Blogi

Kirjoittaja:

Anni Liina Ikonen

Julkaistu:

17.01.2024

Opiskelijoiden Liikuntaliitto täyttää 100 vuotta

Jaa:

Opiskelija istuu, mutta myös liikkuu

Opiskelija istuu, mutta myös liikkuu
Kuva: Tyshawn Hall-Johnson (FilmWalk)

Opiskelijoiden Liikuntaliiton (OLL) täyttäessä sata vuotta katse kohdistuu herkästi niihin päivittäisiin 11 tuntiin, joiden aikana opiskelijat istuvat. Toisaalta opiskelijaliikunnassa on saatu vuosikymmenien mittaan paljon aikaan.

Korkeakouluopiskelijat nappaavat 11 tunnilla ykköspalkinnon aikuisväestön ahkerimpina istujina. Hyvää ei kerro sekään, että kolmannes opiskelijoista kärsii ahdistuksesta ja masennuksesta. Opiskelijaterveydenhuollosta ja ennaltaehkäisystä kuitenkin leikataan, mikä johtaa eriarvoisiin mahdollisuuksiin ylläpitää ja hoitaa omaa hyvinvointia. Tämä voi johtaa myös vähäisempään liikunta-aktiivisuuteen. 

Liikkumisrutiinit eivät ole välttämätön osa vain opiskelu- ja työkyvyn ylläpitämistä, vaan yksilön itseisarvoista hyvinvointia. Yhteiskunnallisten ristiriitojen lisäksi nuorta aikuisuutta elävän sukupolven inhimillinen kärsimys tuskastuttaa opiskelijaliikkeessä. Opiskelijoiden lisäksi myös korkeakouluhenkilökunta kaipaa uusia keinoja hyvinvoinnin tukemiseen. 

Mitä OLL tekee?

Vuonna 1924 perustettu Opiskelijoiden Liikuntaliitto (OLL) pyrkii vaikuttamaan politiikkaan, rahoitukseen ja korkeakoulujen paikallisiin liikkumismahdollisuuksiin. Toimimme yhteistyössä opiskelija- ja ylioppilaskuntien, korkeakoululiikunnan ammattilaisten ja muun korkeakouluhenkilöstön kanssa kouluttamalla, kampanjoimalla ja luomalla verkostoja.

Verkostomme ulottuvat laajasti liikuntaa ja hyvinvointia edistäviin yhteiskunnallisiin toimijoihin. Yhteinen unelmamme on saada Suomeen 38 liikkuvaa korkeakoulua, joissa on mahdollisuudet liikkua ja voida hyvin kannustavassa kulttuurissa.

Järjestelmälliset toimet korkeakoululiikunnan kehittämiseksi näyttävät vaikuttaneen myönteisesti. Jokaiseen korkeakouluun on luotu jokin käytäntö liikkumismahdollisuuksien järjestämiseksi. Yleisin ratkaisu on ollut palkata korkeakoululiikunnan ammattilainen pysyvään työsuhteeseen.

Vuosina 2017–2021 riittävästi liikkuvien määrä kasvoi noin 35 000 korkeakouluopiskelijalla. Vaikuttavinta liikkumisen edistämistä tehdään, kun toimet ulotetaan arkipäivän toistuviin istumispitoisiin rutiineihin. Esimerkiksi keskittymiskyvyn, vireystilan ja vuorovaikutteisuuden tueksi on olemassa liuta pedagogisia keinoja.

Keskustelu jatkuu OLL:n satavuotispäivänä 1.2.2024 Opiskelijaliikunta 100 vuotta -juhlawebinaarissa. Pohdittavana on, miten opiskelu- ja työkyvystä huolehtiminen sisällytetään osaksi työelämään siirtyvien ammattitaitoa. Mukana ovat opiskelijan, korkeakoululiikunnan ammattilaisen, rehtorin ja opiskelijaurheilijoiden kaksoisuran näkökulmat.

Anni Liina Ikonen
korkeakoululiikunnan asiantuntija
Opiskelijoiden Liikuntaliitto
anniliina.ikonen(at)oll.fi

Tervetuloa mukaan juhlawebinaariin ja paneelikeskustelun “Opiskelijaliikunta 100 vuotta – Miten rakennetaan uuden sukupolven liikkuva ja urheileva korkeakoulu?” 1.2.2024 klo 8.30–11. 

Linkkejä

  • Liikkuva korkeakoulu -tuloskortti. Julkaisu verkossa
  • Sonja Naalisvaara, Suomen ylioppilaskuntien liitto & Halla Kokkonen, Suomen oppilaskuntien liitto: YTHS:n rahoitusvaje syvenee entisestään, Helsingin Sanomat 28.12.2023. Mielipidekirjoitus verkossa

Opiskelijoiden Liikuntaliitto on Liikuntatieteellisen Seuran jäsenyhteisö. Nostamme blogissa esiin jäsentemme näkökulmia liikkumiseen, liikuntaan ja urheiluun.