Blogi

Kirjoittaja:

erikoistutkija Jouko Kokkonen, LTS

Julkaistu:

15.04.2019

Jaa:

Suurin osa ”liikunta- ja urheilupuolueen” kansanedustajista säilytti paikkansa

Suurin osa ”liikunta- ja urheilupuolueen” kansanedustajista säilytti paikkansa
Kuva: Eduskuntatalo, Hanne Salonen, Eduskunnan kuvapalvelu.

Eduskunnassa vaikuttavasta liikunta- ja urheilupuolueesta puhutaan ainakin puolitosissaan. Sen ytimeen kuuluvilla urheilu-ura on antanut nostetta politiikassa. Eduskunnassa pysymiseen ja vaikuttamiseen eivät urheiluansiot yksinään kuitenkaan riitä.

Paikkansa uusivat Kristillisdemokraattien Sari Essayah, keskustan Hanna Kosonen, Kokoomuksen Pauli Kiuru, Sari Multala ja Sinuhe Wallinheimo, Perussuomalaisten Ritva ”Kike” Elomaa, Liike Nyt -ryhmän Harry Harkimo, SDP:n Ville Skinnari, Vasemmistoliiton Matti Semi ja SDP:n Erkki Tuomioja.

Urheiluareenoilta Essayah muistetaan kävelyn vuoden 1993 maailmanmestaruudesta ja seuraavan vuoden EM-kullasta. Kosonen voitti hiihtosuunnistajana viestikultaa 2000. Pauli Kiuru tuli tunnetuksi 1980-luvulla triatlonsaavutuksistaan. Multala voitti purjehtijana kolme MM-kultaa. Wallinheimo muistetaan ennen kaikkea JYPin maalivahtina. Elomaa menestyi kehonrakennuksessa 1980-luvun alussa. Harkimo muistetaan 1980-luvulta purjehtijana. Skinnari pelasi puolustajana Kiekko-Reippaassa 1990-luvun alussa. Semi kunnostautui 1970-luvulla SM-tason nyrkkeilijänä.

Liikunnan ja urheilun järjestötoiminnassa laajalti toimineet kokoomuksen Ilkka Kanerva, SDP:n Sirpa Paatero ja keskustan Mika Lintilä saivat myös uuden valtakirjan. Kanerva on toiminut Suomen Urheiluliiton puheenjohtajana, Suomen Olympiakomitean varapuheenjohtajana ja Kansainvälisen yleisurheiluliiton hallituksen jäsenenä. Hän on ollut eduskunnan jäsen vuodesta 1975. Paatero johti Suomen Työväen Urheiluliittoa 2007–2016. Lintilä toimi Suomen Hippoksen puheenjohtajana 2008–2016. Olympiakomitean jäsen Sari Multala kuuluu myös urheilujohtajien joukkoon. Harry Harkimo tunnetaan puolestaan jääkiekkobisneksestään ja huippu-urheilun taustavaikuttajana.

Useilta muiltakin kansanedustajilta löytyy liikunnan ja urheilun järjestötaustaa eri tasoilta. Esimerkiksi Jukka Gustafsson (sd.) on toiminut Palloliiton varapuheenjohtajana. Arto Satonen (kok.) on puolestaan johtanut Lentopalloliittoa.

Uusina kansanedustajina eduskuntaan pääsivät painin olympiahopeaa Atlantassa 1996 saavuttanut Marko Asell (sd.), kansallisen tason juoksija Pasi Kivisaari (kesk.) ja koripalloilija Ville Kaunisto (kok.), joka on Kouvolan Kouvojen kapteeni. 205-senttinen Kaunisto on kautta aikojen pisin kansanedustaja. Asell kuului eduskuntaan vuosina 2007–2011.

Kansanedustajana jatkaa Valtion Liikuntaneuvoston jäsen Timo Heinonen (kok.). Anne Snellman (sin.) putosi eduskunnasta. Neuvostoon kuuluvat myös Ritva Elomaa, Sari Multala, Ville Skinnari ja Sinuhe Wallinheimo. Uusista kansanedustajista Maria Ohisalo (vihr.) ja Jussi Saramo (vas.) ovat VLN:n varajäseniä, samoin paikkansa uusinut Joakim Strand (r.).

Perussuomalaisten hajoamisen yhteydessä Kokoomukseen siirtynyt taekwondoin Veera Ruoho jäi kauas eduskuntapaikasta. Ruoho on myös VLN:n varajäsen. Keskustan yksi näkyvimmistä liikuntapolitiikan asiantuntijoista, Tuomo Puumala putosi eduskunnasta. Saman kohtalon koki Koululiikuntaliiton puheenjohtaja Raija Vahasalo (kok.).

Kansanedustajanura päättyi ainakin toistaiseksi myös Lentopalloliigaa 2001–2014 johtaneelta Olavi Ala-Nissilältä (kesk.) ja Valtakunnallisen liikuntaorganisaation VALO:n syntyvaiheissa keskeisesti mukana olleelta Juha Rehultalta (kesk). Rehula oli mukana VALO:a perustamisessa Kunto ry:n puheenjohtajana. Vuoden 2018 alusta hän johtanut Suomen Hipposta.

Urheilutaustaisia ehdokkaista valitsematta jäivät SDP:n nyrkkeilijä Jukka Järvinen ja juoksija Mika Maaskola, Kristillisdemokraattien juoksija Anne-Mari Kiekara (o. s. Sandell), Kokoomuksen nyrkkeilijä Juha Hänninen, RKP:n jääkiekkoilija Sean Bergenheim, Perussuomalaisten juoksija Juha Väätäinen ja Suomen Kansa Ensin -puolueen nyrkkeilijä Juho Tolppola.

Kulttuuri- ja urheiluministerinä 2011–2014 toiminut Paavo Arhinmäki (vas.) uusi paikkansa eduskunnassa. Samoin tekivät liikunta- ja urheilu-asioita 2014–2015 kulttuuri- ja asuntoministerinä hoitanut Piia Viitanen (sd.) ja vuosien 2015–2017 kulttuuri- ja urheiluministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.). Sen sijaan Juha Sipilän hallituksen Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin.) jäi valitsematta.

Takavuosien nimekkäitä urheilutaustaisia kansanedustajia ovat olleet muun muassa Arto Bryggare, Kelpo Gröndal, Heikki Hasu, Antti Kalliomäki, Marjo Matikainen-Kallström, Juha Mieto, Sylvi Saimo, Lasse Virén ja Juha Väätäinen. Heistä parhaan uran politiikassa on tehnyt 28 vuotta kansanedustajana ja 8 vuotta ministerinä toiminut Kalliomäki. Ylivoimainen ykkönen eduskuntaa ponnistaneista urheilijoista on kuitenkin edelleen Urho Kekkonen.

Urheilu-ura itsessään ei takaakaan menestystä politiikassa. Mitalit tuovat aloittelevan poliitikon tarvitsemaa julkisuutta, mutta ne eivät yksinään vie vallan ytimeen. Siihen tarvitaan osaamista ja poliittisia taitoja.

Blogitekstin kirjoittaja: erikoistutkija Jouko Kokkonen, LTS

Lisätietoa aiheesta: