Milloin

16.01.2020-16.01.2020

Missä

Tieteiden talo, Kirkkokatu 6, Helsinki

"Tarinoita kuvien takaa: liikunnan ja urheilun historiaa kuvin ja sanoin": LTS mukana Tieteiden yössä 16.1.2020

Olemme jälleen mukana Tieteiden yö -tapahtumassa Tieteiden talolla 16.1.2020. Esittelypisteen lisäksi järjestämme ohjelmanumeron klo 20.30–21.00 Tieteiden talon 1. kerroksen salissa 104 (Kirkkokatu 6, Helsinki).

"Tarinoita kuvien takaa: liikunnan ja urheilun historiaa kuvin ja sanoin" -ohjelmanumerossa tarjoilemme yhteistyössä Urheilumuseon kanssa aimo annoksen kiehtovia kuvia ja tunteikkaita tarinoita suomalaisten liikkumisesta, liikunnasta, kilpaurheilusta ja urheilusankareista. Kuva-arkistoista on kaivettu esiin toinen toistaan yllättävämpiä otoksia, joita höystetään historiatiedoilla. Huumoriakin saattaa olla mukana. Tätä esitystä ei kannata jättää kokematta!

 

Ohjelmanumero sisältää kaksi 15 minuutin esitystä:

Tuottaja Matti Hintikka, Urheilumuseo.

Tuottaja Matti Hintikka Urheilumuseosta johdattelee osuudessaan aitiopaikalle Suomen urheilumenestyksen historiaan: Mahdollisista mahdottomiin – suomalaisen penkkiurheilun odotukset.

Ei vain voittoja, vaan kolmois- ja neloisvoittoja tai vähintään kulissien takana järjestetty kaksoisvoitto. Suomen huippu-urheilu murtautui maailman kärkeen, pysyi siellä hetkensä ja vajosi kokoisekseen.

Suomen urheilun tarinaan kuuluvat vaikenevat sankarit Paavo Nurmesta Kimi Räikköseen. Tuntemattomat urheilijatkin ovat vaienneet vähintään dopingista. Suurelle yleisölle on kelvannut vain voitto, ja jos ei voittoa niin mitali, ja ellei mitalia niin ainakin aamu-uutisten syöttöpiste NHL:ssä. Mutta miten syntyy kuolematon maine?

 

FT, toimituspäällikkö Jouko Kokkonen.FT, Liikunta & Tiede -lehden toimituspäällikkö Jouko Kokkonen Liikuntatieteellisestä Seurasta puolestaan keskittyy kuvakavalkadissaan liikkumiseen ja liikuntaan: Liikkuminen – pakosta hyveen kautta välttämättömyydeksi.

Liikkuminen oli entisaikoina välttämättömyys. Kansallisvaltio Suomelle liikkumisesta tuli hyve. Kansakunta tarvitsi työkykyisiä ja sotakelpoisia kansalaisia. Suomi pyrki nykyaikaistumaan ja onnistui. Samalla liikkuminen väheni. 2010-luvulla liikkuminen näyttäytyy välttämättömyytenä niin kansantalouden kuin kansalaisen kannalta.

 

Ohjelmanumeron juontaa tiedeviestijä Riitta-Ilona Hurmerinta (LTS).

Liikuntatieteellisellä Seuralla on Tieteiden yön aikana myös esittelypiste Tieteiden talon 2. kerroksessa klo 17–21. Lämpimästi tervetuloa tutustumaan toimintaamme sekä keskustelemaan tutkitusta liikuntatiedosta ja noutamaan Liikunta & Tiede -lehtiä maksutta luettavaksi!

Tieteiden talo löytyy Helsingin Kruununhaasta osoitteesta Kirkkokatu 6. Tapahtuma on maksuton eikä ennakkoilmoittautumista ole. Kannattaa tulla ajoissa paikalle, jotta mahdut mukaan. Tule moikkaamaan meitä myös esittelypisteellemme!

Facebookin tapahtumasivu.

Lisätietoja: riitta-ilona.hurmerinta(at)lts.fi