Tutkimusuutinen

Kirjoittaja:

Antti Laine

Julkaistu:

03.02.2021

Jaa:

Kulttuurintutkimuksen urheilu- ja liikuntakulttuuri -teemanumero

Kulttuurintutkimuksen urheilu- ja liikuntakulttuuri -teemanumero
Kuva: Salla Karjalainen

Kulttuurintutkimus on monitieteinen aikakauslehti, joka on erikoistunut kulttuuriin kohdistuvaan tutkimukseen. Lehden teemanumero Urheilu- ja liikuntakulttuurien muutos ilmestyi joulukuussa 2020.

Teemanumeron on toimittanut erityisesti mediaurheilun tutkijana tunnettu Riikka Turtiainen, joka työskentelee digitaalisen kulttuurin yliopistonlehtorina Turun yliopistossa.

Lehdessä ilmestyi kuusi tutkimusartikkelia, joista Liikuntatieteellinen Seura on julkaissut tutkimusuutiset joko Liikunta & Tiede -lehdessä tai verkkosivuilla. Tutkimustekstien lisäksi teemanumeroon sisältyy kolme katsausartikkelia. Susan Eriksson ja Eero Saukkonen lähestyvät nuorten liikuntakulttuureja vammaisuuden lähtökohdista. Katriina Heljakka käsittelee keppihevosiin liittyvän leikin liikunnallistumista ja mediaurheilullistumista. Riikka Turtiainen ja Sami Kolamo tarkastelevat tennistähti Serena Williamsia ja hänen harjoittamaansa yhdenvertaisuus- ja tasa-arvotyötä.

Katsausartikkelit:

Eriksson, S. & Saukkonen, E. 2020. Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo muutosvoimana. Nuorten liikuntakulttuurit vammaisuuden lähtökohdasta. Kulttuurintutkimus 37 (3–4), 103–113. Verkkoartikkeli.

Heljakka, K. 2020. Ratsastetut ja rakastetut. Kepparit mediaurheilullistuvan leikin välineinä. Kulttuurintutkimus 37 (3–4), 114–127. Verkkoartikkeli.

Turtiainen, R. & Kolamo, S. 2020. Serena Williams – urheilija-aktivisti postfeministisen urheilukulttuurin aikakaudella. Kulttuurintutkimus 37 (3–4), 128–134. Verkkoartikkeli.

Antti Laine