"Yksinäistä työtä joukkueen puolesta. Selvitys jääkiekon liigavalmentajien työnkuvasta kaudella 2018–2019"

Jääkiekon päävalmentajan monet roolit, voittojen huumat ja karvaat tappiot

Selvityksen kansikuva.Pelaajatarkkailija Harri Rindellin ja psykoterapeutti, VTM Heidi Packalenin tekemä "Yksinäistä työtä joukkueen puolesta. Selvitys jääkiekon liigavalmentajien työnkuvasta kaudella 2018–2019" julkaistiin 3.2.2020.

Harri Rindell ja Heidi Packalen toteuttivat selvityksen nostaakseen esiin huipputason jääkiekkovalmentajien näkemyksiä valmentamisesta suhteessa pelaajiin, itsensä kehittämiseen, organisaatiossa toimimiseen ja paineiden kestämiseen.

Selvitykseen haastateltiin kaikki kaudella 2018–2019 jääkiekon SM-liigassa päävalmentajina toimineet henkilöt. Jokainen valmentaja kertoi näkemyksensä päävalmentajan työstä. Kertomukset käsiteltiin anonyymisti ja niistä koottiin selvitykseen valmentajan ammatin olennaisimmat asiat.

Valmentajana toimiminen on ristipaineissa elämistä. Valmentajat eivät valmenna ollakseen itse tähtiä, vaan kehittääkseen sellaisia pelaajista. Ammattiin liittyy hienoja tunnekokemuksia, mutta myös raadollisen haastavia tilanteita. Potkut saanut valmentaja on käytännössä täysin vailla organisoitua tukea tai apua. Tähän tarvitaan muutosta.

”Kuuden pelin tappioputkessa ei kukaan voi hyvin.”

Ammattivalmentajien käsityksiä työstään ei ole aiemmin Suomessa selvitetty. Vaikka nyt tarkastelussa on jääkiekko, niin selvitys antaa laajemminkin aineksia ammattivalmentajien asemasta käytävään keskusteluun. Harri Rindell ja Heidi Packalen haluavat selvityksellään tukea niin valmentajia kuin urheilutoimenjohtajia sekä seurojen johtotehtävissä olevia.

Rindellin ja Packalenin lisäksi 3.2.2020 pidetyssä julkistamistilaisuudessa omista valmentajakokemuksistaan kertoi Mikkelin Jukurien päävalmentajana kaudella 2018–2019 toiminut Pekka Kangasalusta. Lisäksi puheenvuoron piti Jääkiekon SM-liiga Oy:n kilpailutoimenjohtaja Arto I. Järvelä.

Hyödynnä:

Selvityksen on julkaissut Liikuntatieteellinen Seura ry. Julkaisutiedot: Harri Rindell & Heidi Packalen (2020). Yksinäistä työtä joukkueen puolesta. Selvitys jääkiekon liigavalmentajien työkuvasta kaudella 2018–2019. Liikuntatieteellisen Seuran tutkimuksia ja selvityksiä nro 16.

Kuvassa Arto I. Järvelä, Harri Rindell, Heidi Packalen ja Pekka Kangasalusta.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuvassa oikealta Arto I. Järvelä, Harri Rindell, Heidi Packalen ja Pekka Kangasalusta. Kuva: Riitta-Ilona Hurmerinta, LTS.

Suosittelemme tutustumaan