Blogi

Kirjoittaja:

Jouko Kokkonen, toimituspäällikkö, Liikunta & Tiede

Julkaistu:

23.04.2020

Jaa:

PlayOff pelasi itsensä paitsioon

PlayOff pelasi itsensä paitsioon

Tämän kevään piti olla Suomessa kaikkien aikojen jalkapallokevät. Innostus sai Nelosen tilaamaan pikavauhtia PlayOff: Haluatko jalkapallotähdeksi -sarjan, joka rakentui Kuopion Palloseuran (KUPS) pelaajahankinnan ympärille. Voittajalle oli luvassa ennakkotietojen mukaan 100 000 euron arvoinen pelaajasopimus. Periaatteessa hyvistä aineksista tuli laiha keitos.

Sarja oli lajityypille ominaisesti käsikirjoitettu. Pohja jäi kuitenkin heikoksi, kun tarjokkaiden seassa oli niukalti pelimiehiä. Asiaa ei helpottanut, että KUPSin päävalmentajaksi palkattu norjalainen Arne Erlandsen ei ollut lainkaan viehättynyt ohjelmanteosta.

Toki tositöllön luonteeseen kuuluukin, että osa pyrkijöistä on hupimielellä liikkeellä tai autuaan tietämättömiä omista taidoistaan. KUPSin runkopelaaja Ilmari Niskanen kertoi kohteliaasti, että suattaahan nuissa joku peljmiessii olla. Tyrkykkäiden taso oli sen verran heikko, että matkan varrelta mukaan kaapattiin muka sattumalta norjalainen Mats Haakenstad, josta KUPS oli kiinnostunut ilman ohjelmasarjaakin.

PlayOffissa oli hyvät hetkensä, vaikka kokonaisuus oli äärimmäisen epätasainen. Aineksia ei kerta kaikkiaan riittänyt kahdeksaan jaksoon, vaan asia olisi tullut selväksi neljässä. Kilpailijoita ”valmensivat” Keith ”Keke” Armstrong ja Marianne Miettinen. Fysiikkavalmentajaksi tuli Pekka Lagerbom, ja juontajana toimi Sebastian Sorsa. Heihin homma ei kaatunut, vaikka löysää puhetta riitti ajoittain kiusaksi asti.

Finaaliin, jossa homman piti olla kahden kauppa, ylsivät Haakenstad ja portugalilaislähtöinen Bruno Rodriguez. Sopimuksen saivat lopulta molemmat: Norjan pääsarjaa pelannut Haakenstad voittajana ja Suomen Kakkosessa muutamassa ottelussa kokeillut Rodriguez hyvänä kakkosena.

Tai oikeastaan molemmat olivat keltamustien miehiä jo tammikuun lopulla, mistä löytyi tieto KUPS:n sivuilta jo tuolloin. Finaalilähetyksen lopetus oli lisäksi toteutettu uskomattoman kömpelösti. Voittaja ja jokerikortin saaja istuivat pukuhuoneessa ja saivat tiedon Sorsalta. Ohjelma loppui siihen.

PlayOffin viihdearvo oli kohtalainen – toisinaan tarkoituksella ja piinallisen usein tahattomasti. Yllättävää oli, että esimerkiksi taitokisojen tarjoamaa kilpailullisuutta ei hyödynnetty kunnolla. Kömpelöä ja vielä kömpelömpää tuotesijoittelua riitti pitkin koko sarjan. Pieni kurkistus liikuntatieteen maailmaankin saatiin, kun pisimmälle päässeitä testattiin Kuopion yliopistolla. Osuus oli yksi sarjan mielenkiintoisimmista.

FutisFoorum2 -alustalla PlayOff kirvoitti kiivasta keskustelua. Osa piti sarjaa irvokkaana ja suomalaisen jalkapallon mainetta lokaavana. Jotkut arvelivat ohjelmakeitoksen kaikesta huolimatta lisäävän kiinnostusta Suomi-futista kohtaan. Marianne Miettisen rooli herätti ihmetystä. Keskustelijat arvelivat, että hän joutui sarjan alkupuolella kokoamaan käsikirjoituksen velvoittamana häviävän joukkueen, minkä moni arveli syövän uskottavuutta valmentajana. ”Keke” sai puolestaan hekotella voittajana ja usein viimeisen lohkaisun sanojana. Tositelevision tuntijat muistuttivat, että tällainenkin roolitus kuuluu asiaan.

Kuopion kaupunki oli yksi ohjelman rahoittajista. Pimeimmän vuodenajan loskaiset näkymät eivät ehkä olleet sitä, mitä kaupunki haki. Kuopio ei ollut asialla ensimmäistä kertaa. Se tilasi jo sata vuotta sitten matkailufilmin, jossa isossa osassa oli Puijo. Silloin oltiin liikkeellä kevättalvella.

Ideana sarja oli hyvä: tositelevisiota urheilusta, johon kilpailu kuuluu luonnostaan. Toteutus ei kuitenkaan pelittänyt. Lupaavan alun jälkeen kokonaisuus hajosi. Jos ideaa kokeillaan joskus toiste, niin reippaampi rytmi, aito kilpailullisuus loppuratkaisua myöten ja jaksojen mahdollisimman reaaliaikainen esittäminen ovat välttämättömiä. Ja urheilun kuvaamisen tasoa olisi myös nostettava.

Todennäköisempää on, että PlayOff jää kuriositeetiksi ajalta, jolloin seuroilla oli varaa leikitellä urheilun ytimen ulkopuolelta tulevilla asioilla. Ehkä nolo lopetuskin selittyy tällä: idea vanheni silmänräpäyksessä, kun maailma siirtyi pandemian aikaan. KUPS Oy:n tiedote kertoi 14.4.2020 poikkeusolojen vaikutuksesta toimintaan:

”Kuopion Palloseura Oy:n YT-neuvottelut saatiin 13.4. päätökseen myös pelaajiston ja valmennusryhmien osalta. Osapuolet päätyivät yhteisymmärryksessä 50 % määräaikaiseen palkanalennukseen, joka koskee kaikkia mies- ja naispelaajia sekä joukkueiden valmennusryhmiä.”

Blogitekstin kirjoittaja:
Jouko Kokkonen

toimituspäällikkö, Liikunta & Tiede
jouko.kokkonen(at)lts.fi

PlayOff: Haluatko jalkapallotähdeksi? -ohjelma on katseltavissa ruutu.fi-sivustolta.

KUPSin verkkosivujen mainosteksti PlayOff: Haluatko jalkapallotähdeksi? -ohjelmasta.