Ajankohtaista

VAMMAISURHEILUN KEHITTÄMISEN JA TUTKIMUKSEN AJANKOHTAISPÄIVÄ 2.2.2017

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry järjestää 2. helmikuuta 2017 kello 13.00-16.00 maksuttoman seminaarin, jossa kuullaan ajankohtaisia kuulumisia soveltavan liikunnan tutkimuksesta ja kehittämisestä. Seminaari järjestetään Valo-talolla Sali 1:ssa Helsingissä (Radiokatu 20, 2. krs.).
 

Alustava ohjelma

 • 13.00–13.30 YK:n yleissopimus vammaisten henkilöiden oikeuksista liikunnan näkökulmasta
  • Mina Mojtahedi, Suomen Paralympiakomitean puheenjohtaja
 • 13.30–13.50 Liike lisääntyi ja harrastuksia löytyi vammaisille lapsille ja nuorille – kokemuksia Valtti-pilotista
 • Aija Saari, tutkimuspäällikkö, Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU
 • Virpi Pennanen, soveltavan liikunnan asiantuntija, SoveLi
 • Jukka Parviainen, apuvälineneuvoja, Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU
 • 13.50–14.20 EUCAPA 2016 – terveisiä soveltavan liikunnan konferenssista Tšekistä
 • ex-vammaishuippu-urheilija Katja Heikkinen & ex-paralympiaurheilija Katja Saarinen kehittämispäällikkö, Suomen Paralympiakomitea
 • Katja Saarinen, Paralympiakomitea
 • Aija Saari, VAU
 • 14.20–14.35 Saksan REHACARE-apuvälinemessujen opit ja uudet ideat
 • 14.35–14.45 Tauko
 • 14.45–15.15 Huippu-urheilun kehityssuuntia ja kuulumisia Rion paralympialaisista
 • 15.15–15.35 Pohjoismainen luokittelijatapaaminen ja yhteistyön mahdollisuudet
 • 15.35–16.00 Sparrausta vammaisurheilun ja -liikunnan kehittämiseen Hollannista

Lisätietoa seminaarista ja ilmoittautuminen täältä.

 

APA NORDIC CONFERENCE 22-23.11.2017, HALMSTAD

Seuraavan APA Nordic Conferencen aika- ja paikka ovat selvinneet: Konferenssi järjestetään 22-23.11.2017 Halmstadin yliopistossa Ruotsissa.

APA Nordic Conferences on joka toinen vuosi järjestettävä soveltavan liikunnan ja vammaisurheilun pohjoismainen seminaari ja koulutustilaisuus. Ensimmäisen kerran konferenssi järjestettiin vuonna 2015 Liikuntakeskus Pajulahdessa Nastolassa.

 

SOVELTAVAN LIIKUNNAN TUTKIJATAPAAMINEN 8.12.2016 JYVÄSKYLÄSSÄ

Soveltavan liikunnan tutkijatapaaminen kokosi Jyväskylään 30 alan tutkijaa ja asiantuntijaa. Tapaamisen teemoina olivat niin soveltavan liikunnan tutkimuksen nykytila, tuoreet tutkimushankkeet kuin alan kehittämistarpeet.

Erityisliikunnan professori Pauli Rintala nosti tapaamisessa esille alan tutkimuksen haasteina puutteen päätoimisista tutkijoista, vähentyvän kansallinen tutkimusrahoituksen ja hajallaan olevat tutkijat. Rintala kannustikin tutkijoita verkostoitumaan niin kansallisten kuin kansainvälisten toimijoiden kanssa sekä hakemaan rahoitusta kansainvälisistä lähteistä.

Toni Piispanen valtion liikuntaneuvostosta korosti tapaamisessa, että yhdenvertaista ja tasa-arvoista liikuntakulttuuria on syytä edistää kaksoisstrategian avulla: Tiettyjä ryhmiä kannattaa tarkastella erillään, mutta yhdenvertaisuus- ja tasa-arvoajattelu tulee valtavirtaistaa kaikkeen liikuntaa koskevaan päätöksentekoon ja sen valmisteluun. Esimerkiksi erityisryhmien liikunnasta tulee kerätä tietoa niin kohdennettuina tutkimuksina kuin osana väestötasoisia tutkimuksia.

Saku Rikalan (Liikuntatieteellinen Seura) soveltavan liikunnan tutkimuskatsauksesta kävi ilmi, että alan vähäinen tutkimus painottuu ikäihmisiin. Suuria tietoaukkoja on mm. moni- ja vaikeavammaisten sekä mielenterveyskuntoutujien liikunnasta. Lisäksi tarvitaan perustietoa liikkujista ja liikkumattomista sekä heidän omista kokemuksista ja näkemyksistä.

Iltapäivällä tutkijatapaamisessa ääneen pääsivät soveltavan liikunnan tutkijat, jotka esittelivät tutkimushankkeitaan. Esityksistä kävi ilmi soveltavan liikunnan tutkimuskentän moninaisuus, joka ulottuu aina vammaisten lasten ja nuorten nuorisokulttuurista ikäihmisten kaatumisiin sekä huippu-urheilun tutkimiseen.

Keskustelua päivän aikana herätti mm. kuilu kuntoutuksen ja soveltavan liikunnan välillä. Vaikka alat ovat lähellä toisiaan ja asiakkaat usein yhteisiä, yhteistyö niin oppilaitos- kuin tutkimustasolla on vähäistä. Ymmärrystä kuntoutuksen ja soveltavan liikunnan ammattilaisten välillä olisi syytä lisätä mm. opetussisältöjä kehittämällä ja alojen toimijoiden kohtaamisilla. Myös tutkimusyhteistyölle kuntoutuksen, kuten muidenkin soveltavan liikunnan lähialojen kanssa on tilausta.

Laajempi yhteenveto tapaamisesta on luettavissa täältä.