Tutkimusuutinen

Kirjoittaja:

Eero Haapala

Julkaistu:

18.04.2023

Jaa:

Golf ja kävely parantavat sydänterveyttä

Golf ja kävely parantavat sydänterveyttä
Kuva: Jari Kanerva

Kevään koittaessa golf-kentät täyttyvät pelaajista, ja moni lähtee lämpenevien säiden innostamana kävelemään tai sauvakävelemään.

Joku saattaa kuitenkin miettiä, voiko golfia pelaamalla saavuttaa samanlaisia terveysvaikutuksia kuin perinteisemmällä terveysliikunnalla. Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan niin golf, tavallinen kävely kuin sauvakävely pienentävät sydämen ja verisuonitautien riskitekijöitä yli 65-vuotiailla miehillä ja naisilla.

Kettinen työtovereineen tutki, millaisia akuutteja vasteita tuottivat 18-reiän golfkierros, kuuden kilometrin kävely ja kuuden kilometrin sauvakävely 25 ikääntyneelle golfarille. Golfkierros venyi keskimäärin 2,8 km kävelyjä pidemmäksi, minkä vuoksi myös askelmäärä sekä kokonaisenergiankulutus olivat kierroksella suurempia kuin kävelyillä. Syketasot nousivat kuitenkin kävellessä ja sauvakävellessä korkeammiksi. Golf, kävely ja sauvakävely laskivat verenpaineen ja LDL-kolesterolin tasoja. Golf nosti myös HDL-kolesterolin pitoisuutta. Tosielämän kannalta merkittävimmät kliiniset tulokset koskivat lähinnä verenpainetta.

Liikunta on kiistatta osa terveyttä ja hyvinvointia tukevaa elämäntapaa. Vaikka golfkierroksella liikutaan verkkaisemmin ja hengästytään vähemmän kuin kävelylenkeillä, niin myös pitkäkestoinen ja matalatehoinen liikkuminen golfkentällä vaikuttaa myönteisesti terveyteen. Sekä golfin että kävelyn verenpainetta laskeva vaikutus on myös kansanterveydellisesti merkittävä, sillä verenpaine on koholla noin puolella yli 30-vuotiaista suomalaisista.

Eero Haapala
eero.a.haapala@jyu.fi

Lähde

Kettinen, J, Tikkanen, H. & Venojärvi, M. 2023. Comparative effectiveness of playing golf to Nordic walking and walking on acute physiological effects on cardiometabolic markers in healthy older adults: a randomised crossover study. BMJ Open Sport & Exercise Medicine 2023;9:e001474.

Kirjoitus on julkaistu alun perin Liikunta & Tiede -lehdessä 2/2023.