Yleiset

Kirjoittaja:

Imran Qureshi, vastuuvalmentaja, FC Kontu P06

Julkaistu:

05.05.2020

Koronavirus ja liikunta

Jaa:

Millaista on valmentaa koronarajoitusten aikana?

Millaista on valmentaa koronarajoitusten aikana?
Kuva: Jouko Kokkonen, LTS.

Korona ilmaantui meidän kaikkien elämään yhtäkkiä. Se laittoi yhteiskuntamme itsestään selvät asiat uuteen valoon. Tämä kriisi on aiheuttanut vakavia ja ikäviä asioita. Se on myös vienyt pois ei niin tärkeitä asioita, kuten urheilu ja jalkapallo – tai ainakin muuttanut ne kokonaan uudenlaisiksi.

Pelaajat voivat kokea, ettei tämä ole se laji, johon he lähtivät mukaan. He ovat halunneet mukaan jalkapalloilemaan, koska se on joukkueurheilulaji. Joukkueen harjoituksissa pääsee näkemään kavereita ja urheilemaan ryhmässä. Yhteisöllisyyden tunne on tärkeää joukkueurheilussa. Kun se viedään, voidaanko lajia kutsua enää joukkuelajiksi?

On tärkeää muistuttaa pelaajia siitä, että tämä tilanne on vain väliaikainen. Kohta päästään takaisin kentälle ja normaaleihin olosuhteisiin. Vaikeinta tilanteessa on se, ettei poikkeusolojen tarkkaa päättymispäivää tiedetä, mutta silti hoetaan, että se päivä tulee.

Monet eivät varmaan ajattele junioriurheilua valmentajan näkökulmasta – ja niin pitääkin olla. Lapsista ja nuorista on pidettävä huoli, sillä tämä voi olla iso juttu heille. Valmentajan pitää tukea heitä mahdollisuuksien mukaan. Tilanne on silti erittäin vaikea myös valmentajille. Olemme lähteneet mukaan sillä ajatuksella, että pääsemme valmentamaan joukkuelajia. Pelaajia voi tavallisesti tavata treeneissä useasti viikossa, analysoida heidän kehittymistään ja sitä mukaa suunnitella erilaisia harjoitteita.

Yhtäkkiä jalkapallo on muuttunut melkeinpä yksilölajiksi, jossa annetaan pelaajille etätreeniohjelmia WhatsAppin kautta. Pelaajat näyttävät joko kuvin tai videoin mitä ovat tehneet. Valmentajan työmäärä on tämän seurauksena noussut. Ja silti harjoitteet annetaan osaksi vain, koska se on velvollisuutemme. Aiemmin niillä tähdättiin pelaajan kehittymiseen ja joukkueena seuraavan vastustajan voittamiseen. Nyt meillä valmentajilla ei ole antaa pelaajille selvää päämäärää, jota varten he treenaavat. Motivaation ylläpitäminen on haastavaa.
 
Tästä huolimatta valmentajan tärkein tehtävä on pitää ryhmän yhtenäisyyttä yllä ja muistuttaa, että olemme edelleen joukkue. Palaamme yhteen heti, kun se sallitaan. Se on yhteinen päämäärämme. Tämä on tärkeämpää kuin annetut etäharjoitteet itsessään. Totta kai on pidettävä huoli siitä, että annetut harjoitteet ovat hyviä, ja ohjeet ovat pelaajille helppo tulkita. Mutta kaikista tärkeintä on pitää yllä tunnetta joukkueeseen kuulumisesta.

Imran Qureshi
vastuuvalmentaja
FC Kontu P06

www.fckontu.fi