Tutkimusuutinen

Kirjoittaja:

Hanna-Mari Toivonen

Julkaistu:

29.12.2021

Jaa:

Olympialaisiin valmistautuminen pandemian keskellä

Olympialaisiin valmistautuminen pandemian keskellä
Kuva: Antero Aaltonen

Tokion olympialaisten siirtäminen vuodella ja koronapandemia vaikuttivat merkittävästi huippu-urheiluun ympäri maailmaa. Lundqvist ja tutkimusryhmä kokosivat yhteen huippu-urheilussa eri puolilla maailmaa kohdattuja psykologisia haasteita ja käytettyjä tukistrategioita koronapandemian iskettyä ja Tokion olympialaisten siirryttyä. Yhteisiä haasteita olivat motivaatio-ongelmat, stressi ja ahdistus, rutiinien katoaminen sekä urheilijoiden elämäntasapainon horjuminen. Yhteisiä etuja puolestaan olivat pidempi valmistautumisaika olympialaisiin sekä mahdollisuus palautumiseen. Toisaalta uransa päättämistä olympialaisiin suunnitelleet joutuivat vakavasti pohtimaan tulevaisuuttaan.

Näiden lisäksi eri maissa oli tarjolla erilaisia tukistrategioita ja pandemian seuraukset erosivat toisistaan. Esimerkiksi Ruotsissa yhteiskuntaa ei suljettu, joten suurin osa urheilijoista pystyi jatkamaan harjoittelua, kun taas esimerkiksi Ranskassa oli voimassa jopa ulkonaliikkumiskielto ja kaikki harjoittelupaikat olivat kiinni. Myös urheilulajien välillä oli suuria eroja. Samalla, kun osa urheilijoista joutui eroon valmentajistaan ja joukkuetovereistaan, toiset pystyivät harjoittelemaan ja virtuaalisesti kilpailemaan lähes normaalisti.

Pandemiasta tutkijat oppivat, että huippu-urheilijat eivät ole immuuneja kriisin aikaan saamille mielenterveysongelmille. Erityisesti huoli omasta ja läheisten terveydestä rasitti urheilijoita. Psykososiaalista tukea tulisi siis olla tarjolla urheilijoille. Tutkijat myös totesivat, että huippu-urheilijoiden sisäisten vahvuuksien korostaminen ja sinnikkyyteen kannustaminen psykologisia taitoja kehittämällä ja psykologista tukea tarjoamalla auttavat urheilijoita sopeutumisessa ja urheilijoina ja ihmisinä kehittymisessä. Huippu-urheilijoiden psykologisen tukijärjestelmään tulisi myös kuulua henkilöitä, jotka ovat koulutettuja erilaisiin huippu-urheilijoiden tarpeisiin niin suorituksen kuin mielenterveydenkin saralla.

Innovaatio ja digitaalinen teknologia, kuten sovellukset ja verkkotapaamiset, ovat elintärkeitä huippu-urheilijoiden ja taustajoukkojen yhteydenpidon, harjoittelun, uusien taitojen oppimisen ja psykologisen tuen mahdollistamiseksi. Asiantuntijoiden ympäri maailmaa tulisi myös jakaa tietoa ja auttaa toisiaan. Lisäksi tuen tarjoajien, kuten urheilupsykologian konsulttien tulee huolehtia omasta jaksamisestaan.

Hanna-Mari Toivonen

LÄHDE

Lundqvist, C., Macdougall, H., Noguchi, Y. & Malherbe, A. & Abejean, F. (2021). When COVID-19 struck the world and elite sports: Psychological challenges and support provision in five countries during the first phase of the pandemic. Journal of Sport Psychology in Action. DOI: 10.1080/21520704.2021.1931594.

Kirjoitus on julkaistu alun perin Liikunta & Tiede -lehdessä 5/2021.