Blogi

Kirjoittaja:

Jouko Kokkonen, toimituspäällikkö, Liikunta & Tiede -lehti

Julkaistu:

04.01.2021

Jaa:

Liikkuminen on enemmän kuin pelkkää liikuntaa

Liikkuminen on enemmän kuin pelkkää liikuntaa
Kuva: Antero Aaltonen

Me liikuntaihmiset ajattelemme helposti, että liikunnan harrastaminen on paras lääke vähäisestä liikkumisesta aiheutuviin ongelmiin. Joillekin resepti toimii, mutta kaikki eivät halua harrastaa liikuntaa. Syyt ovat moninaiset, mutta ainakaan moralistinen sormenheristys ei saa vähän liikkuvia jalkeille.

Muun kuin tietoisen harrastamisen kerryttämän liikkeen arvo onkin vähitellen huomattu. Kotikulmat ja koulu- tai työmatka vaikuttavat väestötasolla liikkumisen määrään enemmän kuin tehokkainkaan liikunnanedistäminen. Suuresta liikuntaharppauksesta on turha haaveilla, mutta pienin askelin liikkuminen voi lisääntyä niin yksilöillä kuin yhteiskunnassa.

Parhaita liikuttajia ovat liikkumiseen ohjaavat ratkaisut asuinalueilla, liikenteessä ja työpaikoilla. Elinympäristö vaikuttaa enemmän liikkumiseen kuin rakennetut liikuntapaikat. Tämän toteaminen ei ole aktiiviliikkujilta pois. Sportti tarvitsee paikkansa, mutta omin voimin liikkumaan innostavat arkiympäristöt ovat hyödyksi kaikille.

Liikunnanedistäjät ovat toki puhuneet fyysisen aktiivisuuden kokonaismäärän laskusta ja sen kansantaloudelle aiheuttamasta laskusta, mutta he ovat tarjonneet patenttiratkaisuksi lisää ohjattua liikuntaa. Tuntuu kuin liikkumisen iso kuva ei olisi vieläkään hahmottunut kaikille liikuntaihmisille.

Poikkeusvuosi 2020 on saanut helsinkiläisetkin lähtemään luontoon. Se on havahduttanut huomaamaan, miten mukavaa lähiluonnossakin on liikuskella. Viheralueiden ja metsiköiden arvo on syytä ottaa huomioon myös kaupunkisuunnittelussa. Kaadettua pikkumetsää ei talon tai parkkipaikan alta takaisin saa.

Kotikulmien merkitys on suurin elinkaaren molemmissa päissä. Pienillä lapsilla lähipuisto riittää suuriin seikkailuihin. Ikäihmisillä toimintasäde on usein rajallinen, jolloin riittävän lähellä oleva viheralue on kullanarvoinen virkistyksen lähde.

Helsingin kaupungin kunniahimoinen liikkumisohjelma tapailee nimenomaan arkisia liikkeitä omilla kulmilla. Samaan aikaan täydennysrakentaminen voi heikentää kaupungin liikkumissaldoa, jos lähiympäristö ei viekoittelekaan ulkoilemaan.

Jouko Kokkonen
toimituspäällikkö
Liikunta & Tiede -lehti

Blogiteksti on julkaistu alun perin Helsingin Uutisissa 19.12.2020.