Blogi

Kirjoittaja:

Jouko Kokkonen, toimituspäällikkö, Liikunta & Tiede -lehti

Julkaistu:

28.06.2021

Jaa:

Olympiada ‒ romahtavan imperiumin italodiskoa

Olympiada ‒ romahtavan imperiumin italodiskoa

Olympaikisojan alla valmistuu aina myös kisabiisejä. Huimimmin aikakoneeseen pääsee Moskovan olympiakisojen virallisen kappaleen videota katsoessaan. Neuvostoliitto järjesti kisat 41 vuotta sitten. Aikaloikka tuntuu ”Olympiadaa” katsoessa pidemmältä.

Virolainen Tõnis Mägi, ajan puheenparren mukaan neuvostoeestiläinen, vetää suureellisena yleisliittolaisena toteutuksena ”Olympiadan” (linkki videoon). Laulajavalinta ei ole sattuma. Moskovan kisojen purjehdusregatta pidettiin Tallinnassa. Pitkätukkainen poptähti Mägi edustaa vertauskuvallisesti veljeskansojen liittoa.

David Tukmanovin sävellys on italodiskoa neuvostomaustein. Mägi vaihtaa asuja tiuhaan tahtiin ja näkymät muuttuvat nopeasti. Video näyttää neuvostoyhteiskunnan saavutusten näyttelyltä. Ja kavalkadin kruunaa videotrikki.

Robert Rozhdestvenskin sanoitus on ehta olympiabiisi, joka kutsuu maailman nuoria urheilijoita koolle (linkki lyriikoihin). Valtava Moskova on valmis ottamaan heidät vastaan. Venäjää vain vähän ymmärtäväkin kuulee, että Mägi ääntää kieltä vahvasti virolaisittain. Georg Otsin sulavaan venäjään on pitkä matka.

Jotta kuva olisi täydellinen, niin Mägi esitti myös Piritan maisemissa taltioidun version (linkki kappaleeseen). Tallinnan-kävijöille näkymät ovat tuttuja. Itselleni on jäänyt mieleen ensimmäinen yöpymiseni Piritalla syksyllä 1990. Ihmetellä täytyi, miten paikat olivat rapistuneet vain kymmenessä vuodessa.

Ja lisänä outoon kokonaisuuteen vielä yksi taltiointi. Amerikkalainen gospel-kokoonpano ”Living Sound” äänitti myös kappaleen. Bändin vieraili Neuvostoliitossa vuonna 1980 (linkki tallenteeseen).

Ajat muuttuivat 1980-luvulla nopeasti. ”Eestimaa laul” -tapahtumassa syyskuussa 1988 Mägi esitti laulun ”Palve” (Rukous). Kappale on oleellinen osa Viron ”Laulavaa vallankumousta” (linkki videoon).

Ja ”Olympiadakaan” ei ole kadonnut kotonaan virolaisesta musiikkiperinteestä. Sitä on esitetty nostalgiahengessä Virossa. Maan tämän vuoden euroviisuedustaja Uku Suviste esitti kappaleen vuonna 2010, kun olympiaregattaa muisteltiin Virossa (linkki videoon). Hiven ironiaa, mutta nostalgia häivähtäen…

Jouko Kokkonen

Ps. Ja millainen on Tokion virallinen biisi? Ja tanssi? Linkki kappaleeseen.

Ps2. Lisää olympiateemaista musiikkia. Muun muassa Whitney Houston, Freddie Mercury & Monserrat Caballe, Celine Dion ja Björk (linkki kappaleisiin).