Blogi

Kirjoittaja:

Jouko Kokkonen, toimituspäällikkö, Liikunta & Tiede -lehti

Julkaistu:

19.11.2020

Jaa:

Mitaleita pitäisi tulla ja laiskoja ketaleita liikuttaa

Mitaleita pitäisi tulla ja laiskoja ketaleita liikuttaa
Kuva: Florian Schmetz / Unsplash

Olympiakomitean puheenjohtajavaalin perusasetelmasta itsessään ei enää sanottavaa. Vaalissa on neljä ehdokasta, jotka tehtävän pystyvät hoitamaan. Kulisseissa on kuiskittu ja kuiskitaan varmasti loppuun saakka. 

Jokaisen ehdokkaan kohdalle voi kysymysmerkkejä piirtää. Onko varttunut aikuisurheilija Ilkka Kanerva oikea valinta tähän paikkaan? Ja mitä hänen vahva Veikkaus-kytkynsä, hallintoneuvoston puheenjohtajuus, painaa valitsijoiden silmissä? 

Sari Multala on ehtinyt olemaan jo monissa tuulissa, mutta hänen kokonaisosaamisensa suhteen esitetty varauksia. Taitoluistelun läpikotaisin tuntevaa Susanna Rahkamoa voi piinata urheilun ja valmennuksen etiikasta. Oman lisänsä valintaan toi Jan Vapaavuoren heittäytyminen Helsingin pormestarista vapaaksi toimijaksi. Miehellä olisi enemmän aikaa Olympiakomitealle, mutta pelottaako se valitsijoita.

Hetken paalupaikalla ollut Mika Anttonen on kommentoinut kuningastiensä katkeamista (Ilta-Sanomat 19.11.2020). Energia-alan yrittäjä on jaksanut sitkeästi olla urheilukuvioissa, joissa hänelle on tullut johtopaikkojen tavoittelussa toistaiseksi turpaan. Ymmärrettävästi hiukan happamia olivat Anttoselle pihlajanmarjat, mutta mielenkiintoinen kortti jäi katsomatta.

Urheilujohtamisesta vuosi sitten väitellyt Tapani Hautaniemi näkee (Kaleva 19.11.2020) Olympiakomitean olevan keisarin ilman vaatteita. Hänen mukaansa tulevan puheenjohtajan tehtävänä on luoda uutta aikaa ja rahaa vaatineen rakenteiden uusimisen pohjalta. Hautaniemeä hiukan vapaasti tulkiten Olympiakomitea on nyt keskusjärjestö, jonka on 2020-luvulla kyettävä lunastamaan sille asetetut odotukset.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko muistutti Helsingin Sanomien haastattelussa (19.11.2020) niistä kuuluisista reunaehdoista. Rahaa ei ole tulossa entiseen tapaan, vaikka Veikkauksen monopoli säilyisikin. Olympiakomitea ei veikkausrahojen tasoa päätä, joten edessä on niukkuuden aika.

Olympiakomitean puheenjohtajasta käyty keskustelu ei poikkea paljon esimerkiksi kuntavaalien alla käytävästä. Ehdokkaille esitetään toiveita laidasta laitaan, eivätkä ne aina kuulu kunnan tai Olympiakomitean toimivaltaan. On hyvä pitää mielessä, että Olympiakomitean mahdollisuudet edistää etenkin liikuntaa ovat paljon pienemmät kuin kuntien.

Helpolla ei Olympiakomitean uusi puheenjohtaja joka tapauksessa pääse. Mitaleita pitäisi tulla ja siinä sivussa olisi yritettävä liikuttaa meitä laiskasti liikahtavia ketaleita.

Jouko Kokkonen
Liikunta & Tiede -lehden toimituspäällikkö