Nuorten urheilutoimintaan kehitetty 82 laatuindikaattoria

Laadukkaiden nuorille suunnattujen ohjelmien maailmanlaajuisista indikaattoreista tärkeä on ensinnäkin saatavuus jokaiselle taloudellisesta asemasta riippumatta.
Toiseksi ohjelman on edistettävä urheilusta nauttimista. Kolmas indikaattori on reilun pelin ja kunnioituksen merkityksen korostaminen. Neljänneksi on tärkeä keskittyä nuorten kehittämiseen voittamisen sijaan. Viidenneksi on luotava hauskoja koulutustilaisuuksia.
Vellan ja kumppaneiden tutkimuksen tavoitteena oli kehittää käytännönläheiset indikaattorit laadukkaan nuorille suunnatun urheilutoiminnan ymmärtämiseksi ja laadun arvioimiseksi maailmanlaajuisesti. Tutkimukseen osallistui 42 eri alan asiantuntijaa 18:sta eri maasta kuudelta eri mantereelta.
Näkökulmien tavoittamiseen käytettiin Delfoi-meneltelmää. Ensimmäisellä kierroksella osallistujille annettiin määritelmä nuorten urheilusta ja pyydettiin arvioimaan sen soveltuvuutta sekä nimeämään viisi laadukkaan nuorille suunnatun urheiluohjelman indikaattoria oman maan näkökulmasta käsin. Kolme tutkimusryhmän jäsentä analysoi laadullisesti osallistujien nimeämät 151 indikaattoria ja tiivisti määrän 86:een. Toisella kierroksella osallistujat arvioivat annettuja 86 indikaattoria oman maansa näkökulmasta asteikolla 1–10.
Kolmannen kierroksen jälkeen kolme tutkimusryhmän jäsentä analysoi lopulta jäljelle jääneet 82 indikaattoria laadullisesti. He ryhmittelivät ne seitsemään kategoriaan: asianmukainen organisaatiokulttuuri, tarkoituksenmukainen ja asianmukainen opetussuunnittelu, turvallinen ja positiivinen ohjelmailmasto, tasapuolisuus ja saavutettavuus, nuorten nautintoon ja kokemuksiin keskittyminen, kokonaisvaltainen nuorten tulosten kehittäminen sekä aikuisten johtajien ja henkilöstön osallistaminen ja tukeminen.
Tutkijat ehdottivat, että vastaava konsensusharjoitus toteutettaisiin nuorten urheilun sidosryhmille, kuten nuorille, vanhemmille, valmentajille ja hallintohenkilökunnalle heidän näkökulmiensa selvittämiseksi. Lisäksi tutkimuksen indikaattoreita voi käyttää nuorisourheilun laadun mittareina yhdistäen itseraportoituja ja tarkkailuun perustuvia mittareita.
Hanna-Mari Toivonen
hanna-mari.h-m.toivonen@jyu.fi
Lähde
Vella, S., Pierce, S., Camiré, M., et al. 2025. What is quality youth sport programming? A Delphi study of international scholar perspective. Journal of Applied Sport Psychology. https://doi.org/10.1080/10413200.2025.2455171