Yleiset

Kirjoittaja:

Kirsi Somiska, joukkueenjohtaja, FC Kontu P06

Julkaistu:

12.05.2020

Koronavirus ja liikunta

Jaa:

Joukkueenjohtajan koronakevät

Joukkueenjohtajan koronakevät
Kuva: Jouko Kokkonen, LTS.

Ensimmäisten koronauutisten tullessa en yhtään osannut odottaa, mikä lopputulos tulee olemaan. Kun tapauksia alkoi tulemaan lisää, rupesi nopeasti tuntumaan siltä, että nyt tämä tulee vaikuttamaan paljon myös harrastustoimintaan. Ja niin se todella teki! Heti alkuun. Joukkueemme piti osallistua seuraleirille maaliskuun puolivälissä ja lähtijät tietenkin odottivat innolla sinne pääsyä.

Itse olin lähdössä mukaan, ja olin ottanut vapaata töistä, joukkueen kaikki esivalmistelut oli tehty, myös eväät ehdin jo ostaa. Lähtö olisi ollut seuraavana aamuna, kun peruutus tuli. Vaikka ilmoitus oli odotettu, tuli se shokkina varmasti kaikille. Koko viikonlopun oli tyhjä olo. Näin jälkikäteen olen kiitollinen, että päätös tehtiin.

Seuraavien viikkojen kalenterinäkymä näytti tältä: peruttu, peruttu, peruttu...Voisi ajatella, että tilanne olisi unelma, ruuhkavuosien pelastus, mutta sitä se ei ole joukkuetoimijalle. Kävin lähes päivittäin katsomassa, oliko uutta tietoa tullut jalkkis.net-sivuille, vaikka toisaalta tiesin, ettei siellä mitään uutta ole. Oli outo olo. Yleensä hoidan joukkueen asiat mahdollisimman nopeasti pois alta, mutta koronakevään aikana hoidettavia asioita oli niin vähän, että niitä vähiä ei meinannutkaan saada tehtyä.

Onneksi nykytekniikan ansiosta löytyy erilaisia tapoja toimia, vaikka eihän se korvaa sitä, missä joukkuelajissa on kysymys, yhteistä tekemistä. Olemme olleet joukkueen kanssa yhteydessä poikien ja valmentajien yhteisen WhatsAppin kautta, jossa vastuuvalmentaja on myös antanut treenit, ja on kyselty kuulumisia. Välillä jouduin hyppäämään useamman kymmenen kirjoituksen yli, kun teinipojat pääsivät vauhtiin.

Loimme myös joukkueelle oman Instagram-tilin, jonne on laitettu muun muassa kuvia ja videoita omatoimiharjoitteluista. Joukkueenjohtajien tapaamiset olemme kevään aikana pitäneet Teamsin kautta. Myös joukkueen kanssa on pidetty vastaavanlainen videotapaaminen.

Talous tiukoilla

Koronatilanne toi meille myös uudenlaisia ongelmia taloudellisesti. Kauden alussa teemme aina budjetin koko vuodelle, joka sitten jaetaan maksettavaksi joka kuukausi samansuuruisissa osissa. Joukkue oli laskuttanut jo maalis-huhtikuun joukkuemaksut sekä maksanut itse lähes kaikki talven vuorot. Miten nyt toimittaisiin? Palloliitolta sekä omalta seuralta tuli tähän tilanteeseen onneksi selkeät ohjeet. Maalis-huhtikuun pelaajamaksut pysyisivät normaaleina ja saimme seuralta tukea valmennusmaksuihin puolentoista kuukauden ajalle, jolloin toukokuun maksu perheille oli puolet normaalista.

Tässä kohtaa pitää kiittää perheitä, jotka ovat ymmärtäneet joukkueen hankalan tilanteen. Saamme osasta talven maksuista hyvitystä seuralta ja kesän vuoroista maksamme sen mitä käytämme. Ennen kuin tarkat summat ovat tiedossa, on hankala antaa vielä muita maksunalennuksia perheille. Jokaisen perheen kohdalla toimimme toki joustavasti ja tavoitteena on, että jokainen poika voisi jatkaa harrastusta riippumatta esimerkiksi vanhempien työllisyystilanteesta koronan aikana.

Tuleva kesä on mietityttänyt paljon kevään aikana. Toteutuvatko tapahtumat, joihin olemme ilmoittautuneet? Uskallammeko osallistua mihinkään vielä kesällä koronariskin pelossa? Saammeko ylipäätänsä tarpeeksi poikia mukaan? Kuinka moni ei enää halua tulla treeneihin, kun ne taas jatkuvat? Millainen joukkue meillä on siinä vaiheessa enää jäljellä? Toistaiseksi joudun vielä odottelemaan vastauksia, mutta pikkuhiljaa ne selviävät ja oma mieli on positiivisen odottavainen.

Näin toukokuun alussa katsottuna viikot ovat menneet nopeasti. Yhtäkkiä olemmekin siinä pisteessä, että Palloliitto ilmoittaa pienryhmäharjoitusten voivan alkaa. Seura oli jo hyvin valmistautunut tähän vaiheeseen ja valmiit ohjeet tulivat nopeasti. Kuten koko kevään ajan on seuralta tullut selkeitä ohjeita sekä saanut hyvin tukea. Nyt alkaa taas tuntua normaalimmalta jojoelämältä! Pisteenä i:n päällä oli nähdä pojat ja valmentajat kentällä, ensimmäisissä pienryhmäharjoituksissa oli paikalla noin 90 prosenttia joukkueen pelaajista!

Kirsi Somiska
joukkueenjohtaja
FC Kontu P06

www.fckontu.fi