Liikuntatieteen päivät kokosi ennätysjoukon liikuntatieteestä kiinnostuneita Jyväskylään

Liikuntatieteen päivät 2017 kokosi ennätysmäärän liikunta- ja terveysalan kotimaisia ja kansainvälisiä asiantuntijoita Jyväskylään. Kaikkiaan lähes 300 liikunta- ja terveysalan asiantuntijaa kokoontui Jyväskylän yliopistolle kuulemaan uusinta tutkimustietoa liikunnasta ja terveydestä sekä juhlistamaan 100-vuotiasta Suomea.

Liikuntatieteen päivien teemana oli tänä vuonna Miltä näyttää 100-vuotiaan Suomen liikuntatutkimus? Päivien avajaisluennolla todettiin, että liikuntatiede näyttäytyy suhteellisen pienenä tieteenalana, mutta julkaisujen laatu on luokkaa hyvä – erinomainen. Alan tutkimus on monipuolista ja luonteeltaan monitieteistä. Tieteiden välistä yhteistyötä on paljon (Sarianna Sipilä, Liikuntatieteen päivät 30.8.2017).

Päivillä kuultiin kolmen päivän aikana yhteensä reilut 80 tieteellistä esitystä liikunnasta ja terveydestä. Liikuntakulttuurin ja liikkumisen ajankohtaisia kysymyksiä käsiteltiin esityksissä laajasti aina varhaiskasvatuksesta iäkkäisiin ja geeneistä urheiluliikkeen etiikkaan. Päivien luennoitsijoiden esitykset on koottuna päivien materiaalisalkkuun (Materiaalisalkku-välilehti, täydentyy lähipäivinä).

Liikuntatieteen ajankohtaisten kysymysten käsittely jatkuu päivien jälkeen YLE Puheen Urheiluillassa syksyllä 2017 (tarkka päivämäärä ilmoitetaan myöhemmin), jossa teemana on suomalainen liikuntatiede. Katso myös YLE Uutisten Keski-Suomen juttu päivillä käsitellystä Liikunta ja geenit -teemasta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Professori Glyn C. Roberts luennoi Liikuntatieteen päivillä liikuntamotivaatiosta.

 

Tutkimuskilpailun voitot Simon Walkerille ja Noora Kanervalle

Kutsuttujen luennoitsijoiden lisäksi päiville lähetettiin vajaat 60 tutkimusabstraktia, joista 54 hyväksyttiin esitettäväksi päivillä ja julkaistavaksi Liikunta & Tiede-lehdessä. Parhaat abstraktit ja parhaat nuoret alle 35-vuotiaat tutkijat palkittiin stipendeillä:

Paras biolääketieteellinen tutkimus:                                 
Voimaharjoittelu parantaa kehonkoostumusta, metabolista terveyttä sekä tulehdusarvoja terveillä ikääntyneillä naisilla                                                                                                                                
Simon Walker, Alistair Inglis, Tuomas Mäkinen, Johanna K. Ihalainen, Heikki Kainulainen
 
Paras käyttäytymis- ja yhteiskuntatieteellinen tutkimus:         
Epäterveelliset elintavat lisäävät lyhyistä sairaspoissaoloista aiheutuvia kustannuksia työnantajalle
Noora Kanerva, Olli Pietiläinen, Ossi Rahkonen, Jouni Lahti
 
Paras nuori tutkija (biolääketiede):
Objektiivisesti mitattu sedentaariaika työssä ja vapaalla sekä kardio-metaboliset biomarkkerit vuoden aikana: istumisen vähentämiseen tähtäävä klusterisatunnaistettu kontrolloitu tutkimus toimistotyötä tekevillä vanhemmilla
Arto J. Pesola, Arto Laukkanen, Risto Heikkinen, Sarianna Sipilä, Arja Sääkslahti, Taija Juutinen Finni
 
Paras nuori tutkija (käyttäytymis- ja yhteiskuntatieteet):
Rakennettu ympäristö fyysiseen aktiivisuuteen vaikuttavana tekijänä: systemaattinen kirjallisuuskatsaus pitkittäistutkimuksista
Mikko Kärmeniemi, Tiina Lankila, Tiina Ikäheimo, Heli Koivumaa-Honkanen, Raija Korpelainen
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuvassa tutkimuskilpailun voittajat (vas.): Arto Pesola, Riitta Pyky (vastaanotti Mikko Kärmeniemen puolesta palkinnon), Noora Kanerva ja Simon Walker (kuva Petteri Kivimäki).

 

Parhaiden abstraktien ja nuorten tutkijoiden lisäksi palkittiin tutkimusesittely-sessioiden parhaat ja mukaansa tempaavimmat suulliset esitykset. Parhaat suulliset esitykset vetivät Matti Hakamäki, Elina Hasanen, Outi Ilves, Mikko Kärmeniemi, Maarit Piirtola ja Milla Saarinen. Voittajat saivat FIRSTBEAT Oy:n lahjoittamat Hyvinvointilahjakortit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuvassa parhaista suullisesta esityksestä palkitut (vas.): Elina Hasanen, Matti Hakamäki, Maari Piirtola, Milla Saarinen, Jaakko Kotisaari (Firstbeat) ja Outi Ilves.

 

Liikuntatieteen päivät 2017 järjestettiin Jyväskylän yliopistolla 30.8.-1.9.2017. Päivät järjesti Liikuntatieteellinen Seura yhteistyössä Jyväskylän yliopiston, opetus- ja kulttuuriministeriön, Jyväskylän kaupungin sekä LIKES-tutkimuskeskuksen kanssa.

Muokattu 20.9.2017: YLE Puheen Urheiluillan lähetysaika siirtynyt myöhemmäksi syksyyn 2017.