Milloin

10.01.2019-10.01.2019

Missä

Tieteiden talo, Kirkkokatu 6 Helsinki

Rohkeus voida hyvin – LTS Tieteiden yössä 2019

Inspiroidu kiehtovista kuvista, tutkitusta tiedosta ja eletystä elämästä Tieteiden yössä 10.1.2019 Helsingissä. Liikuntatieteellinen Seura tuo Tieteiden talon 1. kerroksen sali 104:n lavalle klo 18.30–19.30 kattauksen liikunnan, urheilun, ravitsemuksen, taiteen ja hyvinvoinnin rohkeutta.

10 kuvaan ja 10 minuuttiin rohkeusteemaisen puheenvuoronsa mahduttavat urheilupsykologi Satu Kaski, Helsingin kaupungin Liikkumisohjelman projektipäällikkö Minna Paajanen, ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm ja historiantutkija Jouko Kokkonen. Setin juontaa Jan Erola.

Puhujamme ovat valinneet esitykseensä 10 kuvaa, joiden kautta he kertovat oman inspiroivan tarinansa. Kuvat vaihtuvat minuutin välein ja yhden esityksen kesto on vain 10 minuuttia, joten jaaritteluvaaraa ei ole.

Esimakua esityksistä:

Mikael Fogelholmin Rohkeus elää ja voida hyvin -esitys käsittelee yksilön ja ympäristön suhdetta ravitsemuksen ja liikunnan näkökulmasta. "Ympäristö muokkaa elintapojamme ja joskus edellytetään ainakin pientä rohkeutta toimia omien periaatteiden ja tavoitteiden mukaisesti. Toisaalta pitää olla rohkeutta myös löysätä pipoa silloin, kun sen ei tarvitse olla niin tiukalla."

Mikael Fogelholm on Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori. Aikaisemmin hän on toiminut mm. UKK-instituutin johtajana ja Suomen Akatemian terveyden tutkimuksen yksikön johtajana. Mikaelin tutkimuskiinnostus on ruokavalion, fyysisen aktiivisuuden ja lihavuuden yhteyksissä sekä terveellisen ravitsemuksen edistämisessä. Hän on saanut mm. Helsingin yliopiston J.V. Snellman palkinnon ansiokkaasta tiedon välittämisestä v. 2016 ja tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon v. 2018. Mikael on intohimoinen kestävyysliikkuja, joka kilpailee mm. pyöräsuunnistuksessa ja maastopyöräilyssä. Erilaiset kasvispastat ja jäätelö ovat suosikkiruokia – ilta ilman jäätelöä on yleensä puoliksi pilalla.

Ravitsemustieteen professori, LTS:n hallituksen puheenjohtaja Mikael Fogelholm

Kuvassa ravitsemustieteen professori, LTS:n hallituksen puheenjohtaja Mikael Fogelholm.

 

Satu Kasken otsikkona on "Rohkeuden moniuloitteisuus urheilussa ja taiteessa"

Satu Kaski käy esityksessään läpi huippusuorituksen mahdollistumiseen liittyviä tekijöitä. "Rohkeus ponnistella ja heittäytyä on tärkeää, kuten myös rohkeus uskaltaa hakea apua, kun sitä tarvitsee." Kuvasarjassa lähestytään teemaa henkisen valmentautumisen ja henkisen terveyden näkökulmasta.

Suomen Tietokirjailijat ry myönsi Satu Kaskelle Tietokirjailija-palkinnon 27.10.2018 tunnustuksena ansiokkaasta tietokirjallisuuden tuotannostaan.

Satu Kaski, PsT, urheilupsykologi (sert.), kouluttaja psykoterapeutti (VET)
Clear mind Oy
Urheilijan henkinen terveydenhuolto – henkinenterveys.fi

PsT, urheilupsykologi Satu Kaski.

Kuvassa PsT, urheilupsykologi Satu Kaski.

 

Jouko Kokkonen käsittelee esityksessään rohkeuden tulkintoja liikuntakulttuurissa sadan vuoden jänteellä. Rohkeus voida hyvin on urheilussa usein myös rohkeutta tehdä toisin, väittää Kokkonen. "Rohkeus lähteä uusille teille voi avata tien menestykseen tai auttaa ihmistä löytämään itsensä."

FT Jouko Kokkonen on Liikuntatieteellisen Seuran erikoistutkija, jonka vahvimpia lajeja ovat urheiluhistoria, liikuntapolitiikka ja tiedeviestintä. Kokkonen on perehtynyt myös Suomen itsenäistymisvaiheisiin itsenaisyys100.fi-sivuston toimituspäällikkönä.

Liikuntatieteellisen Seuran erikoistutkija, FT Jouko Kokkonen.

Kuvassa Liikuntatieteellisen Seuran erikoistutkija, FT Jouko Kokkonen.

 

Minna Paajasen Rohkeus voida hyvin -esitys keskittyy rohkeuteen ja reippauteen nähdä metsä puilta myös hyvinvoinnin edistämisessä. Kuinka uskaltaa erottaa olennaisimmat asiat taustahälystä ja keskittyä niihin? Mistä löytää rohkeus olla systemaattinen ja pitkäjänteinen? Esityksessä keskitytään hallinnon kyvykkyyteen löytää ratkaisuja liikkumisen puutteen ongelmaan Helsingin liikkumisohjelman näkökulmasta.

Minna Paajanen työskentelee Helsingin kaupungilla projektipäällikkönä. Hänen vastuullaan on kaupunkistrategian yksi kärkihankkeista, liikkumisohjelma, jonka tavoitteena on lisätä kaupunkilaisten fyysistä aktiivisuutta ja vähentää terveydelle haitallista liiallista istumista. Aikaisemmin hän on työskennellyt valtion liikuntaneuvostossa pääsihteerinä ja suunnittelijana yli kymmenen vuoden ajan. Valtionhallinnossa työskennellessään Paajanen toimi lukuisten liikuntaa, liikkumista ja urheilua käsitelleiden työryhmien jäsenenä ja sihteerinä. Liikuntatutkimus, indikaattorit ja arviointitehtävät ovat olleet hänen sydäntään lähellä. Loukkaannuttuaan jalkapallossa Minna on hakenut motivaatiota liikkumiseen mm. golfista, mutta ennen kaikkea arkiaskeleista – jo työnsä velvoittamana.

Helsingin kaupungin Liikkumisohjelman projektipäällikkö Minna Paajanen.

Kuvassa Helsingin kaupungin Liikkumisohjelman projektipäällikkö Minna Paajanen.

 

Rohkeus voida hyvin -esityksemme pidetään Tieteiden yönä 10.1.2019 Tieteiden talon 1. kerroksen salissa 104 klo 18.30–19.30. Tieteiden talo löytyy Helsingin Kruununhaasta osoitteesta Kirkkokatu 6. Tapahtuma on maksuton ja ennakkoilmoittautumista ei ole. Kannattaa tulla ajoissa paikalle, jotta mahdut mukaan.

Liikuntatieteellisellä Seuralla on Tieteiden yön aikana esittelypiste Tieteiden talon 2. kerroksessa klo 17–21. Tule moikkaamaan meitä sinnekin!

Rohkeus voida hyvin -tapahtuma löytyy myös Facebookista.

#tieteidenyö #rohkeusvoidahyvin #ltsfi

Just care about the good choices, katutaidetta Ljubljanassa. Kuva: Riitta-Ilona Hurmerinta.

Lämpimästi tervetuloa!

Tieteiden yön ohjelmatarjonta

Tieteiden yö tapahtuman mahdollistaa Tieteellisten seurain valtuuskunta

Tieteiden yön tapahtumabanneri.