Blogi

Kirjoittaja:

Jouko Kokkonen, toimituspäällikkö, Liikunta & Tiede -lehti

Julkaistu:

21.10.2020

Jaa:

Olympiakomitean piikkipaikasta kova kisa

Olympiakomitean piikkipaikasta kova kisa
Kuva: Unsplash

Urheilujärjestöjen puheenjohtajavalinnat olivat pitkään puolueiden puheenjohtajapelien jälkeen järjestöelämän seuratuimpia henkilövaaleja. Hohto on välillä himmennyt, mutta tänä syksynä Olympiakomitean johtoon on suorastaan tungosta kovan luokan ehdokkaista.

Olympiakomitean puheenjohtajavaali sähköistyi, kun Helsingin pormestari Jan Vapaavuori ilmoitti lähtevänsä tavoittelemaan paikkaa. Jo ennestään halustaan päästää johtamaan komiteaa ovat kertoneet energiayhtiö ST1:n pääomistaja Mika Anttonen, kansanedustaja Ilkka Kanerva, kansanedustaja Sari Multala ja johtamisen konsultti Susanna Rahkamo.

Vapaavuoren asettuminen ehdokkaaksi muutti myös puheenjohtajakamppailun painotusta. Hän on sekä liikunta- että urheilumies. Toki kaikki muutkin ehdokkaat ovat tehneet kotiläksynsä ja osaavat puhua liikunnan merkityksestä suomalaisille, mutta Vapaavuori on Valtion liikuntaneuvoston puheenjohtajana (2011–2012) ja pormestarina (2017–) pitänyt liikkumisen lisäämistä näkyvästi esillä. Anttonen, Kanerva, Multala ja Rahkamo profiloituvat väistämättä enemmän kilpa- ja huippu-urheilun edustajina.

Vapaavuorella on Koripalloliiton, Lentopalloliiton, Palloliiton, Salibandyliiton ja Tennisliiton tuki. Anttosen kannalle on asettunut julkisesti Jääkiekkoliitto. Kanervaa tukee Suomen Urheiluliitto. Multalan takana on Purjehdus ja Veneily. Rahkamon tukena ovat Taitoluisteluliitto ja Paralympiakomitea. 
Puheenjohtajavalinnan alkuvaiheessa esillä oli myös sukupuolikortti. Ilmassa leijui kysymys, rikkooko joku suomalaisen urheilujohtamisen lasikaton. Nainen on toiminut Suomessa presidenttinä, puhemiehenä, pääministerinä ja piispana, mutta korkeimpaan urheilujohtoon naisella ei ole ollut vielä asiaa. Sukupuolikortin pisteluku vaikuttaa kuitenkin laskeneen ehdokaskunnan karttuessa.

Puoluepolitiikalla ei sinänsä ole sijaa Olympiakomitean johtajaa valittaessa, mutta ehdokasjoukko on vahvasti oikealle kallellaan. Julkikokoomukselaisia ehdokkaista ovat Kanerva, Multala ja Vapaavuori, eikä Rahkamokaan ole kaukana puolueesta. Hän ilmaisi eduskuntavaalien 2017 alla tukensa Multalalle. Anttosen puoluekannasta ei ole tietoa, mutta miljardöörin voi olettaa olevan jonkun sortin porvari.

Näin monia korkean profiilin ehdokkaita ei ole vähään aikaan ollut kerralla ehdolla suomalaisen urheilun huipputehtävään. Vuonna 2004 Amerin toimitusjohtaja Roger Talermo voitti Olympiakomitean puheenjohtajavaalissa toisen pääehdokkaan Ilkka Kanervan jo ensimmäisellä äänestyskierroksella. Talermon kausi puolestaan päättyi, kun Veikkauksen toimitusjohtaja Risto Nieminen nousi puheenjohtajaksi ylivoimaisella ääntenenemmistöllä vuonna 2012. Väistyvä puheenjohtaja Timo Ritakallio tuli valituksi yksimielisesti vuonna 2016.

Olympiakomiteassa odottava pesti ei ole helppo. Timo Ritakalliokin joutui huomaamaan, että aika ei sittenkään riitä yritysjohtamiseen ja vaativaan luottamustoimeen. Johtaminen on SUL:n nykyisen puheenjohtajan Sami Itanin mukaan urheilussa hankalampaa kuin liike-elämässä. Uuteen puheenjohtajaan kohdistuu kovia odotuksia, ei vähimpänä liikuntakulttuurin rahoituksen liittyen. Hän joutuu ottamaan myös kantaa painotuksiin komiteassa, josta tuli vuonna 2016 suomalaisen liikunnan ja urheilu kattojärjestö. Huippu-urheilumenestys on puheenjohtajan kestomurheita.

Miksi vaikealta, ellei mahdottomalta vaikuttava tehtävä kiinnostaa? Yksi tekijä on varmaan Olympiakomitean muuttuminen kattojärjestöksi. Valtaa ja vaikutusvaltaa liikuntakulttuurissa on tarjolla. Multalalla ja Vapaavuorella yhtymäkohtia poliittiseen uraan ei ole vaikea löytää. Helsingin pormestarille komitea voi näyttäytyä jopa ponnahduslautana kohti presidentinvaalia. Nykyiselle tasavallan presidentille Sauli Niinistölle ei ollut vuoden 2012 kampanjassa ainakaan haittaa Palloliiton puheenjohtajuudesta.

Puheenjohtajan valintaa valmistelee ehdollepanotoimikuntaa, jota johtaa Jukka Rauhala ja jäseninä toimivat Tuija Brax, Olli-Pekka Karjalainen, Kalervo Kummola ja Riikka Taivassalo. Puheenjohtaja valitaan Olympiakomitean syyskokouksessa 21. marraskuuta 2020. Olympialajeja edustavilla lajiliitoilla on kaksi ääntä ja muilla varsinaisilla jäsenillä yksi ääni. Kansainvälisen olympiakomitean suomalaisella jäsenellä ja urheilijoiden edustajilla on yksi ääni. Lisäksi olympiaohjelmaan kuulumattoman lajin liitto saa yhden lisä-äänen, jos sen toiminnassa on ollut edellisvuoden lopussa yli 15 000 jäsentä tai toimintaan osallistuvaa (lisenssin lunastanutta). 

Jouko Kokkonen
Liikunta & Tiede -lehden toimituspäällikkö

Ehdollepanotoimikunta haastattelee Olympiakomitean puheenjohtajaehdokkaat Urheilumuseolla 21.10.2020. Ylen Manu Myllyaho on paikalla klo 13.55 alkaen. Seuraa lähetystä Yle Areenassa.

Lisäys 21.10. klo 13.05: Olympiakomitean puheenjohtajapeli elää. Iso käänne tapahtui aamupäivällä, kun Mika Anttonen ilmoitti vetäytyvänsä kisasta. Hän kommentoi kitkerästi pelin alkaneen mennä ”likaiseksi” ja ”poliittiseksi”. Anttonen ihmettelee myös väitettä, jonka mukaan hän olisi ollut tuomassa jääkiekon ylivaltaa Olympiakomiteaan.