Blogi

Kirjoittaja:

Jouko Kokkonen, toimituspäällikkö, Liikunta & Tiede -lehti

Julkaistu:

16.04.2025

Jaa:

Kurkistus Koreaan kaukalon kautta

Kurkistus Koreaan kaukalon kautta

Etelä-Korea ei ole erityisen tunnettu jääkiekosta. Varsin vähälle huomiolle jäänyt suomalaisvetoisesti toteutettu dokumentti kertoo eteläkorealaisen jääkiekon huippuhetkistä. Yhtä lailla dokumentti valottaa eteläkorealaisten yhteiskuntaa.

Kun Pyeongchangissa tuli vuoden 2018 talviolympiakisojen järjestäjäkaupunki, niin Etelä-Korealle tuli tarve saada kokoon kisoihin kelvollinen jääkiekkojoukkue. Maan jääkiekkoliitto kutsui vuonna 2014 valmentajaksi kaksinkertaisen juuriltaan korealaisen Stanley-cup voittajan Jim Paekin, korealaisittain Baek Chi-sun. Koossa olivat ainekset kiinnostavaan tarinaan, jonka Oskari Pastila ja Janne Niskala ovat paketoineet kelvollisesti.

Dokumentin suurin ongelma on alku. Se ei oikein pääse liikkeelle. Tarina poukkoilee ja suomenkielisen version kertojaääni Antero Mertaranta ärsyttää. Mertarannan luenta ja Pastilan tekopirteä teksti saivat melkein lopettamaan dokumentin katselun ensimmäisen vartin aikana. Tämän jälkeen tarina alkaa kulkea ja onneksi Mertarantakin on vähemmän äänessä. Katsoja pääsee kurkistamaan jääkiekon kautta eteläkorealaiseen yhteiskuntaan, jota määrittävät kova kilpailu, kasvojen menettämisen pelko ja suuryritysten erittäin vahva asema. Armoton kulttuuri on vaikuttanut siihen, että Etelä-Koreassa tehdään neljänneksi eniten itsemurhia maailmassa. Väestöön suhteutettuna määrä on lähes kaksinkertainen Suomeen verrattuna.

Koreassa Paek kohtaa kovin toisenlaisen urheilukulttuurin kuin mihin hän tottunut Yhdysvalloissa. Asiaa ei helpota se, että yksivuotiaana Yhdysvaltoihin tullut Paek ei osannut koreaa. Korean jääkiekkoliiton puheenjohtaja, suurliikemies Chung Mong-won käytti valtaansa sumeilematta. Dokumentin taustakertomuksena kulkee onnistuneesti korealaisen suuryrityksistä riippuvaisen yhteiskunnan kuvaus. Kasvojen menettäminen on pahinta, mitä korealaiselle voi tapahtua, ja se heijastuu myös jääkiekkoilijoihin.

Paekista välittyy kuva äijävalmentajana, vaikka korealaiset moittivat alkuun hänen olevan liian pehmeä. F-sana toistuu dokumentin mittaan lukuisia kertoja ja tuomarit saavat kuulla kunniansa. Suhtautuminen Paekiin muuttui, kun Korea onnistui voittamaan Japanin B-ryhmän MM-kisoissa 3–0. Entisen isäntämaan nujertaminen oli uroteko, joka noteerattiin korkealle. Vielä korkeammalle Paekin arvostus kohosi, kun Korea nousi vuodeksi 2018 MM-kisojen A-ryhmään.

Olympiaprojekti ei onnistunut korealaisin voimin. Yksi dokumentin sivujuonteista on täysin epäonnistunut yritys hankkia korealaisille pelikokemusta Mestiksestä. Ratkaisevan avun toivat seitsemän pohjoisamerikkalaista pelaajaa, jotka saivat pikavauhtia Korean kansalaisuuden – ja korealaiset nimet. Korealaisia sukujuuria heillä ei ollut. Tähän ratkaisuun korealaiset joutuivat turvautumaan, kun omien voimien riittämättömyys kävi ilmeiseksi. Korea on harjoittanut muissakin urheilulajeissa samanlaista urheilijashoppailua.

Vuoden 2018 olympiakisat sujuivat Etelä-Korean joukkueelta siedettävästi. Yhtään voittoa ei tullut, mutta joukkue harasi hyvin kovempia vastaan. Tšekki voitti Etelä-Korean alkusarjassa vain 2–1. Jatkopeleissä Suomi oli parempi maalein 5–2. Kasvot eivät menneet, niin kunniakkaasti joukkue kamppaili.

MM-kisoissa joukkue sinnitteli B-ryhmän ykkösdivisioonassa vuoteen 2024 saakka. Putoamisen sinetöi tappio Japanille, joka voitti ottelun maalein 4–3. Vuonna 2025 B-ryhmän kakkosdivisioona pelataan huhti-toukokuun vaihteessa Tallinnassa, joten matka on lyhyt Etelä-Korean peleistä kiinnostuneelle. Mukana ovat myös Espanja, Kiina, Kroatia, Liettua ja Viro. Yksi Jääkiekkounelmia-dokumentin kiinnostava puoli ovatkin väläykset jääkiekon alemman tason MM-kisojen tapahtumapaikoilta. A-ryhmän loisto on niiltä kaukana.

Kokonaisuutena Jääkiekkounelmia on hyvinkin katsomisen arvoinen dokumentti. Jo neljän vuoden seuranta itsessään on kova suoritus. Tarina avaa Korean kautta kiinnostavan ikkunan jääkiekon ja urheilun maailmaan. Otteluvälähdykset rytmittävät hyvin kerrontaa ja tuovat urheilun lähelle. Dokumentissa ollaan myös paljon pukukopissa, mikä toimii ratkaisuna ja lisää lätkäarjen tuntua.
 

Jouko Kokkonen

Jääkiekkounelmia. Ohjaaja: Oskari Pastila & Janne Niskala. Käsikirjoitus: Oskari Pastila. Tuotanto: Emerald Gate Industries & Vaski Filmi 2020. 103 minuuttia. Katsottavissa Yle Areenassa 31.5.2025 saakka. Yle Areena