Kuntotestauspäivillä syvennytään joukkuepalloilulajien testaukseen ja fysiikkavalmennukseen 22.–24.3.2018

Kuntotestauspäivät keräävät paikanpäälle ja livestriimin äärelle yli 400 kunto- ja urheilutestauksen asiantuntijaa, tutkijaa, valmentajaa sekä näiden alojen opiskelijaa.

MEDIATIEDOTE JULKAISTU 19.3.2018, PÄIVITETTY 20.3.2018

Kuntotestaustoimijoiden tärkein vuosittainen koulutus- ja verkostotapahtuma Kuntotestauspäivät järjestetään Suomen Urheiluopistolla Vierumäellä 22.–24.3.2018. Kolmipäiväisessä tapahtumassa teemana on joukkuepalloilulajien testaus ja fysiikkavalmennus.

Millainen testaustieto palvelee valmennusta ja urheilijaa?

Fyysisten ominaisuuksien mittaaminen on myös joukkueurheilussa arvokas osa valmentautumisen kokonaisuutta. Laadukkaan testaustoiminnan avainasioita ovat validien testien löytäminen, systemaattisuus ja säännöllisyys. Päivien tavoitteena on tarkastella joukkuepalloilulajien testauskäytäntöjä kriittisesti ja päivittää käytännöt tarvittaessa tähän päivään. Keskusteluun nostetaan, mitkä testit ovat joukkuelajeissa tarkoituksenmukaista ja miten mittauksissa saadut tulokset siirtyvät parhaiten päivittäisen valmennuksen käyttöön.

Alustajina lukuisten suomalaisten huippuasiantuntijoiden lisäksi on kaksi kansainvälisesti merkittävää joukkuepalloilun testaamisen ja tieteellisen fysiikkavalmennuksen asiantuntijaa.

  • Tanskan huippu-urheiluinstituutin ja Team Danmarkin urheilufysiologi ja fysiikkavalmentaja Thue Kvorning johdattaa torstaina 22.3. joukkuepalloilulajien testauksen ja fysiikkavalmennuksen maailmaan. Kvorning on voimaharjoitteluvasteista väitellyt joukkuepelien fysiikkavalmennuksen asiantuntija ja työskennellyt mm. käsipallo-, jalkapallo- ja jääkiekkojoukkueiden kanssa.
  • Färsaarten ja Göteborgin yliopistoissa työskentelevä Magni Mohr on puolestaan yksi maailman johtavista tieteellisen jalkapallovalmennuksen asiantuntijoista, jonka oppeja ovat hyödyntäneet mm. Juventus, Chelsea ja Tanskan maajoukkue. Mohria kuullaan sekä perjantaina että lauantaina kertomassa, kuinka tutkittua tietoa sovelletaan kansainvälisen huippujalkapallon testaustoiminnassa ja fysiikkavalmennuksessa.

Lauantain valmennuksen ekstrapäivässä pureudutaan palloilulajien fysiikkavalmennukseen

  • Lajianalyysin tulisi olla pohjana myös joukkuepalloilujen fysiikkavalmennuksessa. Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen joukkueurheilun asiantuntija Mikko Häyrinen kertoo, kuinka asia on hoidettu lentopallossa.
  • Tampereen Urheilulääkäriaseman tutkimuspäällikkö Mari Leppänen ja tutkija Anu Räisänen käyvät läpi liikehallinnan testaamista ja harjoittamista vammojen ehkäisemiseksi.
  • F1-tähti Sebastian Vettelin kuntovalmentajana tunnetuksi tullut Tommi Pärmäkoski on auttanut suomalaisia urheilijoita yli lajirajojen. Tällä hetkellä Lahden Pelicansin liigajoukkueen fysiikkavalmennuksesta vastaava Pärmäkoski valottaa, kuinka yksilölajien oppeja voitaisiin hyödyntää palloilulajien valmennuksessa
  • Los Angeles Lakersien Legendaarisen koripallotähden Kobe Bryantin henkilökohtaisena athletic trainerinä toiminut Marko Yrjövuori päättää seminaarin aiheella ”Palloilijan fyysinen harjoittelu meillä ja maailmalla”. Yrjövuoren sanalla on painoa, sillä hän on toiminut yli 20 vuotta ammattiurheilun parissa mm. Lakersien ja Los Angeles Kingsien ammattilaisorganisaatioissa. Valmennettavina on ollut lukuisia olympiatason urheilijoita sekä NBA-, NFL- ja NHL-pelaajia.

Tapahtuman aikana julkaistaan kuntotestauksen uusi käsikirja: FYYSISEN KUNNON MITTAAMINEN – KÄSI- JA OPPIKIRJA KUNTOTESTAAJILLE. Kyseessä on testausammattilaisten perusteos, jonka kirjoittajina on yli 30 suomalaista alan asiantuntijaa. Teoksen päätoimittajina ovat Kari L. Keskinen, Keijo Häkkinen ja Mauri Kallinen. Kirjaa myydään paikan päällä ja jatkossa Liikuntatieteellisen Seuran verkkosivuilla.

Tapahtuman ohjelma: www.lts.fi/koulutus/kuntotestauspäivät/kuntotestauspäivät-2018

Kuntotestauspäivien 2018 teemoista keskustellaan sosiaalisessa mediassa tunnisteilla #KTP18 ja #kuntotestaus.

Median edustajat ovat tervetulleita seminaariin. Pyydämme ilmoittautumaan ennakkoon ja kertomaan mahdollisista haastattelutoiveista. Seminaaria on mahdollista seurata myös livestriimin kautta. Esitysten tallenteet ovat saatavilla kaksi viikkoa tapahtuman jälkeen.

Median edustajien ilmoittautuminen seminaariin tai livestriimiin:
Linda Raivio, vastaava toimistosihteeri, Liikuntatieteellinen Seura; puh. 010 778 6602, linda.raivio(at)lts.fi

Lisätiedot (alustustiivistelmät, haastattelupyynnöt jne.):
Jonne Kamsula, erityisasiantuntija, Liikuntatieteellinen Seura; puh 010 778 6606, jonne.kamsula(at)lts.fi

Kuntotestauspäivät ovat kuntotestauksen tärkein vuosittainen koulutus- ja verkostotapahtuma Suomessa. Päivät on järjestetty säännöllisesti vuodesta 1990. Tapahtumassa välitetään tieteelliseen näyttöön perustuvaa tietoa, keskustellaan kuntotestauksen laadusta sekä alaa koskevista yhteisistä linjoista. Päivät ovat keskeinen osa Liikuntatieteellisen Seuran (LTS) liikunnan tiedeviestintätehtävää, jonka tarkoituksena on jalkauttaa tutkimustietoa liikunnan ja terveydenhuollon toimijoiden sekä päättäjien käyttöön. Päivien osallistujat ovat kuntotestauksen ammattilaisia, fysioterapeutteja, valmentajia ja muita terveydenhuollon ja liikunta-alan ammattilaisia sekä näiden alojen päättäjiä, tutkijoita, opettajia ja opiskelijoita. Kuntotestauspäivien ohjelman suunnittelusta vastaavat Liikuntatieteellinen Seura ja Seuran kuntotestauksen asiantuntijaryhmä. Päivät toteutetaan tänä vuonna yhteistyössä Suomen Urheiluopiston kanssa.

Kommentit

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.