Blogi

Kirjoittaja:

Jouko Kokkonen, toimituspäällikkö, Liikunta & Tiede -lehti

Julkaistu:

26.06.2023

Jaa:

Lomille lomps! Loikkaa lomailun nextille levelille!

Lomille lomps! Loikkaa lomailun nextille levelille!
Kuva: Jouko Kokkonen

Kun askelmerkit ovat kohdallaan, niin loman efekti on diipimpi. Briiffaan vähän, miten kesälaitumille kannattaa karata. Matka lomailun nextille levelille alkaa. Ottakaa koppia!

Ensimmäisenä kannattaa ottaa tulille maindsetti. Tahtotilan on syytä olla juurikin rento. Näin lomasta saa pitkässä juoksussa enemmän irti. Haasteet, joita jokaisella lomalla nousee väistämättä pintaan, kannattaa taklata rauhallisesti. Voi ajatella esimerkiksi, että kyseessä on win-win -tilanne.

Joskus tosin voi isompi bäkappi olla tarpeen, jos homma ei wörki. Silloin on syytä katsoa nöyrästi peiliin ja tunnistaa avoimin mielin mahdolliset kehittämiskohteet sekä kipupisteet. Jonkinasteinen proaktiivisuus voi edesauttaa mahdollisten haasteiden torjumisessa, mutta liiallista suorituskeskeisyyttä on syytä lomatunnelman ylläpitämiseksi välttää.

By the way. Lomalla voi kokeilla hyviä rentoutumiskäytäntöjen jalkauttamista matalalla kynnyksellä. Komppaan niitä, joiden mielestä to do -listat on syytä korvata not to do -ajattelulla. Jonkinlaisesta tiekartasta voi olla hyötyä, mutta keskeistä on huolehtia, ettei eventtiä ole liikaa. Tarvittaessa plänin voi toki apdeitata, mutta sen jumppaamiseen ei saa allokoida liiaksi aina rajallisia aikaresursseja. Jotain spessua voi toki korvamerkitä lomajaksolleen.

Tärkeintä on, että loman kontekstissa rulettavat vapaamuotoiset miitingit ja hiljaisten signaalien aistiminen. Isossa kuvassa on keskeistä, että aikaikkuna on laaja ja raamit väljät. Stepit tapahtuvat hötkyilemättä suurilla kaarilla. Elämyksiä ja kokemuksia kannattaa palastella rauhassa, jopa jatustelu on ihan fain. Lomalla ei tarvitse osallistaa edes itseään, eikä sanoittaa kaikkea. Siten voi nauttia lomastaan enenevässä määrin kaikin aistein.

Mitään ei tarvitse ottaa agendalle, buustata, johtaa tiedolla, stämpätä tai tägätä. Preset, rapsat ja slaiditkin saa unohtaa, eikä loma ole keissi kuin korkeintaan kellarissa jäähtymässä. Djast seijing: missiona on lomailu ja visiona nauttia lomasta. Ad hoc kunniaan! Hyvää pöhinää syntyy, kun ottaa hetkestä kiinni. Se jos mikä voimaannuttaa.

Klousaan briiffini ihan näillä näppäimillä. Sikäli mikäli mahdollista, pitäkää lomaprioriteetit selkeinä, mutta fokus sopivan sumeana ja tulokulma loivana. Menokäyränkin kehitystä joutuu näinä kalliina aikoina seuraamaan, mutta ei anneta sen synkistää.

Nyt riitti tämä sparraus. On ihan ap to juu, miten lomapäiväsi vietät. Näillä mennään!

Jouko Kokkonen

Ps. Note to self. Lomatkin on joskus lusittu. Silloin pääsee taas sorvin ääreen akut ladattuna uusin ajatuksin.