Tutkimusuutinen

Kirjoittaja:

Nelli Lyyra

Julkaistu:

17.04.2025

Jaa:

Koulun ja kodin sosiaalinen tuki suojaavat nuorta yksinäisyydeltä ja ostrakismilta

Koulun ja kodin sosiaalinen tuki suojaavat nuorta yksinäisyydeltä ja ostrakismilta
Kuva: Pixabay

Yksinäisyys ja tunne kuulumattomuudesta ovat stressitekijöitä, joilla on lukuisia haitallisia vaikutuksia yksilön kehitykseen ja hyvinvointiin.

Yksinäisyys johtuu siitä, että olemassa olevat vuorovaikutussuhteet eivät vastaa yksikön toiveita tai odotuksia. Ostrakismi tarkoittaa puolestaan sitä, että yksilö jätetään huomiotta tai suljetaan ryhmän ulkopuolelle tahallisesti tai tahattomasti.

Suomalaisessa pitkittäistutkimuksessa selvitettiin yksinäisyyden ja ostrakismin profiileja sekä niihin yhteydessä olevia tekijöitä. Tutkimuksen pitkittäisaineisto kerättiin vuosina 2014–2018. Osallistujat olivat ensimmäisessä mittauksessa kuudesluokkalaisia ja viimeisessä yhdeksännellä luokalla. Tutkimukseen osallistui 1078 nuorta.

Puolet nuorista kuului profiiliin, jossa ei ollut yksinäisyyttä tai ongelmia vertaissuhteissa. Nämä nuoret oireilivat vähemmän, heillä on vähemmän koulupoissaoloja ja he tulivat korkeamman sosioekonomisen aseman perheistä. Korkean yksinäisyyden profiileihin kuului 40 prosenttia nuorista. Yksinäisyysprofiileja leimasi lisääntynyt sisäänpäinkääntynyt oireilu, kuten alakuloisuus.

Korkean ostrakismin profiiliin (n. 10 %) kuuluivat nuoret, joilla oli ongelmia vertaissuhteissa ja jotka suljettiin ulkopuolelle luokkakavereiden toimesta. Korkean ostrakismin profiiliin nuorilla oli käytösongelmia, he joutuivat muita useammin tappeluihin ja heillä oli enemmän koulupoissaoloja. Suojaavina tekijöinä yksinäisyyttä ja ostrakismia vastaan tunnistettiin äidin koulutustaso ja hyvät sosiaaliset suhteet sekä vanhempiin että opettajiin.

Tulokset vahvistavat käsitystä siitä, että yksinäisyys ja ostrakismi ovat erillisiä ilmiöitä. Nuoren tunteet ulkopuolisuudesta ja kuulumattomuudesta voivat syntyä sisältäpäin yksinäisyyden kokemuksista tai voivat olla seurausta vertaisten torjunnasta ja tahallisesta tai tahattomasta huomiotta jättämisestä. Vanhempien ja opettajien tarjoama sosiaalinen tuki voi ennaltaehkäistä nuorta kroonistuneelta yksinäisyydeltä ja ulkopuolisuudelta yläkouluiässä.

Nelli Lyyra

Lähde

Kiuru, N., Salmela-Aro, K., Laursen, B., Vasalampi, K., Beattie, M., Tunkkari, M. & Junttila, N. 2024. Profiles of loneliness and ostracism during adolescence: consequences, antecedents, and protective factors. Child Psychiatry & Human Development. https://doi.org/10.1007/ s10578-024-01664-8 https://helda.helsinki.fi/server/api/core/bitstreams/5e906792-2b2a-4f2f-98ff-9a5422babb4b/content