Blogi

Kirjoittaja:

Lotta Lindström

Julkaistu:

13.12.2023

Jaa:

Liikuntalääketieteen päivät herättivät ajatuksia multitaskaamisesta

Liikuntalääketieteen päivät herättivät ajatuksia multitaskaamisesta
Kuva: Laura Kanerva

Liikuntalääketieteen päivien järjestäjille monien asioiden hoitaminen rinnakkain ja päällekkäin on arkea. Multitaskaamista tarvitaan, mutta sillä on myös varjopuolensa.

Osallistuin marraskuun lopulla Liikuntalääketieteen päiville opiskelija-avustajana. Rooli oli minulle uusi ja sen myötä pääsin tarkastelemaan Liikuntalääketieteen päivien toteutusta sisältä päin. Huomasin, että päivien toteutukseen kätkeytyy monia työtehtäviä, joita osallistujana ei välttämättä huomaa.

Multitasking eli useamman rinnakkaisen tehtävän tekeminen yhtäaikaisesti muodostui toimivaksi toimintatavaksi. En ollutkaan tiedonjanoinen osallistuja, joka kirjaa muistiinpanoja ja kuuntelee tarkasti salin edessä luennoivaa asiantuntijaa, vaan ohjelman sujuvuudesta ja osallistujien viihtyvyydestä vastaavan työryhmän jäsen.

Kuvasin päiviltä myös materiaalia Liikuntatieteellisen Seuran sosiaalisen median kanaviin. Tunsin itseni tehokkaaksi hoitaessani useita tehtäviä samanaikaisesti, mutta varjopuoli näyttäytyi pian päivien päätyttyä: monipuolisesta ohjelmasta jäi mieleen vain murto-osa.

Toisena tapahtumapäivänä päätin antaa itselleni taukoja multitaskaamisesta. Kuuntelin esityksiä työtehtävieni lomassa ja kahvitauolla verkostoiduin muiden osallistujien kanssa. Vaikka luovuin multitaskaamisesta, työtehtävät hoituivat yhdessä työryhmän kanssa. Sainkin toisesta päivästä huomattavasti enemmän irti sekä työn että sisällön kannalta.

Mitä minulle jäi mieleen Liikuntalääketieteen päivien sisällöstä? Monessa puheenvuorossa korostui, että ihmisiä tulisi kannustaa liikkumaan enemmän, oli kyseessä sitten lapsi, työssäkäyvä aikuinen tai ikääntynyt. Puheenvuoroista välittyi sekä huoli suomalaisten terveydestä ja liikkumisen vähentymisestä että toivonpilkahduksia toimenpiteistä, joilla on jo saatu lisättyä liikkumista. Myös vuoden alussa aloittaneiden hyvinvointialueiden rooli herätti keskustelua. Monipuolisen ohjelman lisäksi Liikuntalääketieteen päivät toimivat tärkeänä alan ammattilaisten kokoontumispaikkana.

Liikuntalääketieteen päivät muistuttivat minulle, että multitaskaamiselle on toisinaan paikkansa. Se ei kuitenkaan toimi, kun haluan keskittyä johonkin ja oppia uutta. Myös yhteen asiaan keskittymiselle on annettava tilaa. Vaikka Liikuntalääketieteen päivät olivat pakattu täyteen ajankohtaista ja mielenkiintoista tietoa, niin tämä oli oivallukseni yksi tärkeimmistä kotiin vietävistä asioista.

Lotta Lindström

Kirjoittaja oli yliopisto-opintoihin kuuluneessa työharjoittelussa Liikuntatieteellisessä Seurassa talvella 2023.