TEEMASESSIO 5: DIGITALISAATIO LIIKUNTAKASVATUKSESSA

Puheenjohtajana Mikko Huhtiniemi, doctoral student & Kasper Salin, dosentti, post.doc, Jyväskylän yliopisto

Digitalisaatio luo puitteita ja mahdollisuuksia yhteiskunnassamme käynnissä oleville isoille rakenteellisille muutoksille. Digitalisaatio haastaa kyseenalaistamaan nykyisiä toimintatapojamme ja luomaan niitä uudelleen, entistä toimivampina ja joustavampina. Digitalisaatio haastaa myös fyysistä aktiivisuutta, liikuntaa ja urheilua. Tulevaisuudessa digitalisaatio ja liikkuminen ovat yhä tiiviimmin kytköksissä toisiinsa. Sessiossa tutustutaan siihen, miten digitalisaatio ja pelillistäminen vaikuttavat nyky-yhteiskuntaamme ja miten ne voivat tukea liikkumista sekä terveyden edistämistä.

Mikko Huhtiniemi, doctoral student & Kasper Salin, dosentti, post.doc., Jyväskylän yliopisto: "Liikuntasovellukset koulumaailmassaMitä tutkimus sanoo koululiikuntasovelluksista?"

Tuomas Kari, post.doc., Institute for Advanced Management Systems Research, Turku

"Digitaaliset liikuntapelit – Hyödyntäminen liikuntakasvatuksessa"

Mitä digitalisaatio ja erityisesti digitaaliset liikuntapelit ja pelillistäminen voisivat tarjota lasten ja nuorten fyysisen aktiivisuuden tukemiseen. Millaisia mahdollisuuksia näillä ratkaisuilla on liikuntakasvatuksen ja koululiikunnan näkökulmasta.

Perttu Hämäläinen, professori, Aalto-yliopisto:

"Supersankarikokemuksia ja tietokoneavusteista mielikuvaharjoittelua: Liikuntapelien mahdollisuudet ja haasteet"

Hämäläinen esittelee ryhmänsä liikuntapelitutkimusta, kuten älykästä biomekaniikkasimulaatiota, kokeellisia tutkimuspelejä ja jo kaupallistettuja tutkimushankkeita, esimerkiksi kiipeily- ja trampoliinipelit ValoClimb ja ValoJump. Edellä mainitut pelit liikuttavat päivittäin tuhansia pelaajia yli 40 maassa. Suomessa niitä voi kokeilla vaikkapa SuperPark-sisäliikuntapuistoissa. Lisätietoja, kuvia ja videoita: http://perttu.info, http://valomotion.com.

Jyrki Schroderus, tohtori & Ville Uronen, Smart Coaching Manager, Polar:

"Polar-teknologian ratkaisut liikunnan edistämisessä ja aktiivisuuden motivoinnissa"

Luennolla käsitellään Polarin kansainvälistä tutkimustoimintaa. Mitä big data kertoo Polarin tuotteita käyttävistä lapsista ja nuorista sekä miten ja mitä nykyiset laitteet itseasiassa mittaavat. Lisäksi luennolla annetaan esimerkkejä teknologian hyödyntämisestä suomalaisissa kouluissa.

Nainen pyöräilee virtuaalilasit päässään.