 ei ollut saavuttanut olympiamitalia, joten heidät luokiteltiin huippuvalmentajiksi. 

Parhaat valmentajat ymmärsivät tunteita ja säätelivät omia tunteitaan paremmin kuin huippuvalmentajat. Tunteiden ymmärtäminen ja säätely auttavat valmentajia motivoimaan urheilijoita ja luomaan yhteyden urheilijoihin sekä reagoimaan erilaisiin tilanteisiin tehokkaasti ja käsittelemään paineita onnistuneesti. Lisäksi maailman parhaat valmentajat olivat vähemmän narsistisia ja manipuloivia kuin huippuvalmentajat. 

Tutkijoiden mukaan valmentajat hyötyisivät ohjelmista, joissa heille opetetaan tunneälyä ja itsetuntemusta.

Hanna-Mari Toivonen

LÄHDE

Cook, G. M., Fletcher, D. & Peyrebrune, M. (2020). Olympic coaching excellence: A quantitative study of psychological aspects of Olympic swimming coaches. Psychology of Sport & Exercise, 53. DOI: 10.1016/j.psychsport.2020.101876.

Kirjoitus on julkaistu alun perin Liikunta & Tiede 1/2021 -lehdessä.